Seria noży kuchennych G obejmuje noże o standardowych rozmiarach oraz noże o długich ostrzach, takie jak noże szefa kuchni, noże do plastrowania, tasaki do mięsa, noże do porcjowania mięsa, wykrawania i filetowania, noże sashimi czy noże orientalne. Dodatkowo jako uzupełnienie serii są takżę noże do filetowania, noże do plastrowania oraz noże do krojenia pieczywa marki Global seria G. Znajduje się w niej także bestseller - nóż szefa kuchni G-2, wielokrotnie nagradzany w różnych częściach świata. Z wyjątkiem wybranych modeli, ostrza mają szlif obustronny – dla osób prawo i leworęcznych.
Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja ułatwiają zachowanie doskonałej higieny w miejscu pracy. Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami - kropkowana - rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny uchwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA18 zapewnia klingom długotrwałą ostrość i ochronę przed zniszczeniem.