Rodzaje ostrzałek do noży dostępnych w sprzedaży
Przy zakupie noży kuchennych nie można zapominać o tym, że należy dokupić do nich odpowiednią ostrzałkę. Niezależnie, czy kupujesz zwykłe czy drogie, noże japońskie, wszystkie wymagają regularnego ostrzenia. Przygotowaliśmy krótki artykuł, który w pigułce odnosi się do rodzajów dostępnych ostrzałek, ułatwiając Ci ich zakup.
Możemy wyróżnić pięć głównych typów ostrzałek, które pasują do każdego poziomu umiejętności ostrzenia noży lub dowolnego poziomu zręczności. Można je podzielić na ostrzałki elektryczne i ostrzałki ręczne. Niektóre z nich pozwalają również na ostrzenie narzędzi ogrodniczych, noży do kosiarek czy nożyczek. Możesz wybierać spośród głównych typów ostrzałek do noży:
Nie powinieneś wybierać arbitralnie. Powinieneś przestudiować każdy rodzaj ostrzałki i określić, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom i możliwościom. Prawdopodobnie będziesz posiadał więcej niż jeden typ noża w swoim życiu, więc powinieneś posiadać więcej niż jeden typ ostrzałki do noży, ponieważ nie wszystkie ostrzałki działają dobrze na wszystkich rodzajach noży. Na przykład noże do pieczywa ząbkowane wymagają innej metody ostrzenia niż nóż o prostym, tradycyjnym ostrzu. Wybór ostrzałki do noży należy jednak do Ciebie. Twój poziom doświadczenia, czas i wysiłek decydują, która opcja działa najlepiej.
Rodzaje ostrzałek do noży
Różne typy ostrzałek do noży bardzo się różnią od siebie. Osełka do ostrzenia noży mieści się w szufladzie na noże, a ostrzałka lub kamień do ostrzenia noży kuchennych może wymagać ustawienia blatu tak, jak zrobiłby to system ostrzenia noży.
Ostrzeżenie: dzieci i osoby z niepełnosprawnością rozwojową, które ograniczają ich intelekt, nie powinny bawić się nożami, nie powinny również używać ostrzałki do noży, ani systemu ostrzenia noży. Urządzenia te są przeznaczone do użytku wyłącznie przez osoby dorosłe.
Szczególna uwaga: poniższe recenzje zawierają wskazówki, które systemy działają najlepiej dla osób z ograniczeniami fizycznymi, aby mogli dokonać najbezpieczniejszego i najbardziej efektywnego zakupu.
Elektryczne ostrzałki do noży
Jak ostrzyć noże za pomocą ostrzałki elektrycznej? Najprostszy typ to ostrzałka do noży elektryczna, wymaga użycia niewielkiego wysiłku i ma ustawiony kąt ostrzenia, który prawie nie wymaga uczenia się. Ustaw tę maszynkę na swoim blacie i szybko naostrz każdy nóż. Zwykle posiada dwa lub więcej szczelin i wewnętrzny zestaw wirujących kamieni ostrzących. Kamienie mają różne poziomy ziarnistości, aby pomóc Ci łatwo i precyzyjnie doostrzyć ostrze noża.
Wbudowana prowadnica w ostrzałce, pomaga we włożeniu do niej noża pod odpowiednim kątem. Okazuje się to ważne, ponieważ noże japońskie i noże amerykańskie używają różnych kątów ostrzenia. Jednym z wyzwań związanych z ostrzeniem noży jest nauka tych kątów. Wiele z elektrycznych ostrzałek zawiera wieloetapowe ostrzenie, dzięki czemu można przywrócić do użytkowania stare, tępe ostrza. Nie nauczysz się ostrzenia noży jako sztuki ostrzenia na jednej z tych maszyn. Po prostu pozwalasz urządzeniu wykonać całą pracę i uzyskujesz ładne, ostre noże kuchenne. Prawdopodobnie skrócisz żywotność swoich ostrzy, ponieważ tego rodzaju ostrzałki, nieodpowiednio użytkowane, często usuwają zbyt dużo metalu, szlifując więcej krawędzi niż potrzeba, w porównaniu z innymi metodami. Ta metoda ostrzenia działa najlepiej w przypadku osób z zapaleniem stawów w dłoniach lub brakiem zręczności.
