Tacki i foremki do przygotowania lodu w domu

Tacki i foremki do przygotowania lodu w domu

Istnieje zaskakująca liczba modeli, jeśli chodzi o tacki na lód, od tradycyjnych tacek z tworzywa, przez specjalne foremki kulek do lodu, po formy w kształcie klocków. Dodatkowo istnieje kilka rodzajów kostkarek. Odkryj różne rodzaje tacek na lód i ich kreatywne zastosowania!

Formy do lodów na patyku

Dobrze mieć pod ręką foremki na lód, zwłaszcza gdy nie masz w domu kostkarki do lodu. Możesz mieć gotowe kostki przeznaczone na szklankę wody lub do mrożonej herbaty. Nawet jeśli Twoja zamrażarka jest wyposażona we wbudowaną kostkarkę do lodu, nadal nie jest złym pomysłem, aby mieć pod ręką tacki do przygotowania kostek lodu na wypadek, gdyby kostkarka przestała działać. Są też inne zastosowania foremek na lód. Na przykład możesz schłodzić w nich sok owocowy, aby uzyskać smaczny, orzeźwiający napój.

Oto spojrzenie na różne rodzaje foremek na lód, a także ich kreatywne zastosowania.

Pojemnik na lód i foremka

Jak powstały foremki na kostki lodu?

Nie ma zgody co do tego, kto właściwie wynalazł foremkę na lód. Ale oto kilka teorii. I wiemy trochę o tym, jak foremki na lód ewoluowały na przestrzeni lat. Pierwsza z nich mogła być używana już w 1844 roku. John Corrie, amerykański lekarz, zbudował lodówkę, aby zapewnić swoim pacjentom dotkniętym żółtą febrą, chłodniejsze otoczenie. Dokumenty potwierdzające, że podawał im również mrożone napoje, sugerują, że mógł wynalazć pierwszą na świecie foremkę na kostki lodu.

Przewińmy siedemdziesiąt lat do przodu, aby przejść do kolejnego, wielkiego kroku w rozwoju wytwarzania lodu, przypisywanego Fredowi Wolfowi. W 1914 roku pojawiła się lodówka elektryczna Domestic (znana również jako Domelre). Chociaż jego wynalazek nigdy nie zyskał popularności wśród konsumentów, jego jedna cecha — tacka - forma na lód dołączona do każdego urządzenia — została przyjęta przez kolejnych producentów sprzętu AGD.

Oni również zaopatrywali w nie swoje lodówki. W latach 20. i 30. XX wieku standardem stało się produkowanie przez producentów lodówko-zamrażarek, wyposażonych w przegrody na kostki lodu i, jak się domyślacie, tacki na kostki lodu.

W 1933 roku Guy Tinkham wymyślił pierwszą elastyczną foremkę na lód ze stali nierdzewnej. Użytkownicy mogli wygiąć tackę na boki, aby uwolnić kostki lodu. Kiedy ten mały gadżet po raz pierwszy pojawił się na rynku (w tym samym roku, w którym został wynaleziony), jego cena wynosiła zaledwie 0,50 USD. Nazywała się McCord.

W ciągu następnych kilku dekad producenci tacek do lodu stworzyli odmianę McCorda. To metalowe urządzenie zostało wykonane z aluminium i miało wyjmowany separator kostek lodu oraz uchwyty. Zostały one ostatecznie wycofane i zastąpione prostymi, plastikowymi foremkami na lód.

Rodzaje foremek na lód

Foremki silikonowe na kostki lodu

Forma do dużych kostek lodu 5x5 cm

Taca tego typu wykonana jest z gumowatego materiału, silikonu spożywczego - a najlepiej 100 silikonu platynowego. Ponieważ są one tak elastyczne, bardzo łatwo jest wyjąć kostki. Silikonowa tacka na kostki lodu niestety ma tendencję do pochłaniania zapachów. Kolejna wada: materiał silikonowy jest lepki, co sprawia, że ​​jest bardziej podatny na zatrzymywanie pozostałości. Tacki silikonowe wymagają częstszego czyszczenia niż niektóre inne typy. Ale można je myć w zmywarce.

Foremki z tworzywa sztucznego

Foremka do kostek lodu

Najprostszym rodzajem tradycyjnej tacki na kostki lodu jest plastikowa foremka, która jest dostarczana w jednym kawałku (bez pokrywki). Są najtańsze i łatwe do czyszczenia. Są też lekkie. Ale odkrycie kostek lodu pozostawia je otwarte na wchłanianie dziwnych zapachów z zamrażarki. A jeśli kiedykolwiek miałeś plastikową tackę na kostki lodu, prawdopodobnie miałeś udział w meczach zapaśniczych, próbując wyjąć kostki. Czasami kostki rozlatują się we wszystkich kierunkach. Wiadomo, że plastik zatrzymuje również pozostałości zamrażarki. Kolejne zastrzeżenie dotyczące plastiku: niektóre tace zawierają chemikalia, które stanowią pewne zagrożenie dla zdrowia. Najlepiej poszukaj plastikowej tacki, która nie zawiera BPA.

