Wszystko co musisz wiedzieć o nożach kuchennych
Jak ostrzyć noże kuchenne?
Zakup nawet najdroższego noża nie zagwarantuje nam tego, że zachowa on swoją ostrość przez cały okres użytkowania. Nóż, który się stępił nie wymaga jednak od razu wymiany, gdyż można przywrócić mu pierwotne właściwości za pomocą bardziej lub mniej specjalistycznych przyrządów. Można naostrzyć nóż poprzez pocieranie nim o inny nóż, nożyce lub papier ścierny. Nie poleca się jednak takiego rozwiązania dla osób, które nie mają wprawy w ostrzeniu noży, gdyż łatwo tu o zrobienie sobie krzywdy. Jeśli chcemy mieć w domu profesjonalne narzędzie, to warto zaopatrzyć się w ostrzałkę. Należy wybrać najbardziej odpowiednią, do rodzaju noży, które posiadamy. Nóż trzeba trzymać po skosie, najlepiej będzie zachować kąt 20˚ i przyciskać do ostrzącej powierzchni. Podczas ostrzenia powinno się wykonywać płynne, naprzemienne ruchy, raz w jednym kierunku, a raz w drugim. Innym rozwiązaniem jest zakup ostrzałki z antypoślizgową przyssawką, którą zamontujesz bezpiecznie na blacie. Ostrzenie noża z wykorzystaniem takiego urządzenia jest jeszcze prostsze, gdyż wystarczy przeciągać nóż do siebie delikatnymi pociągnięciami, do momentu, aż będzie odpowiednio ostry. W każdym przypadku, należy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności, tak aby się nie skaleczyć i nie zniszczyć noża. Po każdym naostrzeniu, trzeba umyć nóż pod gorącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.
Jak dbać o noże kuchenne?
Noże kuchenne, poza ostrzeniem, wymagają również innych czynności, które zagwarantują ich trwałość i wytrzymałość. O noże należy dbać głownie poprzez regularne czyszczenie. Resztki jedzenia mogą bowiem po jakimś czasie doprowadzić do uszkodzenia stali. Podczas mycia, nie należy zbyt mocno szorować przy użyciu drucika. Jeśli chcesz cieszyć się ostrym nożem przez dłuższy czas, to po każdym umyciu dokładnie wytrzyj go do sucha, gdyż nie lubią one wody i wilgoci. Chociaż niektóre noże można myć w zmywarce, to jednak warto czyścić je ręcznie, ponieważ w ten sposób dłużej zachowają one swoje pierwotne właściwości. Poza samą pielęgnacją warto pamiętać również o wyborze odpowiedniej deski do krojenia, która nie zniszczy naszego noża. Najlepszym wyborem będzie deska drewniana lub plastikowa. Powierzchnie szklane, metalowe czy ceramiczne sprawiają, ze ostrza stają się tępe i dlatego nie należy korzystać z nich zbyt często. Odpowiednia konserwacja i przestrzeganie kilku zasad sprawi, że przez długi czas będzie można się cieszyć bezpiecznym i precyzyjnym krojeniem.
Jak usunąć rdzę z noży kuchennych?
Noże wykonane ze stali mogą z czasem rdzewieć. Nie trzeba ich od razu wyrzucać, gdyż rdzę można usunąć. Jeśli jednak nie podejmiemy żadnego działania, aby pozbyć się nieestetycznej rdzy, to istnieje ryzyko, że po pewnym czasie nóż nie będzie się już nadawał do użytku. Najlepiej jest w ogóle nie dopuścić do pojawienia się takiej wady, dlatego tak ważna jest właściwa profilaktyka. Dużo zależy od tego, z jakiego materiału wykonane są nasze noże. Może to być stal nierdzewna lub stal niestopowa. Ta pierwsza jest znacznie odporniejsza na wilgoć, a co za tym idzie rdza pojawia się znacznie rzadziej, ale nie oznacza to, że przy niewłaściwym użytkowaniu nie pojawi się wcale. Jeżeli chcemy mieć pewność, że noże nie będą rdzewiały, należy zaopatrzyć się w te ceramiczne lub tytanowe.
Duży wpływ na pojawienie się rdzy ma mycie noży w zmywarce. Tam, pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do rozszerzenia się i kurczenia metalu, co może być początkiem procesu rdzenia. Kiedy zauważymy zalążki rdzy na naszych nożach, można zadziałać kilkoma sposobami. Jednym z nich jest kilkukrotne przejechanie po nożu przekrojoną na pół cytryną. Jeśli rdza pojawiła się już na większym obszarze, należy pozostawić cytrynę na tym miejscu przez 30 minut. Inną metodą jest namoczenie noża w winnym białym occie przez pół godziny, a następnie lekkie zdjęcie rdzy ściereczką. Można także zrobić pastę z sody oczyszczonej i wody, którą następnie zaaplikujemy na zardzewiały nóż i delikatnie wyszorujemy gąbką.
Jak przechowywać noże kuchenne?
Przed wykonywaniem zabiegów pielęgnacyjnych, należy zadbać także o odpowiednie przechowywanie noży kuchennych, gdyż ich trwałość i dobra kondycja zależy również w dużej mierze od tego, gdzie są one umieszczane. Bezpiecznie jest unikać trzymania nieosłoniętych noży w szufladach, razem z innymi metalowymi przyrządami, ponieważ w taki sposób może dojść do uszkodzenia ostrza. Jeśli chcemy jednak przechowywać noże właśnie w szufladzie, to warto zastosować osłonki, które na pewno ochronią zarówno sam sprzęt, jak i nasze ręce. Istnieją również specjalne wkładki do bezpiecznego przechowywania noży, które należy umieścić w szufladzie. Ciekawą metodą jest wykorzystanie listew magnetycznych noże są tu umieszczone w odpowiedniej odległości, co zapewnia większe bezpieczeństwo. Jednym z bardziej popularnych sposobów jest trzymanie noży w specjalnych stojakach, wykonanych z tworzywa sztucznego lub drewna. Znajdują się w nich niewielkie kieszonki na ostrza, dlatego nie ma możliwości, żeby doszło do skaleczenia. Poza funkcją praktyczną, stojaki na noże mogą stanowić element dekoracyjny, wzbogacając wnętrze każdej kuchni.
Jak ostrzy się noże ząbkowane?
Noże ząbkowane są dość specyficznym typem ostrza i dlatego należy uważać, aby poprzez wybór nieodpowiedniej ostrzałki nie uszkodzić narzędzia. Najlepszym, chociaż niewątpliwie czasochłonnym sposobem, jest ręczne ostrzenie każdego pojedynczego ząbka przy użyciu specjalnie wyprofilowanej ostrzałki.