Ostrzałki ręczne do noży
Ten rodzaj ostrzałkek wymaga od nas większego zaangażowania, zdolności manualnych i naszych dłoni. Przeciągasz nóż przez szczelinę lub przeciągasz ostrzałkę po ostrzu. W przeciwieństwie do elektrycznych ostrzałek, nie zawiera wirujących kamieni. Dzięki ręcznej ostrzałce do noży, uzyskasz lepszą kontrolę nad procesem ostrzenia, ale nadal korzystasz ze wstępnie ustawionych kątów oznaczonych na urządzeniu. Choć są łatwe w użytkowaniu, wymagają większego wysiłku fizycznego.
W przeciwieństwie do ostrzałek elektrycznych, zmieszczą się w szufladzie na noże. Jeśli brakuje Ci sprawności manualnej lub masz artretyzm w dłoniach, unikaj tego typu ostrzałki, ponieważ wymagają dobrej kontroli ręki i siły fizycznej.
Systemy ostrzenia noży
Drugi, ulubiony przez szefów kuchni i kolekcjonerów noży, system ostrzenia noży łączy w sobie precyzyjne sterowanie osełką lub kamieniem ostrzącym z przyjazną dla użytkownika ostrzałką elektryczną. Zaciski utrzymują nóż w nieruchomej pozycji, a operator urządzenia przesuwa kamień po krawędzi ostrza, aby go naostrzyć. Dołączona osełka / kamień ostrzący współpracuje z kątowym ramieniem urządzenia. Urządzenie umożliwia regulację ramienia pod kątem, co pozwala użytkownikowi na zmianę kąta w celu dopasowania do noża. Niektóre urządzenia pozwalają na ostrzenie obu stron ostrza naraz, inne ograniczają się do jednej strony. Dzięki różnym, dostępnym gradacjom kamieni, możesz odnawiać uszkodzone lub stępione noże.
Systemy wymagają długiego uczenia się, a ta metoda trwa dłużej niż ostrzenie na ostrzałkach elektrycznych lub ręcznych / ręcznej ostrzałkce do noży. Dwie główne zalety używania tego typu ostrzałki to precyzyjna kontrola i elastyczność zastosowanych kątów ostrzenia. Jeśli nie czujesz się jeszcze wystarczająco doświadczony, aby używać narzędzia do ostrzenia ręcznego, jest to idealne przejście od ostrzałki elektrycznej. Niektóre z tych systemów nich mogą obejmować także ostrzarki taśmowe do zastosowań komercyjnych.
Kamienie do ostrzenia / Osełki do noży
Szefowie kuchni, kolekcjonerzy noży i poważni hobbyści używają zestawu osełek, nazywanych także kamieniem do ostrzenia. Niektóre z tych kamieni muszą być używane na mokro, a inne nie. Niezależnie od tego, czy są to mokre kamienie, czy też nie, są to osełki do noży. Oznacza to, że możesz mieć osełkę, która działa jako kamień suchy lub mokry. Użytkowanie: umieść kamień w uchwycie lub podstawce; przesuń nóż po kamieniu pod odpowiednim kątem. Kiedy nóż stanie się ostry, skończyłeś. Aha! Musisz znać odpowiedni kąt dla każdego noża. Musisz także wiedzieć, jak rozpoznać odpowiednią ostrość każdego ostrza.