Standardowa tacka na lód ze zdejmowaną pokrywką

Ulubiony rodzaj tacki na lód ze względu na plastikową pokrywkę. Zbyt często umieszczanie odkrytej foremki w lodówce powoduje rozlanie. I naprawdę nużące jest znoszenie mroźnych warunków zamrażarki podczas ich sprzątania. Innym problemem związanym z „otwartymi” tackami na lód jest to, że kostki lodu mają tendencję do pochłaniania zapachu zamrażarki, pozostawiając im płaski smak. Te niesmaczne kostki wpłyną również na smak wszystkiego, z czym je schładzasz.

Metalowa foremka na kostki lodu

Kostki stalowe w formie kostki lodu ze stali nierdzewnej lub metalu są cięższe i droższe niż większość innych typów. Ale domyślnie nie zawierają BPA, co daje im dużą przewagę nad niektórymi produktami z tworzyw sztucznych. Kolejny plus: nie są magnesem na zapachy, jak plastik i silikon. Ale w przypadku metalowych tac wyjęcie kostek lodu może być herkulesowym zadaniem, jeśli urządzenie nie jest wyposażone w dźwignię.

Stalowe kostki chłodzące do whiskey

Formy na duże kostki lodu

Jeśli podoba Ci się pomysł z większą kostką lodu, możesz wyposażyć swoją zamrażarkę w bardzo duże tace. To sprawia, że ​​sześciany o szerokości prawie 10 cm. Świetnie nadają się nie tylko do przechowywania lodu, ale także innych produktów spożywczych i składników do majsterkowania.

Foremka do lodu z tacką i pokrywą

Foremki na bardzo małe kostki lodu

Tworzą małe kostki o bokach 1 cm. Świetnie sprawdzają się w sytuacjach, gdy potrzebujesz czegoś większego niż chipsy lodowe, ale mniejszego niż konwencjonalne kostki. Tacki te są idealne do przechowywania niewielkich ilości żywności, na przykład podczas przechowywania ziół w zamrażarce.

Formy do kostek lodu w różnych kształtach

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnej kostki lodu, rozważ użycie silikonowej formy. W przeciwieństwie do tradycyjnych foremek na lód, mają one różne ciekawe kształty i wzory, takie jak pingwiny, muszle, delfiny. Za pomocą formy kulistej możesz zrobić kulki lodowe do napojów alkoholowych. Ze względu na swoją elastyczność i zabawne wzory, formy do kostek są popularne w innych rodzajach projektów, takich jak kulki do ciasta, świece i wytwarzanie mydła. Forma do lodu jest zabawna w użyciu na świąteczne okazje, takie jak przyjęcia urodzinowe dla dzieci.

Foremka do lodu XL Ball Lekue

Jak korzystać z formy do lodu?

Napełnianie form do kul lodowych to trochę więcej niż napełnianie konwencjonalnych foremek. Oto kilka wskazówek, które uproszczą ten proces.

  • Jeśli pracujesz z formami w formie tacy, rozdziel dwie części i wypełnij dolny komponent do górnej krawędzi obręczy. Umieść na nim górną część i dociśnij ją. Woda wyparta z dolnej tacy wypełni górną część. Jeśli będzie nadmiar wody, wypłynie z otworów na górze.
  • Aby uzyskać formę w kształcie kuli, napełnij dolną połowę wodą i zabezpiecz górną. Następnie możesz dokończyć wypełnianie go przez górny otwór. Za pomocą małego lejka można napełnić złożoną formę, pod warunkiem, że użyjesz cienkiego, stałego strumienia wody.
  • Zawsze upewnij się, że forma jest wypoziomowana, gdy wkładasz ją do zamrażarki. Jeśli znajduje się na pochylonej powierzchni, będzie przeciekać i nie nada pożądanego kształtu kuli.
  • Aby uzyskać szczególnie czysty, przejrzysty lód, użyj wody mineralnej lub butelkowanej. Woda z kranu ma znacznie więcej zanieczyszczeń, które przeszkadzają w tworzeniu krystalicznie czystego lodu.
  • Pozwól, aby forma całkowicie zamarzła, zanim ją wyjmiesz lub przeniesiesz do zamrażarki.
  • Jeśli masz prasę i planujesz używać jej regularnie, miej pod ręką dużo większych kawałków lodu, aby tworzyć kule lodowe na żądanie.
  • Jeśli organizujesz duże spotkanie, zacznij przechowywać i wytwarzać kule lodowe kilka dni wcześniej, aby upewnić się, że masz wystarczająco dużo, gdy nadejdzie świąteczny dzień.

