AeroPress jako prosta i wygodna metoda parzenia kawy
Dla wtajemniczonych w nowoczesne sposoby parzenia kawy – AeroPress to połączenie zalet dripa, french pressu oraz ekspresu przelewowego. Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają zagłębianie się w te tajniki – prosty i przyjemny sposób na przygotowanie znakomitego napoju, z pewnością wart polecenia.
AeroPress a świadome podejście do picia kawy
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej rozpoczęcia dnia, inni natomiast uwielbiają wypić filiżankę czy kubek dla smaku, kiedy część wymagających zadań mają już za sobą. Coraz większa obfitość dostępnych jej gatunków sprawia, że wybierane są też różne sposoby zaparzania. Tak jak dawniej dominowała zalewana lub gotowana tzw. kawa sypana, później przyszedł czas na szybką rozpuszczalną, następnie na popularne w biurach automatyczne ekspresy do kawy. Dzisiaj sposób na kawę każdy może mieć własny. Na przykład poręczny AeroPress, który pozwala cieszyć się szlachetnym smakiem, a jednocześnie móc przygotować napój zawsze i wszędzie. Wraz z innymi metodami zaparzania tworzy wyjątkowy świat subtelnych doznań, spośród których można dowolnie wybierać. Nowocześni kawosze, sięgający po takie sposoby jak AeroPress, french press, drip czy kawiarkę, to ludzie nie zawsze młodzi, ale zawsze znający świat i ciekawi doznań, a do tego niechcący podążać za tłumem. Tacy, którzy cenią sobie indywidualizm i świadome podejście do życia. Staranne przygotowanie kawy jest zwieńczeniem całego procesu, od jej świadomego wyboru w sklepie, poprzez własnoręczne zmielenie na najwłaściwszą dla danego sposobu parzenia grubość.
Jak działa AeroPress?
AeroPress wyglądem przypomina dużą strzykawkę – składa się z komory i tłoka, niezbędne jest także sitko i papierowe filtry. Przygotować w nim można na raz jeden kubek kawy albo kilka mniejszych porcji. Swój kształt zawdzięcza idei, jaka za nim stoi – jego twórca, Alan Adler, szukał sposobu na to, aby móc się cieszyć pyszną kawą wszędzie, gdziekolwiek jest. Powstało więc niewielkie urządzenie, które można zabrać ze sobą na piknik, aby zaparzyć napój na miejscu. Co jeszcze ułatwia fakt, iż AeroPress zaprojektowany jest tak, że znakomity napój uzyskuje się z wody gorącej, ale już nie wrzącej. A każda, najdrobniejsza nawet, różnica w sposobie przyrządzenia – odrobina niższa lub wyższa temperatura, grubiej lub drobniej zmielone ziarna – to w efekcie subtelna zmiana smaku. Można więc eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony sposób na kawę z AeroPressu lub aby pić ją za każdym razem inną, zależnie od nastroju lub pory dnia.
Jak przygotować kawę z AeroPressu?
Dla początkujących ważne jest, aby wiedzieć, jak działa AeroPress i jakie są podstawowe zasady przyrządzania w nim napoju. Oto podstawowy przepis na to, jak zrobić kawę z AeroPressu:
- Ustawiamy AeroPress tłokiem do dołu. Można postawić go na wadze lub użyć jej osobno do odmierzenia właściwej ilości kawy. To można zrobić też przy pomocy odpowiedniej łyżki miarowej.
- Przygotowujemy sitko z papierowym filtrem i przelewamy wodą.
- Wsypujemy do AeroPressu porcję 7-11 g kawy. Powinna być zmielona nieco grubiej niż do espresso, ale nie za bardzo grubo.
- Zalewamy wodą o temperaturze ok. 88-92°C, tak by przykryła całą kawę, a po 30 sekundach dolewamy wody do pełna (lub do potrzebnej ilości).
- Czekamy dwie minuty, zakładamy sitko z filtrem i używając tłoka, przelewamy kawę do kubka lub filiżanki.
Stosunkowo krótki czas parzenia i temperatura poniżej 100°C sprawiają, że kawa z AeroPressu smakuje łagodnie, a przy tym odkrywa całe bogactwo swoich nut i aromatów. Dzięki temu dostrzec można różnice między poszczególnymi jej odmianami. A później jeszcze eksperymentować z alternatywnymi sposobami zaparzania. Może być ich tak wiele, że odbywają się nawet mistrzostwa świata w parzeniu kawy, w których każdy dostaje do zaparzenia takie same ziarna.