Top 5 przedmiotów szefa kuchni
Każdy adept sztuki kulinarnej wie, że wiele zależy od umiejętności, talentu i wyobraźni pozwalającej łączyć ze sobą różne smaki. Jednak równie istotne są wszelkie kuchenne narzędzia i akcesoria. Na wyposażenie szefa kuchni nie muszą składać się najnowocześniejsze gadżety elektroniczne czy przyrządy do krojenia we wszystkich możliwych kształtach. Nie obejdzie się jednak bez przedmiotów najbardziej podstawowych!
1. Komplet dobrych noży - "must have" dla szefa kuchni
Noże kuchenne należą do podstawowego wyposażenia każdej kuchni i to od nich zależy jakość i estetyka przygotowywanych potraw. Noże szefa kuchni powinny być ostre, by każdy produkt był cięły gładko jak masło. Przedmioty dla szefa kuchni muszą być także odporne na korozję i dobrze leżeć w dłoni. Choćby jeden na początek naprawdę dobry nóż to pierwsza inwestycja, jaką warto poczynić. Komplet stalowych noży szefa kuchni w bloku lub na magnetycznej listwie na ścianę jest zdecydowanie nie do przecenienia.
2. Zestaw garnków kuchennych
To oczywiste, że bez takich gadżetów dla szefa kuchni nie da się nic ugotować. Jednak gdy w domu, na co dzień zadowolić się można tańszym i mniej trwałymi garnkami, w restauracji nie ma takiej możliwości. Zestaw garnków szefa kuchni powinien być wytrzymały, bez ryzyka opadających rączek czy odchodzącej powłoki. Dobranie garnków do rodzaju kuchenki – oczywiście potrawy gotowane na ogniu dla konesera mają najpełniejszy smak – zapobiegnie trudnym do usunięcia przypaleniom. W zestawie garnków, gotowym lub skomponowanym z pojedynczych egzemplarzy, powinny znaleźć się: rondel do sosów, garnek do duszenia potraw, kocioł na biuliony i zupy, nieco mniejszy garnek do gotowania warzyw czy naczynie do zapiekania.
3. Zestaw patelni - podstawowe wyposażenie kucharza
Ile szefowi kuchni potrzeba patelni? To zależy od rodzaju restauracji i serwowanych dań. Krążą legendy o azjatyckich mistrzach woka, którzy swoich głębokich patelni używają przez całe życie, w ogóle ich nie myjąc, a jedynie wycierając. Podobnie zresztą postępuje się z naczyniami żeliwnymi, których nie należy intensywnie szorować. Współczesny szef kuchni często musi mieć cały zestaw patelni, gdyż dzisiaj gotuje się lekko i czerpie inspiracje na nowe potrawy z różnych kuchni świata. Wśród wyposażenia szefa kuchni przyda się więc patelnia grillowa czy specjalna do naleśników.
4. Deska do krojenia
Podobnie jak noże szefa kuchni, także deska do krojenia powinna dobrze pasować do konkretnej osoby. Również i ona należy do podstawowych narzędzi kucharza. Dobra deska do krojenia musi być trwała i łatwa do czyszczenia. Przy intensywnym użytkowaniu dobrze sprawdzają się deski ceramiczne i szklane oraz klasyczne drewniane. Przy tych ostatnich należy pamiętać, że po zmyciu zanieczyszczeń warto przetrzeć deskę sokiem z cytryny, by zneutralizować zapachy. Koniecznie też trzeba unikać przemoczenia drewnianej deski i nie myć jej w zmywarce!
5. Waga kuchenna - gadżet czy ważne narzędzie kucharza?
To przedmiot, z którego profesjonalni kucharze korzystają znacznie częściej niż się laikom wydaje. Krąży przekonanie, że szef kuchni potrafi wagę każdej porcji ocenić „na oko”. Jednak najpierw musiał się tego nauczyć! Waga kuchenna jest więc niezbędna, aby przygotowywać odpowiednią ilość składników. Szczególnie przydatna jest precyzyjna waga kuchenna do przypraw. Jej obecność w kuchni jest istotna, gdy intensywny smak i aromat składnika w zbyt dużej ilości mógłby zepsuć potrawę.