Duży, stalowy nóż szefa kuchni to najbardziej uniwersalne narzędzie, jakie trafia do rąk kucharza. Można nim ciąć warzywa i owoce, kroić mięso, siekać zieleninę, porcjować kurczaka, a nawet kroić w plastry gorącą pieczeń. Szeroka klinga chroni palce przed uderzaniem o deskę do krojenia, a zaostrzony czubek ułatwia wykonywanie precyzyjnych zadań, jak oprawianie ryb czy krojenie cebuli w drobną kostkę.
Global SAI to ekskluzywna linia stalowych noży kuchennych, którą Komin Yamada zaprojektował z myślą o wyzwaniach globalnego świata. Wszystkie noże wytwarzane są ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła z najnowszą technologią wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny, profesjonalny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy wielkim atutem.
W klingach noży Global SAI zastosowano trzywarstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO. Rdzeń ze stali nierdzewnej CROMOVA 18, o twardości 58-59 HRC, obłożono dwiema warstwami miękkiej stali nierdzewnej SUS410. Dzięki temu ostrze jest bardziej wytrzymałe i odporniejsze na pęknięcia, przebarwienia czy korozję. Płazy głowni posiadają ręcznie młotkowaną powierzchnię, która zapobiega przywieraniu produktów do noża. Grzbiet klingi jest lekko zaokrąglony, aby zwiększyć komfort pracy dłonią. Nowe, ergonomiczne rękojeści są doskonale wyważone, a innowacyjne wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad nożem oraz wygodę podczas pracy. Jednolita konstrukcja sprawia, że noże są higieniczne i łatwe w ostrzeniu.
Każdy nóż jest ręcznie polerowany i zdobiony siedmioma „kropkami” (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów.
Nóż najwyższej jakości. Doskonale wyważony, idealnie leży w dłoni.
Global SAI to ekskluzywna linia stalowych noży kuchennych, którą Komin Yamada zaprojektował z myślą o wyzwaniach globalnego świata. Wszystkie noże wytwarzane są ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła z najnowszą technologią wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny, profesjonalny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy wielkim atutem.