Jak rozwiązać typowe problemy dotyczące naczyń z żeliwa?

Jak rozwiązać typowe problemy dotyczące naczyń z żeliwa?

Nawet jeśli Twoje impregnowane naczynia żeliwne nieco się zużyły, możesz je łatwo naprawić, odświeżyć i poprawić wygląd. W tym artykule opisaliśmy Ci, jak to zrobić.

Rdza na powierzchni żeliwa

rdza na powierzchni naczyń żeliwnych

Przyczyna powstawania rdzy na naczyniach żeliwnych

Rdza tworzy się, gdy naczynie jest wystawione na działanie wilgoci przez dłuższy czas, ale nie jest szkodliwa. Jeśli żeliwo pozostawione zostanie w zlewie, aby zmiękczyć zanieczyszczenia, włożone zostało do zmywarki lub wystawione na wilgotne powietrze - rdzewieje. Może się to również zdarzyć, gdy przechowujesz naczynia kuchenne w miejscach narażonych na wilgoć, takich jak szafka w pobliżu zmywarki, otwarta szafka w wilgotnym miejscu lub na zewnątrz.

Rozwiązanie:

Wykonaj poniższe czynności, aby przywrócić żeliwo do pierwotnej formy:

  • Przemyj powierzchnię naczynia ciepłą wodą z mydłem i wyszoruj rdzę metalową myjką - druciakiem. Wyjątkowo można go użyć, ponieważ przygotowujesz się do ponownego impregnowania naczynia. Następnie dokładnie je wypłucz i wysusz.
  • Nałóż bardzo cienką, równą warstwę oleju spożywczego na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz). Jeśli użyjesz zbyt dużej ilości oleju, twoje naczynie może stać się lepkie.
  • Patelnię lub garnek należy umieścić w piekarniku do góry dnem, na górnej półce, a folię aluminiową na dolnej, aby zebrać nadmiar tłuszczu, który może kapać z naczynia. Piec w temperaturze 230-260 stopni Celsjusza przez godzinę. Pozostaw do ostygnięcia i powtarzaj w razie potrzeby, aby uzyskać klasyczną, czarną powłokę.

Przypieczone resztki jedzenia

resztki jedzenia przywarte do naczynia żeliwnego

Czasami jedzenie może przywrzeć do powierzchni naczyń żeliwnych. Może się to zdarzyć z różnych powodów, takich jak użycie niewystarczającej ilości tłuszczu lub oleju podczas gotowania, używanie naczyń, które nie są dobrze zaimpregnowane lub w przypadku nowych naczyń, które nie nagromadziły dodatkowych warstw powłoki ochronnej.

Rozwiązanie

Przed gotowaniem lub smażeniem wlej około łyżeczki oleju na patelnię i podgrzej ją stopniowo na płycie kuchennej lub w piekarniku, aby zmniejszyć przywieranie. Po podgrzaniu pozostaw naczynie do ostygnięcia, a następnie użyj skrobaczki do usunięcia przyklejonych potraw, wyszoruj nylonową szczotką lub nierysującą gąbką, wysusz dokładnie i nałóż warstwę oleju. Rozetrzyj olej na powierzchni naczynia, aż zostanie równomiernie rozprowadzony.

Łuszczenie się powierzchni naczynia

łuszczenie się powierzchni naczyń żeliwnych

Czasami powłoka impregnatu na patelni może się zepsuć i pozostawić czarne plamki, zwłaszcza jeśli naczynie nie jest dobrze zaimpregnowane, ale nie jest to szkodliwe.

Rozwiązanie:

Aby usunąć luźne fragmenty impregnatu, lekko przetrzyj naczynie, a następnie nałóż cienką warstwę oleju, włóż do piekarnika do góry dnem i piecz przez godzinę w temperaturze 230-260 stopni Celsjusza. Na dolnej półce piekarnika połóż folię aluminiową, aby złapać nadmiar oleju ściekającego z naczynia. Ponieważ impregnat narasta z czasem, jego łuszczenie się ostatecznie jest minimalne.

Resztki jedzenia przyklejone do powierzchni

przypieczone resztki jedzenia na patelni żeliwnej

Jeśli przez przypadek pozostawisz żeliwne naczynia zbyt długo na jakimkolwiek źródle ciepła, jedzenie, marynaty i sosy mogą przypalić się i przywierać do powierzchni.

Rozwiązanie

Użyj skrobaczki do patelni, aby usunąć przyklejone jedzenie. Jeśli problem nie ustąpi, zagotuj trochę wody przez 3-5 minut, a następnie użyj skrobaka. Pamiętaj, aby dokładnie wysuszyć naczynie, a następnie nałożyć na powierzchnię warstwę oleju. Jeśli to nie usunie przypalonego jedzenia, postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi ponownego impregnowania w sekcji dotyczącej rdzy.

Czarna pozostałość na powierzchni żeliwa

czarna pozostałość na naczyniach z żeliwa

Po sezonowaniu mogą pozostawać pozostałości, które będą widoczne podczas przecierania naczyń. Pozostałości nie są w żaden sposób szkodliwe i będą się zmniejszać wraz z upływem czasu. Mogą się również pojawić podczas gotowania płynów, wrzącej wody, mycia lub gotowania kwaśnych i zasadowych potraw, takich jak fasola i pomidory.

Rozwiązanie

Nadal używaj i dbaj prawidłowo o swoje naczynia kuchenne z żeliwa, a zobaczysz zmniejszenie się tych czarnych pozostałości wraz z poprawą powierzchni impregnatu.

Lepka powierzchnia żeliwa

lepka powierzchnia naczyń żeliwnych

Jeśli powierzchnia jest lepka, jest to oznaka zbytniego nagromadzenia się oleju na naczyniu.

Rozwiązanie

Aby zapobiec kleistości, umieść naczynie do góry dnem na górnej półce piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 230-260 stopni Celsjusza. Pozostaw do ostygnięcia i powtórz w razie potrzeby.

Pozostałości zapachów

pozostałości zapachów na naczyniach żeliwnych

Podczas gotowania ryb lub innych potraw o intensywnych zapachach lub nieprawidłowego czyszczenia naczyń żeliwnych przed ich przechowywaniem, możesz poczuć utrzymujące się zapachy.

Rozwiązanie

Aby wyeliminować niepożądany zapach, po prostu dobrze wygrzej żeliwną patelnię w piekarniku w temperaturze 260 stopni Celsjusza przez 15 minut. To najłatwiejsza metoda eliminująca nieprzyjemne zapachy, nie uszkodzi impregnatu na naczyniach kuchennych. Tradycyjna metoda polega na posypaniu powierzchni do gotowania warstwą zwykłej soli kuchennej, pozostawieniu na noc i spłukaniu rano. Pozwoli to również wyeliminować utrzymujące się zapachy. Jeśli zapachy się utrzymują, może być konieczne wyszorowanie i ponowne zaimpregnowanie naczyń.

Naczynia żeliwne kup u nas!

Komentarze (1)

napisz komentarz
12-01-2021 16:16   Anna

Jestem ogromną fanką naczyń z żeliwa, od dawna używam garnków i patelni z Vintage Cuisine - polecam nie miałam z nimi dotychczas żadnych problemów.