Naczynia i formy do pysznych wypieków

Naczynia i formy do pysznych wypieków

Chcesz zająć się pieczeniem ciast? Już pieczesz, ale chcesz całkowicie wyposażyć swoją kuchnię w najlepszą kolekcję naczyń do pieczenia? Oto lista wszystkich narzędzi do pieczenia, których potrzebujesz, aby zostać poważnym piekarzem czy cukiernikiem - także zawodowym. Pieczenie ciast to poważna sprawa, ale i relaksująca rozrywka.

Blachy do pieczenia ciast

Blachy do pieczenia ciast

Często nazywana jest „blachą do ciastek”, blacha do pieczenia to płaska, prostokątna, metalowa blacha używana do pieczenia różnych potraw w piekarniku. Blacha do pieczenia, używana do znacznie więcej zadań niż tylko do ciastek, jest idealna do pieczenia chleba, pizzy, bułek, ciastek i nie tylko.

Blachy do pieczenia mogą mieć różne modyfikacje, w zależności od tego, do czego są przeznaczone. Na przykład, niektóre blachy do pieczenia mogą mieć perforacje (blacha perforowana do pieczenia), dzięki czemu podczas pieczenia pizzy skórka może się lepiej i szybciej upiec. Inne, bardziej zaawansowane, mogą mieć tzw. kieszeń powietrzną pomiędzy warstwami aluminium, której celem jest ochrona wypieków przed przypaleniem. Blachy do pieczenia mogą mieć jedną lub więcej podniesionych krawędzi, które ułatwiają wyjmowanie potraw z piekarnika.

Formy do ciasta: okrągłe, kwadratowe i prostokątne

Formy okrągłe do pieczenia

Formy do ciasta, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni, są zwykle okrągłe, kwadratowe i prostokątne. Który kształt wybierzesz; zależy od rodzaju ciasta, które próbujesz zrobić. Na przykład, jeśli wybierasz okrągłe lub kwadratowe kształty, być może zdecydowałeś się zrobić ciasto warstwowe. Jeśli jednak ułożyłeś całe ciasto w duży, prostokątny kształt, być może robisz duże ciasto w arkuszach.

Formy do babki piaskowej

Formy do babki piaskowej z kominem

Ciekawostka… czy wiesz, że nie ma jednego konkretnego przepisu na ciasto z otworem? Babka odnosi się do rzeczywistego kształtu, jaki tworzy forma do pieczenia babki Bundt, w przeciwieństwie do samego przepisu. Zasadniczo, niezależnie od przepisu, który zdecydujesz się użyć i włożyć do foremki, możesz nazwać to ciastem na babkę! Więc czym dokładnie jest forma do babki? Jej zewnętrzna krawędź jest okrągła i ma rurowy, pusty środek. Co do reszty, forma ma prawie katedralny kształt pączka. Istnieje wiele różnych, unikalnych projektów do wyboru.

Keksówka stalowa

Keksówki żeliwne do zapiekania

Czym byłaby kuchnia bez keksówki? Myśl o zrobieniu domowego chleba bananowego sprawia, że ​​zaczynamy się ślinić. Prostokątna forma w kształcie bochenka ma głębokie ścianki i służy do pieczenia jednego bochenka chleba. Dostępna w różnych rozmiarach, posłuży również do przyrządzania pieczeni. Nazywana również formą do chleba, to coś, co powinno być w każdej kuchni. Mamy także w ofercie keksówki żeliwne idealne do zapiekania.

Tortownica z zapięciem

tortownica z zapięciem

Zasadniczo tortownica to forma do ciasta, która ma ścianki, które można zdjąć z dna formy. Nawiązuje do sposobu, w jaki skonstruowano ten styl formy. Aby przymocować ściany do dna naczynia, użyto zatrzasku. Aby usunąć ściany, wystarczy go otworzyć. Tortownica jest idealna w sytuacjach, gdy nie można łatwo odwrócić deseru, aby wyjąć go z formy. Niektóre desery, takie jak serniki i ciasta, są bardzo wrażliwe, gdy próbujesz wyjąć je z tradycyjnej formy do ciasta. W takich sytuacjach przydaje się tortownica. Innym, idealnym scenariuszem, gdy wymagana jest tortownica, jest przygotowanie tortu weselnego. Po usunięciu ścianki z zamknięcie sprężynowym, pozostaje idealna, ładna i czysta krawędź.