Wymagane jest długie uczenie się ustawienie odpowiedniego kąta ostrzenia, co jest powodem, dla którego używają tego rozwiązania tylko szefowie kuchni, poważni kolekcjonerzy i hobbyści. Wiele osób rezygnuje z tej metody, ponieważ zbyt długo pracują nad jej zastosowaniem. Kiedy już przejdziesz przez inne metody ostrzenia noży, powinieneś poćwiczyć używanie tego na tanim zestawie starych noży.
Ostrzenie noży stalką
Używaj stalki do ostrzenia lub stalowego musaka do noży, jak to się nazywa, pomiędzy kolejnymi zabiegami ostrzenia. Ta musak do honowania, pręt do honowania lub honer nie naostrzą tępego ostrza. Przywracają pierwotną krawędź naostrzonego ostrza. Pomaga to lepiej ciąć i zapewnia niesamowity sposób na utrzymanie noży między ostrzeniem w dobrej kondycji. Często widzisz je w użytkowaniu tuż przed porcjowaniem indyka. Użytkownik przesuwa obie strony ostrza po powierzchni pręta, aby wzmocnić ostrze noża. Regularne honowanie zmniejsza potrzebę ostrzenia, ponieważ krawędź często tego nie wymaga; zamiast tego potrzebuje dokładnego prostowania.
Najlepszy sposób ostrzenia noży dla Ciebie
Najlepszy sposób ostrzenia zależy od Twoich potrzeb i możliwości. Najlepszy typ ostrzałki dla ciebie różni się od tego, który wybrał twój sąsiad. Po określeniu najlepszego typu musisz skupić się na najlepszych markach i konkretnych urządzeniach. Jeśli jesteś:
- w pośpiechu lub po prostu chcesz naostrzyć noże krótkim czasie wybierz ostrzałkę elektryczną;
- perfekcjonistą lub lubisz prace manualne, wybierz osełkę;
- ważny jest dla Ciebie priorytet wydajności, wybierz system ostrzenia;
- tradycjonalistą, wybierz ostrzenie stalką;
- jeśli potrzebujesz czegoś łatwego i prostego, z czego mógłby skorzystać każdy dorosły w rodzinie, wybierz ostrzałkę do noży.
Osełka do noży działa najlepiej, ale trzeba do jej obsług także umiejętności manualnych. Wymaga również czasu i wysiłku, aby ostrzyć prawidłowo. Jeśli masz skłonność do frustracji, unikaj osełek. Twoje ostrza noży mogą nie lubić ostrzałki elektrycznej, ale naprawdę wysokiej jakości ostrzałki elektryczne nadal wykonają świetną robotę i będziesz miał dobry efekt ostrzenie noży. Szef kuchni, którego oglądasz w telewizji, prawdopodobnie używa osełki. Prawdopodobnie chodził też do szkoły kulinarnej. Szefowie różnią się na wiele sposobów, a to, co wybiorą, może po prostu być dla Ciebie nieodpowiednie. Używaj tego, co jest dla Ciebie najlepsze.
Twój najlepszy przyjaciel mógł nauczyć się ostrzenia noży w młodości od rodzica lub dziadka za pomocą ręcznej ostrzałki. Ich zręczność nie powinna cię zniechęcać ani sprawiać, że czujesz się źle, jeśli po prostu nie możesz pojąć używania osełki, aby wziąć tępy nóż i zrobić z niego ostry nóż.
Zalety i wady każdego rodzaju ostrzałki do noży
Każdy rodzaj mechanizmu ostrzącego ma swoje plusy i minusy, korzyści oraz wady. Oto krótki przegląd ostrzałek kuchennych do noży,
Elektryczne ostrzałki do noży
Zalety:
- Proste w obsłudze. prawie każdy dorosły może z nich korzystać.
- Wymagją niewielkiego wysiłku ze strony użytkownika.
Wady:
- Skracają żywotność noży.
Ręczne ostrzałki do noży
Zalety:
- Łatwe w użytkowaniu.
- Każda osoba dorosła może skorzystać z tej metody.
Wady:
- Wymagają trochę wysiłku.
