Rodzaje termometrów kuchennych
Na rynku dostępny jest niesamowity wybór kuchennych termometrów do żywności. Pozwalają przetestować różnorodne produkty spożywcze, a także dokładność piekarnika i lodówki. Dowiedz się o różnych rodzajach termometrów kuchennych, a także uzyskaj porady dotyczące ich używania i czyszczenia. Jeśli zastanawiasz się nad dodaniem „wskaźnika temperatury żywności” do swojego zestawu przyborów kuchennych, oto, co musisz wiedzieć o termometrach.
Dlaczego warto zainwestować w termometr kuchenny do żywności?
Korzystanie z termometru pozwala określić, czy gotowane mięso osiągnęło wewnętrzną temperaturę niezbędną do zabicia szkodliwych bakterii, które mogą wywołać chorobę. Termometry znacznie przyczyniają się do promowania bezpieczeństwa żywności. Termometry kuchenne warto też mieć pod ręką podczas robienia cukierków czy pieczenia ciast. Mieszanki cukru muszą osiągnąć określony poziom ciepła, zanim składniki osiągną pożądaną konsystencję.
Jakie są rodzaje termometrów kuchennych?
Nie ma jednego, uniwersalnego rozwiązania, gdy używasz termometru do mięsa. Istnieje kilka rodzajów i każdy służy do innego celu.
Termometr cyfrowy - natychmiastowy odczyt
Cyfrowy termometr kuchenny jest często używany w restauracjach, ponieważ zapewnia szybkie i dokładne odczyty. Dodatkowo możesz go używać do sprawdzania temperatury potraw gęstych i płynnych.
Termometr z widłami lub szpikulcem
Ten typ termometru może dać odczyt w 2-10 sekund. Są one podstawą w wielu kuchniach restauracyjnych, ponieważ szefowie kuchni mogą ich używać z większością potraw. Ponieważ są ukształtowane jak widelce - mają jeden lub dwa szpikulce, sprawdzają się podczas sprawdzania potraw na grillu. Ale nie można ich używać, dopóki gotowana potrawa nie jest prawie gotowa.
Termometry przewodowe do piekarnika
Termometr kuchenny z sondą jest na tyle wszechstronny, że dobrze współpracuje z większością produktów spożywczych. Został zaprojektowany specjalnie do użytku w zakrytym garnku lub w piekarniku podczas gotowania. Ale możesz ich używać również poza piekarnikiem.
Wskaźniki czasu gotowania
Są przeznaczone do informowania, gdy żywność a w szczególności gotowane jajka osiągną określoną temperaturę. Informują, że gdy to się stanie.
Termometry bimetaliczne do piekarnika
Termometr bimetaliczny potrzebuje 1-2 minut, aby uzyskać odczyt temperatury, znacznie wolniej niż większość innych termometrów kuchennych. Jedną z głównych zalet termometru do piekarnika jest to, że można go używać podczas pieczenia. Aby uzyskać maksymalną dokładność, musisz umieścić termometr kilka cm do żywności. Ten wodoodporny termometr nadaje się szczególnie do potraw takich jak pieczenie, zupy i zapiekanki.
Termometr ze szpikulcem do natychmiastowego odczytu
Możesz kupić termometr z natychmiastowym odczytem jako termometr cyfrowy lub termometr analogowy. Osoby, które wolą bardziej „nowoczesne” podejście, mogą zdecydować się na cyfrowy termometr z natychmiastowym odczytem. Ponieważ zapewniają natychmiastowe wyniki, są idealne dla zapracowanych kucharzy, którzy muszą szybko sprawdzać wysmażenie mięsa i drobiu podczas przyrządzania.
Jednak urządzenia te nie są przeznaczone do pozostawiania w żywności podczas gotowania. Wystarczy włożyć sondę temperatury, obserwować odczyt i wyjąć sondę z żywności. Są wystarczająco wszechstronne, aby sprawdzić gorące jedzenie na stole do rozgrzewania lub schłodzone warzywa w barze sałatkowym. Termometry są szczególnie przydatne, gdy są używane w ten sposób, ponieważ informują o tym, jak szybko żywność stygnie.
Gdy jest to stół w formie bufetu lub bar sałatkowy, jedzenie musi być przechowywane w określonej temperaturze. Wykrycie jakichkolwiek zmian pozwala wiedzieć, czy znajduje się w „strefie zagrożenia temperaturowego”, w którym to momencie może stać się wylęgarnią szkodliwych bakterii.
