Przepis na mojito drink w 5 odsłonach

Przepis na mojito drink w 5 odsłonach

Mojito drink to jeden z najpopularniejszych obecnie serwowanych koktajli na bazie rumu. Jego receptura znana jest na całym świecie. Orzeźwiający i słodko-kwaśny smak jest częstym gościem na wielu imprezach. Początki tego klasycznego napoju sięgają Kuby i XVI-wiecznego koktajlu El Draque. Z czasem jednak ewoluował. Najpopularniejsza odmiana (zaraz po klasycznym Mojito) to jego bezalkoholowa wersja. Coraz częściej jednak spotykamy jego różne warianty smakowe takie jak Mojito truskawkowe, Campari Mojito czy Blue Mojito.

El Draque składał się z Aguardiente (prekursor rumu z trzciny cukrowej zawierający od 29% aż do 60% objętości alkoholu), limonki, mięty i cukru. Zapiski dotyczące tego koktajlu wspominają o jego właściwościach leczniczych. Wielce prawdopodobne jest jednak, że był on podawany aby pijący cieszył się jego smakiem i rozluźniającym działaniem. 

Przepis na klasyczne Mojito

Drink Mojito (wymawia się: mohito lub mochito) to klasyczny koktajl wywodzący się z Kuby. Z uwagi na orzeźwiający smak i prostotę przygotowania mojito jest ulubionym letnim napojem na całym świecie. Mięta i limonka nadają mu chłodny, orzeźwiający smak, a woda sodowa rozjaśnia kruszony lód.

Składniki:

  • 50 ml białego rumu;
  • Pół limonki + ćwiartka do dekoracji;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • Kilka listków świeżej mięty;
  • 25 ml wody gazowanej;
  • Kruszony lód.

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 drink

Nie trzeba posiadać wybitnych umiejętności barmańskich, aby przygotować idealne mojito. Nie potrzebne są również specjalne przedmioty – wystarczy długa łyżka do latte i odpowiednie szklanki do drinków. Przydatny może isę okazać tłuczek barmański, ale nie jest on niezbędny. 

  1. Dokładnie umyj i wyszoruj skrókę limonki.
  2. Pokrój limonkę w małe ćwiartki lub cienkie plasterki. Kilka kawałków limonki możesz odłożyć do dekoracji szklanki.
  3. Umieść w moździerzu lub małej misce limonkę, cukier i liście mięty i ugnieć wszystko tłuczkiem barmańskim. Jeśli nie masz moździerza ani tłuczka barmańskiego możesz rozetrzeć wszystkie składniki bezpośrednio w szklance
  4. Do szklanki dolej 50ml białego rumu.
  5. Na sam koniec dodaj wodę sodową i dwie łyżki pokruszonego lodu.
  6. Całość możesz udekorować kilkoma listkami mięty i kawałkiem limonki.

W miejsce cukru możesz wykorzystać gotowy syrop cukrowy. Warto też poeksperymentować z innymi opcjami takimi jak  jasny cukier trzcinowy lub ciemny cukier trzcinowy.

Mojito nie należy do wysokoprocentowych drinków. W zależności od proporcji i ilości dodanego rumu, ma zazwyczaj około 13-15% alkoholu. 

Przepis na Mojito Virgin, czyli bezalkoholowe Mojito

Mojito Virgin to bezalkoholowy odpowiednika klasycznego drinka Mojito.

Aby zrobić bezalkoholowe mojito, weź wysoką szklankę, włóż 3 plasterki cytryny, 10 listków mięty, 2 łyżki cukru pudru i 1 łyżeczkę soku z cytryny i mieszaj przez 1 do 2 minut. Dodaj 2 szczypty soli, 6 kostek lodu i ½ szklanki schłodzonej sody i dobrze wymieszaj za pomocą mieszadła.  Natychmiast podawaj.
Przepis na truskawkowe Mojito

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.


Przepis na Blue Mojito

drink blue mojito


Przepis na Campari Mojito

Komentarze (0)

napisz komentarz