Lodowa kula z balonu

Chcesz zobaczyć, jakie są kule lodowe bez wydawania pieniędzy na formę lub prasę? Użyj balonów, aby stworzyć kule lodu. Trzeba przyznać, że balony mają bardziej kształt łzy, ale będą wyglądały na nieco bardziej okrągłe, jeśli nie wypełnisz ich całkowicie. W przeciwnym razie możesz zrobić je w dowolnym rozmiarze. Gdy balony napełnią się wodą, będziesz musiał powiesić je w zamrażarce u góry (gdzie są zawiązane). Pozwól kulkom balonowym zamarznąć przez noc, a następnie użyj ich, aby napój był schłodzony.

Przechowywanie żywności w formach na kostki lodu

Foremki są tak wszechstronne, że możesz ich używać do przechowywania wszelkiego rodzaju żywności. Możesz też wykorzystać je do wszelkiego rodzaju projektów DIY i rzemiosła. Oto kilka pomysłów, które pomogą Ci wykorzystać resztki. Ale tak naprawdę możliwości są prawdopodobnie prawie nieograniczone.

Czasami, kiedy gotujesz, musisz kupić składniki w większej ilości, niż wymaga przepis. Zbyt często te resztki leżą w lodówce, dopóki nie staną się eksperymentem naukowym. Próba ich wykorzystania przed wygaśnięciem terminu może być wyzwaniem. Ale nie musisz ich wyrzucać. Umieść je w tacce na kostki lodu i zamroź. Upewnij się, że odmierzyłeś również ilości, aby wiedzieć, ile składnika znajduje się w każdej komorze tacy. Będzie to ogromna pomoc przy późniejszym odmierzaniu tych składników do przepisów. Aby uwolnić tacki z lodem po zamrożeniu składników, przenieś kostki do torebki bezpiecznej do zamrażania lub szczelnego pojemnika i oznacz je składnikiem oraz ilością w każdej kostce.

Lody pływające

Formy do lodów na patyku

Następnym razem, gdy kupisz litrów lodów, pozwól im się trochę roztopić. Włóż je do tac z lodem i zamroź. Świetnie nadają się do robienia pływających lodów. A jeśli masz wystarczająco dużo tac, możesz zarobić dużo za jednym razem.

Przepis na lodowe pesto

Pesto nie jest czymś, co chciałbyś mieć przy sobie po przekroczeniu maksymalnego okresu przydatności do spożycia. Umieszczenie resztek pesto w zagłębieniach foremki na lód pozwala na zaoszczędzenie pojedynczych porcji, a te rzeczy dobrze zamarzają.

Lody z maślanki i mleka?

Jak często kupujemy litr lub pół mleka tylko po to, by wygasło, zanim zdążymy je wykorzystać? Aby wydłużyć trwałość, napełnij nim tacki na kostki lodu i używaj w razie potrzeby.

Pieczony czosnek w formie kostek lodowych?

Pieczenie czosnku zajmuje trochę czasu, więc dlaczego nie wydobyć z niego jak najwięcej, zachowując to, co zostało? Zamrażanie pozwala na przechowywanie go w małych porcjach, aby łatwo nadać potrawom smak.

Mrożone, świeże zioła?

Niektóre zioła są trudniejsze do zdobycia, gdy nie ma już sezonu. Trzymaj swoje ulubione letnie przysmaki pod ręką przez cały rok, siekając lub przecierając je na purée i umieszczając na tackach na kostki lodu wraz z oliwą z oliwek lub bulionem.

Mrożony bulion?

Czasami, gdy kupujesz karton rosołu z kurczaka lub wołowiny, trudno jest zużyć wszystko, zanim się zepsuje. Aby przedłużyć trwałość, zamroź ją w postaci kostek i użyj kilku tu i tam do zup lub sosów.

Mrożenie soku owocowego i owoców

Soki owocowe w kostkach to świetny sposób na doprawienie wody i świetny sposób, aby Twoje dzieci mogły cieszyć się sokiem. Przechowywanie w ten sposób jagód i innych owoców ułatwia ich późniejsze wykorzystanie do napojów, przepisów lub przekąsek.

Sok z cytryny lub limonki w formie kostek lodu

Łatwo jest skończyć z resztkami soku z cytryny, ponieważ przepisy zwykle wymagają niewielkich ilości. Kiedy potrzebujesz czegoś do następnego projektu pieczenia lub po prostu chcesz doprawić herbatę lub wodę, nie musisz szukać dalej niż zamrażarka.

Mrożenie kawy?

Dodanie konwencjonalnych kostek lodu do kawy może nadać jej rozwodniony smak. Zamiast tego zrób kostki lodu z kawy, aby dodać je do zimnego naparu z kofeiną.

Formy do lodów na patyku

Często zadawane pytania

Jak czyścić foremki na kostki lodu?

