Obieraczki kuchenne do przygotowywania warzyw
Większość z nas ma w kuchni szuflady pełne gadżetów kuchennych, a prawdopodobnie połowa nigdy nie jest używana. Obieraczka do warzyw jest niezbędna, gdy chcesz przygotować jedzenie. Poznaj różne obieraczki do żywności i dowiedz się, które z nich są właściwe do przygotowania następnego dania.
Niezależnie od tego, czy gotowanie jest twoją mocną stroną, czy nie, a nawet jeśli nie lubisz tego, jest to coś, co każdy z nas musi zrobić, chyba że masz szczęście, że ktoś dla ciebie gotuje. Nie mam tyle szczęścia. Jedną z najgorszych części gotowania posiłku jest planowanie i przygotowywanie. Może to być czasochłonne i żmudne.
Jedną dobrą rzeczą jest to, że mamy do dyspozycji wiele narzędzi kuchennych, które przyspieszają proces przygotowywania żywności. Jednym z takich narzędzi są obieraczki do żywności - warzyw oraz owoców. Zapoznaj się z naszą listą różnych rodzajów obieraczek do przygotowywania potraw, aby znaleźć idealną do swojego następnego dania.
Co to jest obieraczka do przygotowywania żywności?
Obieraczka do żywności to jedno z podstawowych narzędzi, które musisz mieć w swojej kuchni. To gadżet kuchenny, bez którego po prostu nie można żyć. Obieraczka do warzyw i owoców jest stosunkowo prostym narzędziem, ale sprawia, że przygotowywanie owoców i warzyw jest bardzo proste. Istnieją dwa główne typy obieraczek: obieraczka w kształcie litery Y i obieraczka prosta.
Obieraczka prosta ma ostrze, które jest pionowe i jest wyrównane z rękojeścią.
Obieraczka Y ma krawędź prostopadłą. Ostrze obieraczki może być wykonane z ceramiki, stali nierdzewnej lub stali węglowej. Ostrze ze stali nierdzewnej jest mniej podatne na korozję, trwałe i bezpieczne do czyszczenia w zmywarce. Ostrze ze stali węglowej dłużej pozostaje ostrzejsze, ale może rdzewieć. Ceramiczne ostrze jest odporne na rdzę, ostrość i światło. Są kruche i często odpryskują.
Obieraczka do warzyw ma różne materiały na rękojeść, w tym drewno, stal i plastik. Niektóre mają nawet gumowe uchwyty, dzięki czemu są bardziej ergonomiczne i łatwiejsze do trzymania. Ważne jest, aby obieraczka do warzyw była wygodna, łatwa do czyszczenia i miała wiele zastosowań.
Rodzaje obieraczek do przygotowywania żywności
Dostępnych jest wiele opcji obierania warzyw. Pomocne jest zrozumienie zastosowań każdego z nich, aby wybrać ten idealny do twoich zadań.
Obieraczka obrotowa do warzyw
Obieraczka obrotowa to najprostszy rodzaj obieraczki do warzyw. Często ma plastikową rączkę. Obrotowa obieraczka to zazwyczaj ta obieraczka, która przychodzi na myśl od razu, gdy myślisz o obieraczce do warzyw. Ta obieraczka jest często określana jako obieraczka ręczna. Posiadają dwustronne lub podwójne ostrze, które jest wąskie i ostre. To obrotowe ostrze wychodzi z uchwytu i obraca się z boku na bok. Kiedy naciskasz na rączkę, ostrze przesuwa się po skórce warzywa lub owocu. Mają swobodny ruch, dzięki czemu dopasowują się do krzywizny warzywa, co ułatwia ich stosowanie.
Ta obieraczka jest idealna do warzyw i owoców o twardej skórce. Końcówka tej obieraczki ma na końcu narzędzie do usuwania oczek z ziemniaków. Ta część narzędzia ułatwia usunięcie oka ziemniaka. W niektórych obieraczkach obrotowych ostrze można wymienić, aby służyło przez długi czas. Ta obieraczka jest idealna do dłuższych warzyw, takich jak marchew i pasternak. Dobrze sprawdza się w przypadku małych warzyw, o ile są jędrne, jak małe ziemniaki. Obrotowa obieraczka nie jest najlepszą obieraczką do delikatnych warzyw, takich jak pomidory.
