Pieczone kasztany? Skąd pochodzą i jak je przygotować?
Pieczone kasztany? Skąd pochodzą i jak je przygotować?
Podczas świąt domy pachną pieczonymi kasztanami… Oto wszystko, co musisz wiedzieć o tymhistorycznym, świątecznym przysmaku. Pieczone kasztany są kojarzone z okresem zimowym, a w szczególności świątecznym, wspomina o nich nawet słynna kolęda. Ale czy ludzie naprawdę jedzą pieczone kasztany jako świąteczną ucztę? Kiedy zaczęła się ta tradycja i czy w ogóle kasztany są dla ciebie dobre? Gdy dowiesz się więcej o pieczonych kasztanach, możesz się cieszyć, że ta tradycja została uwieczniona w świątecznej pieśni.
Kasztany pieczone na ogniu
Pieczone kasztany smakują jako prosta, sycąca przekąska od wieków, na długo przed powstaniem tradycji świątecznych, które wszyscy znamy dzisiaj. Ludzie jedzą kasztany mniej więcej tak długo, jak istnieją ludzie. Drzewa, z których pochodzą, rosną w Ameryce i Azji. Były dobrze znane w basenie Morza Śródziemnego. Rdzenni Amerykanie regularnie jedli kasztany, a sam Aleksander Wielki sadził kasztany w całej Europie, budując swoje imperium. Według legendy armia grecka przetrwała, jedząc kasztany, wycofując się z Azji Mniejszej między 401 a 399 rokiem p.n.e. W Japonii kasztany były uprawiane i znane jeszcze przed epoką ryżu.
Kasztany były nawet używane do handlu wymiennym. Kasztan jadalny to drzewa, które dobrze rosną na obszarach, na których zboża nie są łatwe w uprawie, co czyni orzechy jadalne cennym źródłem pożywienia. Starożytni Grecy mielili kasztany na mąkę, na chleb. Rzymianie również używali kasztanów w różnych przepisach kulinarnych.
Marony, czyli owoce kasztana jadalnego, najlepiej smakują po uprażeniu. Prażenie orzechów jadalnych to najpopularniejszy sposób jedzenia kasztanów. Możesz uprażyć je w garnku żeliwnym Lodge. Nie wiadomo, kiedy dokładnie kasztany zostały po raz pierwszy upieczone i zjedzone, ale jest prawdopodobne, że ludzie gotują je w ten sposób od setek lat. Jednak prażenie orzechów nie jest jedynym sposobem ich przygotowania do zjedzenia, możesz również je ugotować. Kasztany są używane w wielu różnych przepisach, od ciasta po farsz. Farsz kasztanowy to popularny przepis na Święto Dziękczynienia.
Historia kasztanów jadalnych
Kiedyś kasztanowce pokrywały ogromne przestrzenie 200 milionów akrów ziemi w USA. W 1904 roku na kasztanowcach znaleziono niebezpiecznego grzyba. Zaraza kasztanowców przedarła się przez amerykańską populację drzew. W ciągu mniej niż 50 lat choroba zniszczyła trzy i pół miliarda z czterech miliardów drzew, które kiedyś pokrywały Stany Zjednoczone. Powstała Fundacja Kasztan Amerykański, założona w 1983 roku, która próbuje ponownie odbudować populację kasztanowca w USA.
Kasztany nie są technicznie orzechami. W rzeczywistości są nasieniem. Dlatego nie wyglądają jak inne orzechy. Dobre, dojrzałe kasztany mają błyszczącą, brązową powłokę. Wygląd zewnętrzny powinien być nieskazitelny, bez skaz i przebarwień. Kasztany również powinny być jędrne na zewnątrz, a nie miękkie. Kasztany należy przechowywać w lodówce, dopóki nie użyjesz ich do gotowania lub jedzenia.
Jak upiec kasztany?
Zanim upieczesz kasztany, wybij jeden lub dwa otwory w skorupce każdego orzecha. Możesz również zaznaczyć małe „x” na płaskiej części muszli. Muszlę należy przebić, aby para z wnętrza mogła w naturalny sposób się uwolnić. Jeśli skorupa nie zostanie przebita, kasztan eksploduje. Spowoduje to bałagan w kuchni i głośny hałas. Możesz to zrobić za pomocą ostrego noża do obierania, ale ostrożnie obchodź się z każdym kasztanem i noś rękawice odporne na przebicie. Zawsze noś odpowiedni sprzęt, gdy trzymasz ostry nóż lub jakiekolwiek inne potencjalnie niebezpieczne narzędzie kuchenne.