Technika ta jest szczególnie pomocna, gdy na tackach pojawiły się nieprzyjemne zapachy zamrażarki. Oto co robić:

  • Jeśli są jakieś zamrożone pozostałości, wypłucz je pod ciepłą wodą, aby je usunąć.
  • Połącz pół szklanki ciepłej wody i 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Zwilż ściereczkę roztworem i przetrzyj całą tackę.
  • Dokładnie spłucz.

Soda oczyszczona jest świetna, ponieważ pozbywa się nieprzyjemnych zapachów i jest całkowicie naturalnym, bezchemicznym środkiem czyszczącym. Powinieneś wykonać te czynności raz w miesiącu, aby wyczyścić tacki, których używasz do tradycyjnych kostek wody. W przypadku kostek kawy i innych artykułów spożywczych umyj po każdym użyciu.

Czy można wkładać foremki na lód do zmywarki?

To zależy od rodzaju foremki. Kupując pojemniki do przechowywania lodu, przeczytaj etykietę, aby dowiedzieć się, jak je konserwować. Niektórych plastikowych tacek na lód nie należy umieszczać w zmywarkach, ponieważ ciepło spowoduje stopienie lub zniszczenie plastiku. Formy i tace silikonowe mogą wytrzymać wyższe poziomy ciepła. Oznacza to, że możesz nawet wkładać silikonowe tacki do piekarnika na 60 minut.

Kiedy należy używać kulek lodowych?

Kulki lodowe to dobry wybór do napojów podawanych na skałach lub do niektórych drinków mieszanych. Kulisty lód pozwala napełnić szklanki do ich maksymalnej pojemności. Okrągła kula lodu lepiej pasuje do szklanki niż kwadratowe kostki lodu. Możesz również umieścić je w dzbanku, aby utrzymać płyn zimny, a jednocześnie go nie podlewać. Zaokrąglony lód dobrze pasuje do większości okularów z szeroką oprawką. Ale ponieważ kulki mają szerokość około 2 cali, mogą nie pasować prawidłowo do szklanki z obrzeżem zwężającym się do wewnątrz u góry.

Jak długo wytrzymują kule lodowe?

To zależy od tego, gdzie są używane. Jeśli masz go w szklance na gorącym, zalanym słońcem patio, nie przetrwa tak długo, jak w klimatyzowanym pomieszczeniu. W średniej temperaturze pokojowej jedna kula lodowa prawdopodobnie wytrzyma dwie godziny. I możesz go użyć na 2-3 drinki.

Gdzie można kupić foremki na lód?

Tacki na lód można odebrać w lokalnym sklepie spożywczym lub innym sklepie sprzedającym artykuły domowe i kuchenne. Sklepy specjalistyczne prawdopodobnie będą miały jednak szerszy wybór. Istnieje jednak wiele opcji dostępnych online. Możesz znaleźć wszystko, od konwencjonalnych tacek na lód po niezwykłe odmiany o niepowtarzalnych wzorach, takie jak klocki Lego i niedźwiedzie polarne. Możesz też kupić w naszym sklepie Foremki do lodu na galerialimonka.pl

Jak długo trwa zamrażanie kostek lodu?

W pewnym stopniu zależy to od tego, jak zimna jest zamrażarka i ile zamrażasz. Kostki w konwencjonalnych tackach zwykle potrzebują 3-4 godzin, aby całkowicie zestalić się. Zamrożenie większych kostek lodu będzie trwało dłużej niż mniejszych. Dodatkowo, nawet jeśli Twoja zamrażarka jest ustawiona na optymalną temperaturę, jeśli włożysz tam ciepłe jedzenie, wydłuży to czas potrzebny do całkowitego przekształcenia się wody na tackach w lód.

Dlaczego kostki lodu nie zawsze są całkowicie czyste?

Czasami, gdy robisz lód, zauważysz, że kostki nie są całkowicie przezroczyste, ale zamiast tego są w nich „ białe rzeczy”. Chociaż może wyglądać trochę jak śnieg, w rzeczywistości jest to spowodowane małymi pęcherzykami powietrza. Praktycznie każda woda ma w sobie trochę tlenu. Gazy, takie jak tlen, wraz z innymi zanieczyszczeniami, są wypychane do środka kostek lodu, gdy zamarzają. Centra są ostatnimi częściami sześcianu, które całkowicie się zestalają.

Chcesz usunąć białe rzeczy? Im wyższa temperatura, tym mniejsza zdolność tlenu do rozpuszczania w wodzie. Jeśli zagotujesz wodę przed zamrożeniem, usuniesz z niej tlen. Gdy jest chłodna, możesz ją wlać do tac i powinna być znacznie wyraźniejsza niż w przypadku zwykłej wody bez jej podgrzewania.

Komentarze (0)

napisz komentarz