Forma do pieczenia ciast

formy do pieczenia ciast ceramiczne

Jeśli w okresie świątecznym robisz indyka lub szynkę, możesz dobrze poznać formę do pieczenia. Zasadniczo jest to duża, głęboka patelnia, która może mieć wyjmowany ruszt na którym znajduje się mięso. Forma może być wystarczająco duża, aby pomieścić warzywa i inne składniki na dnie, gdzie mogą spocząć w soku mięsnym i wchłonąć całe dobro. Formy do pieczenia o różnych kształtach są zwykle bardzo wysokiej jakości. Ale wiele osób decyduje się na zakup jednorazowych patelni z folii aluminiowej do gotowania mięsa, dzięki czemu nie muszą się martwić o późniejsze sprzątanie. Wysokiej jakości brytfanny wielokrotnego użytku są wykonane ze stali nierdzewnej, powlekanych naczyń emaliowanych lub żeliwa.

Naczynia do pieczenia / Naczynie żaroodporne

Naczynie do pieczenia, znane również jako naczynie żaroodporne, jest świetne, ponieważ podwaja się jego funkcja jako naczynie do serwowania. Naczynie żaroodporne, ulubione na rodzinnych spotkaniach, to zasadniczo duża, głęboka patelnia, która służy do pieczenia pysznych mikstur w piekarniku. Chociaż dostępne są różne rozmiary, najczęstszy rozmiar naczynia do zapiekanek to 25 x 30 x 5 cm. Naczynia do pieczenia mogą być wykonane ze szkła lub kamionki. Chociaż pieczone potrawy istnieją od tysięcy lat, około lat 70. XIX wieku zestalił się obecny pomysł pieczenia w nich zapiekanek. Szczególnie w latach pięćdziesiątych popularność zyskała idea gotowania zapiekanek jako jednodaniowego posiłku.

Obecnie w naczyniach do pieczenia przygotowywana jest szeroka gama potraw, w tym ciastka czekoladowe, chleb kukurydziany, lasagne, mięso i drób.

Forma do babeczek z dziurką - Donut

formy do babeczek z dziurką

Zrób własne, pyszne, słodkie smakołyki za pomocą formy do pączków Donutów. forma do pączków służy do pieczenia pączków w piekarniku, w przeciwieństwie do smażenia ich na oleju. Pozwala to na robienie pączków o niższej kaloryczności. Formy do babeczek są wykonane z nieprzywierających powierzchni metalowych lub silikonowych. Można je kupić w wersjach z 6 lub 12 wnękami. Po upieczeniu pączków możesz zdecydować, jak daleko posunąć się słodycz. Możesz zostawić je bezbarwne, zawinąć w cukier puder, zamrozić lub dodać posypkę dla dzieciaków, jeśli chcesz.

Forma do tarty

formy do tarty ceramiczne

Czy jesteś fanem tarty? Jeśli tak, nie pozwól, aby Twoja kolekcja wypieków była bez tej formy! Zaadaptowany przez różne kraje tzw. flan to po prostu słodki deser, który składa się z całych jaj, mleka, cukru i wanilii. Oto, dlaczego forma do ciasta francuskiego jest wyjątkowa. Ta okrągła, płytka forma do ciasta ma dno uniesione pośrodku. Powoduje to, że ciasto po wyjęciu z formy ma płaską powierzchnię z podniesionymi krawędziami. Niektóre odmiany mają luźne dno. Formy mogą być wykonane z cyny, stali lub metalu pokrytego powłoką zapobiegającą przywieraniu. Ich średnica waha się od 20 do 30 cm, a ich boki są zawsze rowkowane. Dostępne są również pojedyncze wielkości porcji.

Francuska forma do chleba

Oui, zróbmy trochę francuskiego chleba! W szczególności we francuskiej formie do chleba wykonasz bagietkę. Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić francuskie bagietki. Forma do chleba francuskiego jest zwykle wykonana z metalu lub aluminium, chociaż mogą być również wykonane z ceramiki lub terakoty. Ma zakrzywioną podstawę, dzięki czemu można w nich ułożyć poziomo długie kawałki ciasta. W rurkach mogą znajdować się perforacje, które umożliwiają ucieczkę pary. Pozwala to na ucieczkę pary, zbrązowienie skórki chleba i uzyskanie chrupkości.