Systemy ostrzenia noży
Zalety:
- Jedna z najlepszych metod ostrzenia.
- Wydłużenie żywotności noża.
Wady:
- Zajmuje trochę czasu, aby nauczyć się korzystać z tej metody,
- Czasochłonna metoda ostrzenia.
- Wymaga trochę wysiłku i konfiguracji.
Kamienie do ostrzenia / Osełki
Zalety:
- Minimalna konfiguracja, ale wymaga dużo wysiłku.
Wady:
- Ekstremalnie trudne w nauce.
- Bardzo czasochłonne.
Terminologia występujące podczas ostrzenia noży
Gdy tylko zaczniesz kupować sprzęt do ostrzenia noży, uderza cię to, że nie znasz niektórych pojeć. Nie znajdziesz sposobu na poznanie znaczenia tych terminów, ponieważ okazują się one integralną częścią mądrego zakupu i użytkowania tego rodzaju sprzętu. Przejrzyj tę listę, zanim przejdziesz dalej do zakupu ostrzałki, aby ułatwić sobie życie.
- ziarno ścierne: termin ten odnosi się do rodzaju materiału użytego w ostrzałce, który kształtuje ostrze noża. Typowe materiały ścierne to tlenek glinu, kamienie ceramiczne, diament, kamień naturalny i węglik wolframu.
- kąt ostrzenia: ten termin odnosi się do kąta ostrza noża. Mierzony w stopniach, wskazuje, jak ostry powinien być nóż. Istnieją cztery typowe kąty ostrzenia - 17°, 20°, 25° i 30°.
- kamień do ostrzenia: termin ten odnosi się do formatu bloku materiału ściernego przeznaczonego do ostrzenia.
- faza: ten termin odnosi się do krawędzi powierzchni ostrza, którą szlifujesz w celu jej utworzenia.
- zadzior: termin ten odnosi się do przypominającej drut, drobno podniesionej krawędzi ostrza, będącej wynikiem procesu ostrzenia. Podczas procesu ostrzenia tworzysz zadziory po jednej stronie krawędzi, a następnie po drugiej, uszlachetniając je drobniejszymi kamieniami polerskimi.
- zacisk kątowy - prowadnica do ostrzenia noży: termin ten odnosi się do zacisku używanego do utrzymywania noża w nieruchomej pozycji podczas ostrzenia. Uchwyty prowadzące umożliwiają regulację kąta, dzięki czemu można odpowiednio naostrzyć nóż.
- system kontroli kąta ostrzenia: termin ten odnosi się do zestawu do ostrzenia stworzonego przez Arthura Lansky'ego Levine'a w 1979 roku. Zapewniał on tak pełną kontrolę, że użytkownicy mogli uzyskać ostre jak brzytwa krawędzie. Zawierał oburęczny zacisk noża. Kątowe otwory prowadzące przewidziane dla noży 17°, 20°, 25° i 30°, a także drążki prowadzące, oznaczone kolorami osełki do ostrzenia / pręt do honowania i olej do honowania. Zapewniło to system ostrzenia, który okazał się łatwiejszy do nauczenia niż większość innych, ponieważ oznaczał kolorami wiele elementów i eliminował domysły przy określaniu odpowiedniego kąta ostrza.
- szlifowanie: termin ten odnosi się do użycia materiału ściernego do ostrzenia noża poprzez usunięcie nadmiaru materiału.
- ziarnistość: termin ten odnosi się do cząstek materiału ściernego używanego do ostrzenia. Drobniejsze kamienie wymagają większego ziarna; grubsze kamienie wymagają mniejszego ziarna. Ziarnistość sięga tysięcy jednostek. Ziarnistość 120 użyjesz do regeneracji tępego ostrza, ale ziarnistość 1000, aby zachować jego ostrą krawędź.
