Pojemniki kuchenne w pigułce – rodzaje i zastosowanie
Pojemniki kuchenne w pigułce – rodzaje, zastosowanie, charakterystyka
Powodów, aby korzystać z pojemników kuchennych, jest kilka. Ułatwiają one panowanie nad porządkiem w kuchni, a także sprawiają, że produkty spożywcze dłużej pozostają świeże. Przydadzą się także wszystkim tym, którzy gotują posiłki na kilka dni od razu i zabierają ze sobą obiady do pracy. Przyjrzyjmy się zatem jakie są rodzaje pojemników i ich zalety?
Pojemniki na żywność - z tworzywa sztucznego
Z pewnością ich zaletą jest lekkość, nadają się więc nie tylko do przechowywania w lodówce, ale i do zabrania ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Pojemniki plastikowe nadają się do zabezpieczania różnych rodzajów produktów. Ważne jest, by wybierać te pochodzące od sprawdzonych producentów, wykonane z właściwego rodzaju tworzywa. Do żywności nie nadają się pojemniki zawierające bisfenol A – substancja ta przenika do organizmu wraz z jedzeniem, zwłaszcza zawierającym tłuszcz lub podgrzanym, i może wyrządzić szkody w funkcjonowaniu układu odpornościowego i gospodarce hormonalnej. Dlatego też należy szukać tych, które mają oznaczenie: wolne od BPA lub BPA free. Bezpieczne plastikowe pojemniki na żywność pozwalają przechowywać dowolne produkty. Część takich pudełek odpowiednia jest nawet do zamrażania lub odgrzewania w kuchence mikrofalowej.
Szklane pojemniki kuchenne
Szklane pojemniki ze szczelną pokrywką nadają do każdego rodzaju produktów – zarówno świeżych warzyw i owoców, jak i do zupy czy gulaszu. Szkło jest materiałem, który nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z jedzeniem, a jego twarda powierzchnia nie ulega zarysowaniu podczas czyszczenia, w takim pojemniku nie zostają więc żadne resztki. Do tego szklane pojemniki kuchenne cechują się wysoką estetyką. Przechowywane w nich przekąski można od razu podać na stół, bez przenoszenia na półmisek. Z racji tego, że materiał ten nie wchłania zapachów, np. szklane pojemniki na przyprawy można wykorzystywać po umyciu, za każdym razem do innego ich rodzaju żywności.
Pojemniki na sypkie produkty
Dobrze, gdy w kuchennych szafkach wszystko jest idealnie zorganizowane. Pojemniki do przechowywania produktów sypkich sprawiają, że nie tylko potrzebne mąka, cukier czy ryż są pod ręką, ale także nie wietrzeją, nie są atakowane przez mole spożywcze czy inne insekty i szkodniki. Są także jeszcze inne plusy przechowywania suchych produktów w pojemnikach. Po pierwsze, znika problem rozsypującej się zwartości paczek i otwartych pudełek. Po drugie, oryginalnych opakowań po napoczęciu nie da się wygodnie poustawiać jedne na drugich. Żywność przechowywana w pojemnikach kuchennych zajmie mniej miejsca w kuchennej szafce. Ważne jest tylko, aby wybierać pudełka, słoiki i kontenerki najlepiej z jednej serii, o pasujących do siebie kształtach i wymiarach – będą mogły stanąć jedne na drugich lub obok siebie bez pozostawiania niezagospodarowanej przestrzeni.
Pojemniki na kawę, herbatę, cukier i ciastka
Tego rodzaju pudełka i puszki są znakomitą ozdobą kuchni. Można wybierać spośród wielu różnych wzorów, wykonane z metalu, ceramiki, tworzywa, a nawet drewna. Kawa i herbata będą zawsze pod ręką, a dzięki szczelnemu zamknięciu pojemniki do przechowywania zapobiegną utracie z czasem intensywności smaku i zapachu. Coraz większą popularność zyskują również pojemniki na ciastka. To idealny sposób na to, by mieć zawsze coś słodkiego dla niespodziewanych gości, wydzielać pojedyncze porcje dzieciom... albo samemu sobie. Prawdą jest, że je się też oczyma i nasycić się można samym wyglądem i sposobem podania. Tak więc smakołyki z pięknego pojemnika łatwiej jeść powili, czerpiąc ze wszystkich zmysłów – wtedy nasyć się można mniejszą ilością słodkości.
Pojemniki do długiego przechowywania żywności
Potrawka lub pożywna zupa ugotowana na cały tydzień? A może smak świeżych, słonecznych warzyw w środku zimy? Przechowywane w lodówce lub zamrażarce gotowe potrawy albo ich składniki znacznie łatwiej będzie poukładać i później znaleźć, gdy umieszczone zostaną w specjalnych pudełkach. Wygodnym rozwiązaniem są pojemniki do żywności z datownikiem – dzięki nim nie zapomnimy, od jak dawna przechowujemy dany produkt. Nieodzowne będą też pudełka do zamrażalnika oraz pojemniki próżniowe, które przedłużą świeżość. Warto pamiętać, iż umyte owoce i warzywa powinny być dokładnie osuszone przed przechowywaniem, a gotowe potrawy – wkładane do lodówki dopiero po wystygnięciu.