Patelnia miedziana z żeliwnym uchwytem 24 cm Inocuivre Tradition de Buyer. Okrągła, duża, francuska patelnia z profilem Lyonnaise, aby umożliwić łatwe przesuwanie się żywności na jej powierzchni. Idealna do smażenia, flambirowania... Wykonana w 90% z miedzi oraz 10% stali nierdzewnej AISI304. Zastosowana miedź to doskonały przewodnik ciepła, zapewniający doskonałą kontrolę podczas smażenia, dzięki której otrzymasz pyszne, wyjątkowe potrawy. Wewnątrz patelni zastosowano stal nierdzewną, dzięki czemu wyeliminowano konieczność ponownego cynowania miedzi. Niewielka ilość stali nie zmienia właściwości miedzi.
Żeliwna rękojeść w stylu francuskim, mocowana za pomocą nitów, ma optymalny i ergonomiczny kształt. Odpowiednio wyważony uchwyt w stosunku do wielkości patelni, utrzymuje rękę z dala od źródła ciepła. Powierzchnia patelni jest polerowana.
Autentyczność - użycie szlachetnej miedzi w sztuce kuchennej zależy nie tylko od jej ciepłego i kolorowego wyglądu, ale także, a przede wszystkim od jej zdolności do przewodzenia ciepła, co sprawia, że miedziane patelnie są idealne do delikatnych potraw, takich jak np. sosy. Miedź jest wyjątkowym metalem, niezwykłym przewodnikiem ciepła, szczególnie odpowiednim do gotowania i redukcji w stylu francuskim. Jednak miedź nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z większością produktów spożywczych: w związku z tym jest stosowana w połączeniu z innymi metalami we wnętrzu naczyń.
Do czyszczenia miedzi używaj specjalnej, łatwej w użyciu pasty, najlepiej po każdym użyciu. W przypadku wewnętrznych powierzchni ze stali nierdzewnej lub ocynkowanych myć w zwykły sposób - ręcznie. Czyszczenie w zmywarce nie jest zalecane, ponieważ płyny do zmywarek zawierają wysoki poziom chloru, który mocno reaguje z miedzią.
Francuska marka de Buyer to ponad 180 lat tradycji i 95 krajów, do których eksportowane są jej produkty. Na długo zanim pojawiły się współczesne kuchenki elektryczne i indukcyjne, projektanci garnków i patelni szukali materiałów i technik produkcji, które zapewnią równomierne nagrzewanie dna oraz ścian naczynia. Dzięki temu potrawy nie przypalają się tak łatwo, a proces ich przygotowania trwa znacznie krócej.