Jak prawidłowo przechowywać masło?

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Masło od dawna jest podstawą w kuchni wszystkich kultur - zarówno starożytnych, jak i we współczesnych. Niezależnie od tego, czy używasz masła klarowanego, ręcznie ubijanego masła, czy masła wegańskiego, jego prawidłowe przechowywanie jest niezbędne, aby było dłużej świeże, aby wydawać mniej pieniędzy na żywność, zmniejszyć marnowanie żywności i rzadziej odwiedzać sklep spożywczy. Umiejętność przechowywania masła w domu jest szczególnie przydatna, zwłaszcza teraz, ponieważ spędzamy w domu więcej czasu i przechowujemy więcej jedzenia niż zwykle.

Masło w temperaturze pokojowej

Oto kilka wskazówek dotyczących prawidłowego przechowywania masła:

Przechowywanie masła w temperaturze pokojowej

Jeśli lubisz masło, które jest miękkie i gotowe do rozłożenia na tostach, spodoba ci się to, co mamy do powiedzenia. Chociaż toczy się wiele dyskusji na temat przechowywania masła poza lodówką, technicznie masło solone lub klarowane można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Mając to na uwadze, niesolone lub ręcznie ubite masło należy przechowywać w lodówce.

Dzieje się tak, ponieważ masło solone zawiera około 80% tłuszczu i ma niską zawartość wody oraz wysoką zawartość soli, dzięki czemu jest odporne na skażenie drobnoustrojami.

Jak przechowywać masło w temperaturze pokojowej?

Słowo klucz to szczelność, która utrzymuje masło w dobrej kondycji. Upewnij się, że masło jest przechowywane w szczelnym, hermetycznym pojemniku. Im bardziej jest wystawione na działanie powietrza, tym szybciej może się pogorszyć jego smak. Rozważ zainwestowanie w pojemnik do masła. Może być to szklana lub ceramiczna maselniczka lub tzw. odwrócony pojemnik na masło - to jest mała miseczka, do której wkładasz masło i odwracasz je do pojemnika wypełnionego częściowo wodą (maselniczka wodna). Niektóre rodzaje maselniczek są specjalnie zaprojektowane, aby zapobiegać ekspozycji na powietrze, wykorzystując wodę do stworzenia pełnego uszczelnienia. Unikaj powietrza i jasnego światła podczas przechowywania masła. Przechowuj masło z dala od jasnego, dziennego światła. Wystawione na działanie jasnego światła i powietrza w maśle następuje rozpad cząsteczek tłuszczu, co może spowodować jego jełczenie. Dlatego idealnym miejscem do przechowywania masła jest temperatura pokojowa w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nie używaj dwa razy tego samego noża do masła

Nóż do masła

Unikaj krzyżowego zanieczyszczenia masła, używając do każdego nakładania czystego noża do masła. Bakterie z twoich przyborów kuchennych zanieczyszczą masło i sprawią, że będzie się szybciej zepsuło, szczególnie wpływ ma bułka z tostów, więc upewnij się, że naczynia do przechowywania i noże do masła zostały umyte przed ich kontaktem z masłem.

Utrzymuj masło w chłodzie

Twoje masło powinno pozostać wystarczająco chłodne, aby zachować swój kształt, więc trzymaj je z dala od wszelkich źródeł ciepła, takich jak płyta kuchenna, toster, frytkownica, okno, a nawet ekspres do kawy. Idealnym miejscem do przechowywania masła w temperaturze pokojowej jest szafka z dala od wszelkich urządzeń kuchennych.

Zamroź masło, jeśli temperatura w Twojej kuchni przekracza 21°

Jeśli temperatura w Twojej kuchni przekracza 21°, lepiej przechowuj masło w lodówce. Czasami, zwłaszcza w cieplejsze dni, znajomość wszystkich powyższych kroków do przechowywania masła w domu nie wystarczy, trzeba je przechowywać w lodówce, aby nie zamieniło się w roztopiony bałagan. Biorąc to pod uwagę, jeśli kupujesz większe ilości masła i chcesz je długo i bezproblemowo przechowywać, oto kilka innych wskazówek dotyczących przechowywania masła.

Jak przechowywać masło w lodówce?

Jest to najczęstszy sposób przechowywania masła w domu. Czytaj dalej, aby zmaksymalizować okres przydatności do spożycia schłodzonego masła.

Dobrze zawiń masło

Trzymanie masła szczelnie zamkniętego w oryginalnym opakowaniu lub folii sprawi, że będzie ono dłużej świeże. Jeśli oryginalne opakowanie jest rozdarte, zawiń masło w folię aluminiową, aby dłużej zachować jego świeżość. W rzeczywistości możesz podzielić masło na mniejsze porcje i zawinąć dwukrotnie połowę, aby wykorzystać je nawet po kilku tygodniach.

Izoluj masło od innych produktów w lodówce

Trzymaj masło z dala od innych rzeczy w lodówce, aby nie wchłaniało żadnego zapachu. Największym minusem przechowywania masła w lodówce przez długi czas jest to, że może pochłaniać zapachy innych potraw, a ponieważ nasz zmysł smaku opiera się na węchu, ma to znaczący wpływ na smak masła.

Trzymaj masło w lodówce z dala od drzwi

Przydatną wskazówką dotyczącą prawidłowego przechowywania masła jest trzymanie go z tyłu lodówki. Średnio jedna osoba może otworzyć lodówkę aż 22 razy dziennie. Niestety wielokrotne otwieranie lodówki powoduje wahania temperatury, szczególnie w przypadku zawartości drzwi lodówki. Dlatego warto starać się przechować masło - a nawet jajka lub mleko - z dala od drzwi.