Foremki do muffinów

formy do muffinek

Jak upiec porcję babeczek na przyjęcie urodzinowe swojego dziecka bez formy na muffinki? Jak byś zrobił partię świeżych muffinek jagodowych na śniadanie? Bardzo powszechne w kuchniach są foremki na muffinki. Forma na muffinki to forma, która będzie miała 6 lub 12 oddzielnych wnęk do nalewania ciasta na muffinki lub babeczki i pieczenia ich w piekarniku. Formy na muffinki są na ogół dostępne w 3 różnych rozmiarach, od małych, przez średnie, do dużych. Foremki do muffinów wykonane są z nieprzywierającego aluminium. Silikonowe kubki na muffinki to kolejna opcja, jeśli chcesz zrobić pojedyncze muffinki lub babeczki, zamiast robić całą partię.

Jakie materiały są używane do produkcji form do pieczenia?

Czy naprawdę ma znaczenie, z jakiego materiału są wykonane Twoje formy do pieczenia? Jasne. Na przykład, jeśli Twoja forma do pieczenia ma ciemną, kolorową powierzchnię, potrawa może łatwiej się zarumienić, ponieważ łatwiej pochłania ciepło piekarnika. Z drugiej strony, jeśli patelnia jest aluminiowa, może odbijać ciepło, a potrawa może się nie zarumienić. Poświęćmy chwilę, aby poznać niektóre z najczęściej używanych materiałów do form.

Aluminium

Dobry przewodnik ciepła, aluminium zapewnia równomierne pieczenie. Jednak połysk może uniemożliwić prawidłowe zarumienienie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz grubsze aluminium, zapewniające równomierne pieczenie.

Folia aluminiowa

Najbardziej cenioną cechą wypieków z folii aluminiowej jest to, że są jednorazowe. Możliwość przyrządzenia posiłku i nie martwienie się później o szorowanie naczyń to świetna sprawa. Wygoda to kolejny czynnik. Możesz zabrać ze sobą danie na spotkanie i nie martwić się, że będziesz musiał przynosić cokolwiek do domu. Można ich używać np. do pieczenia mięs, zapiekanek, chleba czy pizzy.

Szkło

Zaletą szklanych naczyń do pieczenia jest to, że dobrze przewodzą ciepło, a potrawy dobrze się przyrumieniają. Kolejną zaletą jest to, że szkło jest łatwe do czyszczenia i nie brudzi. Szkło, które jest żaroodporne, można wyjąć z lodówki lub zamrażarki i wstawić bezpośrednio do rozgrzanego piekarnika. Należy jednak zauważyć, że ponieważ szklane naczynia do pieczenia nagrzewają się szybciej niż inne materiały, należy obniżyć temperaturę pieczenia o 25 stopni w stosunku do przepisu tego, co pieczesz.

Silikon

Naczynia silikonowe to nowa technologia pieczenia, która nie wymaga szkła ani metalu. Dzięki zastosowaniu syntetycznego polimeru ten rodzaj naczyń do pieczenia jest tworzony przez prawdziwy silikon. Ta gumopodobna tekstura jest wykonana z naturalnych elementów i jest zatwierdzona przez FDA jako substancja bezpieczna dla żywności. Formy do chleba, formy do ciasta, blachy do ciastek i naczynia żaroodporne to tylko niektóre z produktów, które można bezpiecznie wykonać z silikonu. Silikon umożliwia nawet tworzenie przyborów kuchennych, aby uzyskać nowy, plastyczny i kolorowy sposób gotowania. Jednym z najlepszych powodów używania silikonowych naczyń do pieczenia jest ich odporność na wysokie temperatury, z którymi szkło i metal nie zawsze są w stanie wytrzymać.

Kamionka

Kamienne naczynia do pieczenia, stworzone z wypalonego w bardzo wysokiej temperaturze kamienia, mają swój własny wygląd. Jego nieporowata powierzchnia nie jest szkliwiona. Podczas gotowania ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całym kamieniu. Zaletą kamiennych naczyń do pieczenia jest to, że potrawy zachowują ciepło długo po wyjęciu z piekarnika.

Należy zauważyć, że kamienne naczynia nagrzewają się w piekarniku trochę dłużej. Z tego powodu może być konieczne wydłużenie czasu pieczenia o kilka dodatkowych minut.

Komentarze (0)

napisz komentarz