Seria noży GF obejmuje solidne noże kuchenne o przedłużonej trwałości, przeznaczone zwłaszcza dla użytkowników profesjonalnych - szefów kuchni w najlepszych restauracjach. Ostrza kute matrycowo są cięższe i grubsze niż w modelach z serii G, więc pod tym względem przypominają tradycyjne noże europejskie. Całość charakteryzuje się perfekcyjnym wyważeniem. Na szczególną uwagę zasługują noże do porcjowania marki Global seria GF.
Noże szefa kuchni Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja ułatwiają zachowanie doskonałej higieny w miejscu pracy. Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami - kropkowana - rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny uchwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA18 zapewnia klingom długotrwałą ostrość i ochronę przed zniszczeniem.