Teraz, jeśli oddajesz się fantazyjnemu smaku masła lub poprostu chcesz przechowywać większość zwykłego masła, możesz po prostu je zamrozić.

Jak przechowywać masło w zamrażarce?

W przeciwieństwie do innych produktów, masło można przechowywać w zamrażarce bez wpływu na jego smak i konsystencję. Część masła solonego można przechowywać w zamrażarce przez około dziewięć miesięcy, a masło niesolone przez około trzy. Oto nasze wskazówki dotyczące zamrażania masła.

Potnij masło na kawałki lub kostki

Pokrój masło w kostkę lub na kawałki, aby łatwo było rozmrozić kawałki wielkości kamyków i uniknąć zajmowania się dużą kostką masła. Aby zapewnić dodatkową ochronę, zdezynfekuj powierzchnię, na której będziesz przecinać masło, i użyj rękawiczek do obsługi masła, aby nie przenieść na nie bakterii.

Porcjuj masło

Podziel bloki masła na mniejsze, np. tygodniowe porcje, aby nie wystawiać całej porcji mrożonego masła z zamrażarki. Pamiętaj, że im więcej razy otwierasz masło, tym bardziej narażasz je na działanie powietrza i zmian temperatury.

Chroń masło przed zapachami zamrażarki

Chroń masło przed zapachami z zamrażarki i przed wchłanianiem zapachów w zamrażarce, owijając je w folię aluminiową. Nie ma nic gorszego niż rozmrażanie specjalnego masła tylko po to, aby zdać sobie sprawę, że smakuje jak nieświeże, pamiętaj, aby owinąć masło w folię bez pęknięć i dziur, aby zapewnić świeżość.

Tu przychodzą z pomocą worki do zamrażania, które zapewniają doskonałą, dodatkową ochronę. Na woreczku można napisać własną etykietę z datą zamrożenia i nazwą masła.

Rozmrażaj tylko tyle masła, ile potrzebujesz

Masło może być przydatne do spożycia do 30 dni, jeśli jest przechowywane w lodówce po rozmrożeniu, ale im dłużej przechowujesz je po rozmrożeniu, tym bardziej ryzykujesz utratę smaku.

Jak rozmrażać masło?

Masło może się rozmrażać od około sześciu godzin do nawet całej nocy, jeśli pozostawisz je w lodówce do rozmrożenia, w zależności od temperatury lodówki i ilości masła do rozmrożenia. Zmiękczone masło jest wymagane w wielu przepisach na pieczenie. Masło musi być na tyle plastyczne, aby było jak śmietana w cieście. Jeśli nie zaplanujesz wcześniej rozmrażania całej porcji, rozważ przetarcie mrożonego masła, aby szybciej się rozmroziło. Użyj większych otworów tarki i zetrzyj bezpośrednio do pustej miski lub na woskowany papier w celu łatwego przeniesienia, wystarczy kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękczyć takie strzępy.

Wielu ekspertów kulinarnych zaleca powstrzymanie się od rozmrażania mrożonego masła w kuchence mikrofalowej. Masło zwykle topi się, a nie rozmraża równomiernie, a stopione masło nie sprawdza się podczas pieczenia lub w przepisie, który wymaga zmiękczonego masła.

Jeśli używasz mrożonego masła do ciastek lub ciasta, możesz zetrzeć je na mące, a następnie wymieszać razem masło i mąkę, posypując rozdrobnione masło mąką. Zamrożone masło utrzyma ciasto w chłodzie i idealnie stopi się w piekarniku, tworząc parę, która pomaga unieść i uformować rozkosznie pyszną warstwę na cieście.

Jak konserwować masło do długotrwałego przechowywania?

Możesz wziąć zwykłe, niesolone masło (nie margarynę), włożyć je do garnka umieszczonego na małym ogniu i powoli rozpuścić, aż zamieni się w płyn. Gdy masło stanie się już płynne, zwiększ temperaturę do średniej i doprowadzaj masło do wrzenia, aby oddzielić olej od wody, gdy tłuszcz mleczny oddzieli się i woda odparuje, masło lepiej się zachowuje, ponieważ woda i mleko, które razem powodują zjełczanie już nie istnieją. Pozwól mu stygnąć, aż zmieni się w łagodny, złoty kolor, bez mieszania. Kontynuuj gotowanie, aż pianka stanie się karmelowo-złota. Zdejmij z ognia i przecedź przez sitko z drutu i filtr do kawy.

Pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową, a następnie przechowuj w wysterylizowanych słoikach.

Jak przechowywać masło wegańskie?

Jeśli wlejesz świeże, domowe masło wegańskie do odkażonego, szczelnie zamykanego pojemnika, może wytrzymać w lodówce około 2 tygodnie, jednak ma na to wpływ rodzaj użytego mleka. Masło wegańskie kupione w sklepie ma dłuższą trwałość, ponieważ zawiera zwykle konserwanty. Masło wegańskie również dobrze się zamraża i pozostaje dobre przez około 3 miesiące. Takie masło można wlać bezpośrednio do pojemnika nadającego się do zamrażania. Masło można również wlać do silikonowych tacek na kostki lodu z ulubioną przyprawą i zawinąć każdą kostkę w folię aluminiową po zamrożeniu. Do samodzielnego przygotowania masła wegańskiego w domu niezbędne może być wcześniejsze przygotowania wegańskiego mleka.

maselniczka do masła

Maselniczki w naszym sklepie - sprawdź ofertę i kup najlepszą!

Komentarze (0)

napisz komentarz