- ostrzenie: termin ten odnosi się do jednego z elementów systemu ostrzenia pod kontrolowanym kątem, ale odnosi się również do ręcznych ostrzałek / pręta do honowania używanego do prostowania ostrza. Ostrzałka do systemu ostrzenia jest dostępna w różnych ziarnistościach.
- olej do honowania: termin ten odnosi się do specjalnie opracowanego oleju używanego do ostrzenia ostrzy. Większość materiałów ściernych używa oleju do honowania, aby pomóc usunąć wióry metalowe z powierzchni kamienia, dzięki czemu pozostaje niezatykana. Ostrzałki diamentowe należy czyścić wodą.
- opiłki metalu: termin ten odnosi się do opiłków metalu usuwanych z ostrza podczas jego ostrzenia. Olej do honowania je czyści.
- ostrzałka kieszonkowa: termin ten odnosi się do przenośnej, kieszonkowej wersji ostrzałki do noży, którą można zabrać ze sobą w teren. Sprawdzi się na wyprawach kempingowych.
- stropping: termin ten odnosi się do procesu polerowania ostrza, który po ostrzeniu uzyskuje lustrzaną krawędź. Możesz także użyć paska lub skórzanego paska, aby go wyostrzyć.
Często zadawane pytania (FAQ)
Zapoznaj się z często zadawanymi pytaniami, aby uzyskać szybkie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące ostrzenia noży.
Czy można przeostrzyć nóż?
Chociaż możesz pokochać ostre jak brzytwa ostrze, w pewnym sensie możesz je nadmiernie naostrzyć, jeśli podczas procesu ostrzenia zbierzesz więcej materiału niż to konieczne. Dzieje się tak najczęściej podczas używania elektrycznych ostrzałek do noży. Używając metod ręcznych, można wizualnie określić, czy ostrze osiągnęło odpowiednią ostrość. Używanie modelu elektrycznego ostrzałki z jego ustawieniami wstępnymi może spowodować szybszą erozję ostrza.
Czy ostrzałki do noży działają skutecznie?
Tak, działają dobrze. Potrzebujesz jednak cierpliwości oraz siły dłoni i ramion, ponieważ ręcznie przeciągasz nóż przez szczeliny lub wzdłuż bloku ściernego. Możesz znaleźć ręczne ostrzałki do noży do użytku na kempingu i podczas zajęć na świeżym powietrzu do ostrzenia noży kieszonkowych w podróży.
Która krawędź noża jest ostra?
Ostra krawędź i końcówka noża oznaczają jego krawędź tnącą. Pięta nie jest częścią obszaru cięcia, ale czubek, czubek i krawędź są.
Jaki jest prawidłowy kąt ostrzenia noża?
Twój nóż powinien dostarczyć te informacje. Do lepszych zestawów noży i noży pojedynczych dołączone są instrukcje obsługi lub inna dokumentacja. Zapoznaj się z tymi informacjami, aby uzyskać dokładne informacje. Większość noży używa jednego z czterech standardowych stopni, ale Twój nóż może się od tego różnić. Istnieją też ogólne wytyczne dotyczące używania noża.
Specjalnie skonstruowane narzędzie lub nóż do cięcia jednolitych, miękkich materiałów wymaga kąta mniejszego niż 20 stopni. Te niskie kąty używają 10-15-stopniowego kąta ostrości po obu stronach ostrza. Na japońskich nożach szefa kuchni zwykle znajduje się kąt aż 30 stopni.
Czy ostrzałki do noży naprawdę działają?
Wysokiej jakości ostrzałka do noży może uratować zużyty, tępy nóż, o ile pozostało w nim wystarczająco dużo ostrza, aby naostrzyć krawędź. Ostrzałka słabej jakości nie naostrzy nawet najostrzejszego noża a wręcz przeciwnie, może uszkodzić ostrze.
Po czym poznać, że nóż jest ostry?