Termometr do lodówki
Niewłaściwie skalibrowana lodówka może powodować wiele problemów. Jeśli nie jest wystarczająco chłodno, może stać się domem dla patogenów przenoszonych przez żywność, które powodują choroby. Aby zapewnić optymalne bezpieczeństwo żywności, lodówka powinna chłodzić w zakresie temperatur od 1 do 4 stopni.
Aby upewnić się, że spełnia swoje zadanie, możesz użyć termometru do lodówki w taki sam sposób, jak termometr do piekarnika. Umieść go w środku i spójrz na odczyt. Możesz również otrzymać termometr do zamrażarki, aby upewnić się, że działa w zalecanej temperaturze.
Termometr do mięsa
Przypominają one termometry z natychmiastowym odczytem. Analogowe termometry do mięsa mają większą tarczę niż ich odpowiedniki z natychmiastowym odczytem, dzięki czemu są łatwiejsze do odczytania. Kolejną różnicą między termometrami do mięsa a natychmiastowymi odczytami jest sposób ich umieszczania w żywności.
Termometry do mięsa należy włożyć do całego kurczaka, indyka lub do mięsa. Pozostaje tam podczas pieczenia. Gdy chcesz zobaczyć temperaturę mięsa, po prostu sprawdź. Jak można się spodziewać, ich wersje cyfrowe są bardziej zaawansowane. Cyfrowy termometr do mięsa z sondą. Możesz zaprogramować je tak, aby emitowały sygnał dźwiękowy, gdy wykryją żądaną temperaturę. Jeśli chcesz kontynuować monitorowanie końcowej temperatury mięsa po zakończeniu pieczenia, wystarczy pozostawić sondę w żywności.
Często zadawane pytania
- Dlaczego potrzebujesz termometru do piekarnika?
Tarcze termometrów z piekarnika nie są tak dokładne, jak mogłoby się wydawać. W rzeczywistości mogą być nawet o 2-4 stopni cieplejsze lub chłodniejsze niż odczyt. Ponadto niektóre piekarniki mają miejsca, które są gorętsze lub chłodniejsze niż inne części. Gdy wnętrze piekarnika nie nagrzewa się równomiernie, może to wydłużyć czas pieczenia. Aby sprawdzić, jak dobrze działa Twoje urządzenie, możesz umieścić jeden z tych termometrów wewnątrz drzwiczek piekarnika. W odczytach mogą występować pewne różnice, ale w końcu powinien pojawić się wzór.
Jeśli istnieje znaczna rozbieżność między tym, co mówi termometr, a wybranym ustawieniem piekarnika, będziesz wiedział, że nie nagrzewa się równomiernie. - Jak najlepiej wyczyścić termometr do mięsa?
Ponieważ surowe lub niedogotowane jedzenie może zawierać bakterie, konieczne jest regularne dezynfekowanie termometru. Ważne jest, aby zrobić to przed i po użyciu, aby zapobiec przenoszeniu patogenów z termometru na mięso i odwrotnie. Powinno wystarczyć dokładne mycie ciepłą wodą z mydłem. Jeśli jesteś na zewnątrz i nie masz dostępu do ciepłej wody, przetrzyj urządzenie wacikiem nasączonym alkoholem. - Skąd mam wiedzieć, czy prawidłowo używam termometru do mięsa?
Aby uzyskać najdokładniejsze odczyty, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:- Termometr umieścić w najgrubszej części mięsa, z dala od kości i tłuszczu.
- Sprawdzaj temperaturę często. W przypadku grubszych kawałków, takich jak pierś z kurczaka, zacznij sprawdzać 30 minut przed planowanym wykonaniem. W przypadku cieńszych kawałków sprawdzaj co 5-10 minut.
- Skalibruj swój termometr. Aby sprawdzić jego dokładność, zanurz urządzenie w misce z lodowatą wodą. Powinno być ok. 0°C. Jeśli jest wyłączony, zapoznaj się z instrukcją obsługi, aby dowiedzieć się, jak rozwiązać problem. Inna metoda kalibracji polega na przygotowaniu garnka z wrzącą wodą (użyj wody destylowanej) i przetestowaniu go. Powinien czytać ok. 100°C.