Garnki kuchenne – jakie wybrać?
Najlepsze garnki kuchenne
Wybór garnków kuchennych to nie tylko kwestia upodobań estetycznych. To, jakie wybierzemy, ma ogromne znaczenie dla jakości przygotowywanych potraw. Warto więc starannie podejść do tej kwestii i przeanalizować czyniki, na które należy zwrócić uwagę.
Garnki kuchenne – jakie wybrać?
Wybierając garnki, kierować się trzeba ilością miejsca na ich przechowywanie, wielkością swojej rodziny – a więc ilością jedzenia przygotowywanego na co dzień, jak też rodzajem kuchenki, na której będą one używane. Jeżeli w planach mamy przeprowadzkę, a chcemy zainwestować w wysokiej jakości naczynia do gotowania – warto postawić na garnki i patelnie uniwersalne, odpowiednie zarówno do gazowego piecyka, jak i na płytę indukcyjną. Dodatkowo, kiedy kupujemy garnki kuchenne, jakie wybrać podpowie także rodzaj potraw, do których będą przeznaczone. W każdym przypadku warte uwagi są takie z wielowarstwowym lub odpowiednio grubym dnem, gwarantujące równomierne rozprowadzanie ciepła.
Garnki kuchenne ze stali nierdzewnej – prostota i funkcjonalność
Obok emaliowanych i ceramicznych do współczesnej klasyki niewątpliwie należą garnki kuchenne ze stali nierdzewnej. Charakteryzuje je lekkość i poręczność, elegancki wygląd oraz wysoka trwałość. Stalowe garnki nadają się znakomicie do każdego rodzaju potraw. Nie wydzielają szkodliwych substancji i są łatwe do umycia. Warto zwracać uwagę na solidność wykonania – rozpoznamy ją po tym, że także ucha garnka i ewentualne mocujące je nity są z nierdzewnego materiału, oraz po tym, że wszystkie elementy trzymają się solidnie. Garnki o grubym dnie i ściankach nadadzą się na każdą kuchenkę, a przede wszystkim – zapewnią równomierny rozkład temperatury i zapobiegną przypaleniom. Garnki producentów z wieloletnią tradycją, jak na przykład de Buyer, to znakomite, dobrze przemyślane konstrukcje.
Miedziane garnki kuchenne – dla mistrzów kuchni i estetów
Modne ostatnio stają się garnki miedziane, które dawniej były kosztowne, ale dosyć dobrze znane. Tego typu naczynia do gotowania i duszenia nie tylko pięknie wyglądają, pasując na przykład do industrialnego wystroju mieszkania. Miedziane garnki kuchenne nagrzewają się równomiernie i długo trzymają ciepło. Z tego względu idealne są do potraw bardzo delikatnych, wymagających precyzji przygotowania i delikatnego podgrzewania – sosów, polewy czekoladowej, do łączenia składników ze śmietanką czy roztapiania serów.
Garnki emaliowane, żeliwne i ceramiczne
Inne popularne rodzaje garnków to te żeliwne emaliowane lub z ceramiczną powłoką. Są one dobre do długiego gotowania i przyrządzania zup. Należy jednak pamiętać, że uszkodzenie powłoki może skutkować rdzewieniem garnka pod nią i dostawaniem się fragmentów utlenionego metalu do jedzenia. Należy więc taki garnek traktować delikatnie, nie używać do mieszania potraw ani do szorowania ostrych narzędzi, a w przypadku uszkodzenia – wyrzucić. Ceramiczna powłoka jest znacznie twardsza i trwalsza niż emalia i znakomicie zapobiega przywieraniu. Dostępne są również garnki w całości ceramiczne. Sprawdzą się one na elektrycznych płytach grzewczych i indukcyjnych.
Jak wybrać najlepsze garnki kuchenne dla siebie?
Obok rodzajów zastosowanych materiałów oraz kształtów i wymiarów ważne są też oczywiście osobiste preferencje. A w tych mieści się między innymi kształt i rodzaj uchwytów i pokrywek. Obecnie kupić można zarówno gotowe komplety, jak i garnki i pokrywki osobno. Wartym uwagi pomysłem są również garnki z wymiennymi uchwytami – zdejmując je, zyskujemy mniejszą zajmowaną powierzchnię podczas przechowywania. Z kolei specjalne silikonowe nakładki sprawiają, że trzymanie garnka podczas cedzenia i nakładania potraw jest jeszcze wygodniejsze. Najlepsze garnki kuchenne to po prostu takie, które spełniają wszystkie oczekiwania i potrzeby właściciela.
Komentarze (1)
napisz komentarzto mistrzostwo świata! mam od kilku miesięcy i jestem zafascynowana! uwielbiam je!