Po prostu, jeśli z łatwością wykonuje zadanie, do którego został stworzony, jest ostry. Nie musisz ostrzyć noża do masła, jeśli nie pokroi on steku, ponieważ nie był do tego przeznaczony. Jeśli jednak twój nóż do steków nie przecina twojego steka z antrykotu, musisz go naostrzyć. Gdy narzędzie tnące zaczyna nieprawidłowo ciąć lub musisz poświęcić długi czas na wykonanie zamierzonego zadania, należy je naostrzyć.
Czy nóż należy pchać lub ciągnąć podczas ostrzenia?
Zazwyczaj przeciągasz nóż wzdłuż ostrza przez system ostrzenia lub ostrzałkę elektryczną. Używając innych metod, nóż pozostaje nieruchomy podczas przesuwania po nim substancji ściernej, często osełki.
Jak utrzymać nóż ostry jak najdłużej?
Regularna konserwacja noży zapewnia ich dłuższą żywotność i lepszą wydajność podczas użytkowania. Po każdym użyciu należy wyczyścić nóż. Umyj go całkowicie - ostrze, rękojeść - ciepłą wodą z detergentem. Wypłucz i osusz czystą, suchą szmatką. Możesz go honować pomiędzy zabiegami ostrzenia. Nie należy go ostrzyć zbyt często, aby nie ścierać zbytnio metalu.
Kiedy nóż rzestanie odpowiednio ciąć, najpierw go wyostrz. Jego ostrze może wymagać jedynie polerowania. Jeśli to nie przywróci odpowiedniego cięcia, naostrz go. Noże przechowuj w czystej, suchej szufladzie lub w drewniany blok na noże.
Jak często należy ostrzyć nóż?
Ostrz nóż tylko wtedy, gdy stanie się zbyt tępy, aby wykonać zamierzoną pracę. Gdy nóż do steków ma problem z krojeniem steku, należy go naostrzyć.
Czy można używać noża do ostrzenia noży w kuchni?
Nie używa się noża do ostrzenia innego noża, chociaż wiele osób uważa to za prawdę po obejrzeniu czegoś, co wygląda jak tarcie dwóch noży o siebie w telewizji i na filmach. Widzisz, co robi tata lub dziadek, używając osełki do prostowania ostrza już zaostrzonego noża rzeźnickiego przed pokrojeniem indyka lub innego dużego ptactwa łownego.
Z daleka osełka przypomina nóż, ale gdybyś zobaczył ją z bliska, zobaczyłbyś, że ma okrągły kształt bez ostrza ani kawałka ostrej krawędzi. Mocny, gruby, metalowy pręt zapewnia siłę do delikatnego prostowania ostrza noża.
Jaki jest najostrzejszy kąt noża?
Zazwyczaj nie znajdziesz noża ostrzejszego niż 60 stopni. Nie oznacza to, że ostrzejsze ostrza nie istnieją. Na przykład miecz lub sztylet ma ostrzejszą krawędź, ale również nie kwalifikuje się jako noże. Mają własne kategorie w rodzinie narzędzi z ostrzami.
Jaki jest najlepszy sposób na ostrzenie noży?
Zależy to całkowicie od rodzaju noża i twoich umiejętności jako ostrzącego. Każda metoda, przy której czujesz się najbardziej komfortowo i posiadasz fizyczne możliwości użycia, kwalifikuje się jako najlepszy sposób na ostrzenie noży.
Dla kogoś z ciężkim artretyzmem w dłoniach najlepszą metodą byłaby elektryczna ostrzałka do noży, ale dla osoby z dziesięcioletnim doświadczeniem w ostrzeniu noży i zestawem drogich ostrzy bez fizycznych ograniczeń, najlepiej sprawdzi się ręczna metoda w postaci osełki.
Czy elektryczne ostrzałki do noży są dobre?
Znajdziesz u nas na galerialimonka.pl zarówno wysokiej jak i niższej jakości ostrzałki każdego typu. Możesz rozejrzeć się i znaleźć dobrą elektryczną ostrzałkę do noży, która zapewnia ładną krawędź nożom.
