Musak do ostrzenia noży kuchennych marki Global. Z pomocą tego ceramicznego pręta naostrzysz dobre jakościowo stalowe noże kuchenne. Doskonale się sprawdza przy wyrównywaniu krawędzi ostrza i może również służyć jako podstawowe narzędzie do ostrzenia. Szlachetna ceramika należy do najtwardszych materiałów na świecie, więc odnawia ostrze w błyskawicznym tempie. Zaleca się regularne podostrzanie noża po każdym dłuższym okresie cięcia, krojenia lub szatkowania. Warto pamiętać, że tradycyjne noże japońskie, które mają szlif jednostronny, powinno się ostrzyć wyłącznie na kamieniu ceramicznym.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.