Obieraczka prosta w kuchni
Obieraczka prosta do warzyw bardzo przypomina obieraczkę obrotową. Główną różnicą jest to, że ostrze tej obieraczki nie porusza się. Pozostaje w jednej pozycji. Jest idealna dla tych, którzy nie lubią swobodnego ruchu obieraczki obrotowej. Obieraczka stalowa do warzyw jest idealna do obierania ziemniaków i cukinii. Może również trzeć sery, takie jak cheddar i parmezan. Może być również używana do ścierania czekolady, cytrusów i imbiru. Jest wszechstronna do stosowania do warzyw i owoców wszystkich rozmiarów. Obieraczka Gefu jest przeznaczona do obsługi obiema rękami.
Obieraczki Y do warzyw
Obieraczka zawdzięcza swoją nazwę swojemu kształtowi. Ta obieraczka ma kształt litery Y i może być używana zarówno przez użytkowników leworęcznych, jak i praworęcznych. Taka obieraczka ma szeroką rączkę, dzięki czemu można ją bezpiecznie trzymać w dłoni. Nie musisz się martwić, że się wyślizgnie. Uchwyt pozostaje wygodny. Takie obieraczki są często wyposażone w wypustkę, która ułatwia usuwanie oczek z ziemniaków. Obieraczka Y może pomóc obrać ogórek, marchew, bakłażan i ziemniaki.
Obieraczka Y umożliwia łatwe obieranie warzyw jednym, płynnym ruchem od góry do dołu. Pomaga uniknąć niechlujnych skórek lub nacięć. Przyzwyczajenie się do obieraczki Y zajmuje trochę czasu. Trudno jest ją użyć za pierwszym razem. Japońska obieraczka Kyocera jest często uważana za jedną z najlepszych opcji obierania. Ten typ obieraczki Y potrafi szybko obrać warzywa i owoce, nawet te o najjędrniejszej skórce. Obieraczka Kyocera ma ostrze z ceramiki, które jest niezwykle ostre i pozostaje takie dłużej, bez względu na to, co obierasz.
Obieraczki Julienne
Obieraczka Julienne jest idealna dla tych, którzy chcą warzyw do sałatek, gulaszu, zup i sałatki coleslaw. Tworzy drobne strzępy warzyw, zwłaszcza marchewki i cukinii. Pomaga to w tworzeniu makaronu warzywnego. Obieraczka Julienne pomaga uzyskać skórkę z limonki, cytryny i innych cytrusów. Ta obieraczka ma ząbkowane ostrze, które może tworzyć cienkie i długie paski warzyw. Ostrza tej obieraczki mają kolce, które są oddalone od siebie, dzięki czemu obieraczka tworzy długie, cienkie paski. To nie jest najlepsza obieraczka, jeśli chcesz tylko obrać skórkę z warzyw. Jest to idealne rozwiązanie do tworzenia długich, cienkich, warzywnych pasków.
Obieraczka mechaniczna do warzyw i owoców
Obieraczka mechaniczna z korbką jest idealna dla tych, którzy mają trudności z trzymaniem w dłoniach warzyw lub obieraczek. Obieraczka z korbką obsługiwana jest za pomocą korby. Kręcąc korbą, włączasz krajalnicę obieraczki. W tym samym czasie warzywa i owoce obracają się, gdy skórka jest natychmiast obierana. Krajalnica mechaniczna zwykle zakotwicza się lub przyczepia do powierzchni w kuchni. Wiele z tych obieraczek może również wydrążyć i pokroić owoce i warzywa. Te obieraczki są tradycyjnie przeznaczone do krojenia lub obierania ziemniaków i jabłek, ale można je stosować do warzyw, takich jak ogórki i marchewki.
Tego rodzaju krajalnice - obieraczki robią mniej bałaganu niż tradycyjne obieraczki. Obieraczka mechaniczna kosztuje mniej niż obieraczki elektryczne, ale może pomóc w obieraniu owoców i warzyw. Obieraczka z korbą wygląda nieco przemysłowo, a skórka schodzi jednym długim paskiem. Z tej obieraczki może korzystać każdy, od najmłodszego do najstarszego przygotowującego jedzenie. Może to zająć sporo miejsca w Twojej kuchni.
Obieraczka ząbkowana do warzyw
Ząbkowana obieraczka może być dostępna w wersji z uchwytem Y lub prostej obieraczki obrotowej. Są one podobne do obieraczek z prostym ostrzem, z jednym wyjątkiem. Różnica polega na tym, że obieraczki mają ząbkowane ostrza. Może się to wydawać niewielką różnicą w obieraczce, ale ząbkowane ostrze znacznie ułatwia obieranie miękkich warzyw i owoców. Ten rodzaj obieraczki jest idealny do warzyw o cienkiej skórce i takich jak brzoskwinie i pomidory. Nie jest to uniwersalna obieraczka. Najlepiej nadaje się tylko do peelingu miękkich owoców. Nie porusza się płynnie po twardszych owocach i warzywach.