Patelnia do pieczenia kasztanów na otwartym ogniu.
Pieczenie kasztanów na otwartym ogniu brzmi świetnie w piosence, ale nie jest takie bezpieczne. Zamiast tego kasztany można bezpiecznie piec w piekarniku. Ułóż je na blasze do pieczenia, rozprowadź równomiernie po przebiciu skorupy. Pieczemy je na średnim ogniu, w temperaturze około 300 stopni Celsjusza, przez około 15 minut. Kasztany staną się nieco bardziej brązowe, ale nie powinny stać się czarne. Jeśli zrobią się czarne, oznacza to, że są rozgotowane i nie nadają się do jedzenia.
Pieczone kasztany, które zostały rozgotowane, są bardzo twarde i trudne do jedzenia. Orzechy można też uprażyć z odrobiną soli lub cukru i cynamonu, w zależności od upodobań smakowych i jeść z roztopionym masłem. Pamiętaj, aby piec tylko te kasztany, które zostały przekłute, niezależnie od tego, jaki przepis na kasztany stosujesz.
Kasztany są w pełni upieczone i gotowe do spożycia, gdy można je łatwo obrać, a wewnętrzna skórka otaczająca orzech łatwo się odrywa. W kuchence mikrofalowej można też piec kasztany. Przekrój orzechy na pół i połóż je ściętą krawędzią w dół na ręczniku papierowym. Przygotuj w ten sposób około ośmiu kasztanów przez około dwie minuty. Być może będziesz musiał pobawić się synchronizacją i dokonać pewnych korekt, w zależności od mocy Twojej kuchenki mikrofalowej.
Pieczenie kasztanów na otwartym ogniu (lub w formie do pieczenia) to znany sposób jedzenia tych orzechów, ale można je również gotować na parze lub w wodzie. Kasztany zbiera się od września do lutego, dlatego głównie jemy je w okresie świątecznym.
Wartości odżywcze pieczonych kasztanów
Kasztany jadalne są dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Te orzechy są również dobrym źródłem potasu. Mają niską zawartość tłuszczu i dobrze sprawdzają się zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach. Orzechy to ulubiony składnik dressingów, który pojawia się na wielu stołach. Może być stosowany do zup, słodyczy, a nawet napojów. Mają dużo skrobi, co czyni je sycącą ucztą.
Kasztany są bardziej nietrwałe niż inne orzechy, co oznacza, że psują się znacznie szybciej. Dlatego należy je przechowywać w lodówce do czasu, aż będziesz chcieć je zjeść.
Mają mniej kalorii niż inne orzechy, ponieważ tak naprawdę nie są orzechami. Powinieneś kupować i jeść tylko świeże kasztany. Możesz zamrażać kasztany, aby dłużej zachować ich świeżość.
Powinieneś także jeść tylko gotowane orzechy. Surowe kasztany są bardzo trudne w obróbce ze względu na twardą, zewnętrzną skorupkę. Trudniej jest obrać kasztany, gdy są surowe. Cienka warstwa otaczająca miąższ orzecha jest niesamowicie gorzka w smaku. Możesz jeść tylko obrane kasztany, ponieważ ich skórka jest niejadalna, ale jest niesamowicie trudna do usunięcia, chyba że orzechy są ugotowane.
Jak smakują pieczone kasztany?
Patelnia pieczonych kasztanów podawana z czerwonym winem na drewnianym stole to wyjątkowa uczta. Kasztany nie są podobne do innych orzechów, więc ich miąższ nie jest twardy, jest nieco miękki i gumowaty. Kasztany prażone na gorąco mają mocno orzechowy posmak z nutą słodyczy. Mają też nieco maślany smak. Pieczenie kasztanów to wspaniały sposób na delektowanie się tą niskokaloryczną, aromatyczną ucztą. Pieczone kasztany stały się znane jako przysmak podczas mroźnej zimy. Są łatwe do wykonania i pyszne do jedzenia. Pieczony kasztan to świetna, mała przekąska. Przecież to było wystarczająco dobre dla greckiej armii, nie może być aż tak źle, prawda?
Niezbędnik do przygotowania: patelnie żeliwne