Filtruj wg producenta:
Odpowiednie zaparzenie pozwala wydobyć pełnię aromatu kawy, wraz z jej pobudzającymi i zdrowotnymi właściwościami. Prawdziwa, świeżo zmielona i starannie zaparzona jest doświadczeniem zmysłowym bez porównania z kawą rozpuszczalną. Zaparzacze do kawy różnego typu pozwolą uzyskać esencjonalny napój.
Na wydobycie wszystkiego co najlepsze z ziaren są różne sposoby. Ekspresy ciśnieniowe lub przelewowe, kawiarki, a także dzbanki z filtrem do zaparzania kawy na przykład typu chemex. Każda z metod starannego parzenia da znakomity napój, jeżeli dostosuje się do niej stopień zmielenia ziaren. Przydatnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią się obejść bez czarnego napoju, a stawiają na jego jakość, może być turystyczny zestaw do parzenia kawy z termosem albo komplet filiżanka i zaparzacz do kawy.
Papierowe filtry stosowane w przelewowych ekspresach nie zawsze zdają egzamin mogą się podrzeć, a sklejenie dwóch razem oznacza zalanie blatu dokoła. Do tego potrafią się skończyć w najbardziej niespodziewanym momencie. Filtry do kawy wielokrotnego użytku stanowią dla nich alternatywę. Filtr do ekspresu przelewowego lub dzbanka z mikrosiateczki pozwala powoli przesączyć się zagotowanej wodzie przez zmieloną kawę i nasycić jej aromatem i smakiem.