Obieraczki do warzyw z wieloma ostrzami
Wieloostrzowa obieraczka to narzędzie 3w1, które może działać jako wielofunkcyjny gadżet kuchenny, który może obierać, kroić i szatkować. Idealnie nadaje się do marchwi, dyni, ziemniaków, jabłek i wielu innych. Ostrza są wytrzymałe i można je obracać i obracać dokładnie tak, jak tego potrzebujesz, w oparciu o owoce lub warzywa.
Jedno z ostrzy jest proste, dzięki czemu idealnie nadaje się do usuwania skóry. Jedno z ostrzy to ostrze Julienne, które nacina skórkę, tworząc paski lub strzępy idealne do dekoracji. Trzecie ostrze to ząbkowane ostrze, które jest idealne do owoców i warzyw o bardziej miękkiej skórce. Ta obieraczka zapewnia wszechstronność w Twojej kuchni.
Obieraczka do sera
Obieraczka specjalistyczna. To narzędzie nie tylko obiera ser, ale także kroi go dla Ciebie. Możesz zmienić szerokość krojonego kawałka sera. Ta zmiana szerokości przekłada się na grubość krojonego kawałka sera. Ta obieraczka jest idealna do twardych serów, takich jak parmezan.
Obieraczka do czosnku
Obieraczka do czosnku to kolejna obieraczka specjalistyczna. Czosnek jest trudny do obrania i jest to najlepsze narzędzie do tej pracy. Ta obieraczka różni się od prasy do czosnku. Prasa do czosnku zmiażdży czosnek dla Ciebie. Jeśli chcesz pokroić czosnek, musisz go najpierw obrać. To narzędzie usuwa skórkę z czosnku, oddzielając skórę, dzięki czemu można ją łatwo usunąć.
Obieraczka do ziemniaków
Jednym z najczęściej obieranych warzyw jest ziemniak. Możesz użyć prawie każdego rodzaju obieraczki wymienionej powyżej. W większości przypadków, gdy obierasz ziemniaki, masz ich sporo do obrania, więc potrzebujesz obieraczki, która jest wygodna do trzymania w dłoni. Potrzebujesz obieraczki, której można używać w lewej lub prawej ręce. Kiedy jedna ręka się zmęczy, chcesz móc zamienić ręce.
Drylownica do jabłek
Najlepsza obieraczka do jabłek pomaga nie tylko obierać jabłka, ale także ziemniaki, gruszki i ogórki. Idealna obieraczka do jabłek usuwa skórkę z jabłek i pomaga w wydrążeniu i pokrojeniu jabłek. Istnieją opcje obierania jabłek, które są automatyczne i ręczne. Potrzebujesz obieraczki do jabłek, która jest dobrze zbudowana i trwała z częściami, które przetrwają całe życie. Potrzebujesz obieraczki do jabłek, która jest łatwa w użyciu i może być używana do wielu warzyw i owoców.
Często zadawane pytania
Jakiej obieraczki do warzyw używają szefowie kuchni?
Większość profesjonalnych i codziennych kucharzy preferuje prostą obieraczkę. Jest trwała, ostra, spójna i ostra. Zapewnia wszystkie cechy, których potrzebuje szef kuchni.
Czy można naostrzyć obieraczkę do warzyw?
Większości obieraczek do warzyw nie można naostrzyć. Możesz jednak wymienić ostrze w niektórych obieraczkach do warzyw. Jeśli chcesz, aby ostrze było jak najostrzejsze, poszukaj obieraczki do warzyw, która pozwoli Ci wymienić ostrze.
Czego możesz użyć zamiast obieraczki do ziemniaków?
Jeśli nie masz obieraczki do ziemniaków, możesz je obrać. W garnku należy zagotować wodę, umyć ziemniaki i włożyć je do wrzącej wody. Kiedy będziesz gotowy do usunięcia ziemniaków, użyj szczypiec, ponieważ będą gorące. Włóż ziemniaki do kąpieli lodowej. Możesz użyć kciuków, aby usunąć skórkę z ziemniaków. Skóra łatwo się zsuwa.