Czy tanie noże są warte ostrzenia?
Możesz polepszyć swój tani nóż do lepszego cięcia, ostrząc go. Chociaż ogólnie rzecz biorąc może nie być tak trwały, jak drogi, lepiej wykonany nóż, ale przedłużysz jego żywotność i użyteczność, ostrząc go regularnie.
Ile powinieneś wydać na zestaw noży?
Możesz kupić niezbędny zestaw noży kuchennych w cenie od 400 złotych. Możesz kupić niezbędny zestaw sześciu oryginalnych noży japońskich w tej cenie lub możesz wybrać pojedyncze noże w dużo wyższej cenie niż taki zestaw.
Jakie trzy noże są niezbędne dla szefa kuchni?
Według nas, trzy podstawowe noże w kuchni to: nóż szefa kuchni, noża do obierania i nóż uniwersalny. Możesz posiadać więcej, ale one tylko ułatwiają gotowanie.
Ile naprawdę należy zapłacić za najlepszą ostrzałkę do noży kuchennych?
Możesz kupić ten sam system ostrzenia, którego używają profesjonalne kuchnie za niecałe 900 złotych. Chociaż może to sprawić, że zechcesz to zrobić sam, pamiętaj, że kucharze są zwykle profesjonalistami w ostrzeniu. Możesz postrzegać to jako inwestycję i może nią być. Musisz także zaopatrzyć się w tanie noże, aby ćwiczyć ostrzenie. W przeciwnym razie zrujnujesz dobre noże, które posiadasz. Podczas nauki ostrzenia bardzo łatwo jest przesadzić.
Zestawy noży kuchennych: czy to naprawdę najlepsza opcja?
Kupując zestaw noży kuchennych, możesz nie tylko zapewnić więcej niż tylko trzy niezbędne noże, ale możesz też kupić naprawdę ładny zestaw za niewielką cenę. Dostaniesz więcej niż trzy niezbędne noże, a korzystając ze sprytu zakupowego, możesz znaleźć świetny zestaw noży w promocji.
Czy są noże, które nigdy nie wymagają ostrzenia?
Ostatecznie każdy nóż wymaga ostrzenia, chociaż materiał użyty do wykonania niektórych noży może utrzymać ostre ostrze dłużej niż inne.
Co należy zrobić po ostrzeniu noża?
Po zakończeniu procesu ostrzenia należy odpowiednio przechowywać nóż. Może to oznaczać zawinięcie go w suchą, czystą szmatkę, przechowywanie w niestandardowym pudełku lub włożenie go do bloku do przechowywania lub ekspozycji przyborów kuchennych.
Czego nie należy robić z nożem kuchennym?
Unikaj dźgania ludzi nożami. Nie używaj go również w sposób, w jaki nie był przeznaczony. Użyj noża do obierania owoców, ale noża do steków do krojenia steków. Twój nóż do masła tnie miękkie przedmioty, takie jak masło i margaryna, i nie został zaprojektowany do innych zastosowań.
Nie należy używać noży kuchennych do majsterkowania lub hobby w warsztacie. Kup narzędzie lub nóż rzemieślniczy do tych zadań. Każdy rodzaj czynności wymagającej cięcia posiada odpowiedni rodzaj noża i ostrza. Użyj odpowiedniego noża do każdego zadania.
Czy należy zmoczyć osełkę?
Niekoniecznie. Niektóre osełki używasz na sucho, inne na mokro. Instrukcja obsługi do zakupu zaleca używanie osełki na mokro lub na sucho. Musisz postępować zgodnie z instrukcjami, ponieważ użycie mokrej osełki na sucho może ją zniszczyć i uszkodzić noże. I odwrotnie, używanie suchej osełki, gdy jest przeznaczona do ostrzenia na mokro, zrujnuje ją i uszkodzi noże. Dokładnie określ stan osełki przed rozpoczęciem i odpowiednio jej użyj.