Profesjonalne noże szefa kuchni to inwestycja na wiele lat
Każdy, kto zajmuje się gotowaniem, doskonale wie jak potrzebnym przedmiotem jest ostry, dobrze wyważony nóż. Podczas przygotowywania potraw niezbędnych jest kilka rodzajów tego narzędzia. Mniejsze noże służą do obierania warzyw, większe do mięs lub krojenia pieczywa. Możesz samodzielnie skomponować własny zestaw lub kupić już gotowy. Zwykłe noże wymagają bardzo częstego ostrzenia, co komplikuje prace kuchenne i często irytuje. My polecamy Ci noże godne szefa kuchni. Wykonane z ogromną pieczołowitością ze szlachetnych materiałów akcesoria będą niezawodnie służyć przez wiele lat. Noże szefa kuchni są najbardziej uniwersalnym rodzajem przyborów do krojenia. Nie powinno ich zabraknąć w Twojej kuchni.
Noże japońskie kute – legendarna jakość
Jeżeli zależy Ci, by w Twojej kuchni gościły sprzęty i akcesoria najwyższej jakości, z pewnością zainteresują Cię noże kute ręcznie przez japońskich mistrzów. Uchodzą za najlepsze na świecie i są obiektem pożądania wielu pasjonatów gotowania. Materiały użyte do produkcji noży japońskich najwyższej klasy wyróżnia nieprzeciętna jakość. Ich ostrza są kute ze stali damasceńskiej. Naprzemiennie ułożone warstwy białej stali niklowej i ciemnej stali nierdzewnej formują unikalny, falisty wzór. Rękojeść noży wykonana jest z kości jelenia i mosiądzu. Ręcznie kute noże japońskie to sprzęty praktycznie niezniszczalne. Warunkiem ich długiej żywotności jest właściwe użytkowanie. Warto zadbać, by były przechowywane w suchym miejscu i po umyciu od razu dokładnie osuszane. Nie powinno się kroić nimi bardzo twardych produktów jak mrożonki czy kości. Krawędzie ich ostrzy szlifowane są bardzo cienko dla maksymalnej ostrości i w kontakcie z materiałem o dużej twardości mogą ulec uszkodzeniu.
Noże ceramiczne – wyjątkowo twarde i pomocne w Twojej kuchni
Doskonałym wyborem do kuchni są noże ceramiczne, np. ceramiczny nóż szefa kuchni Kyocera Shin. Ich ostrza wykonane są z ręcznie wykończonej ceramiki, która twardością dorównuje niemal diamentom. Dobrze wyważone noże ceramiczne zapewniają wyjątkowy komfort pracy podczas krojenia i siekania żywności. Doskonale nadają się do owoców i warzyw - szczególnie tych, które przy kontakcie ze stalą ciemnieją lub zmieniają smak. Nożem ceramicznym możesz bez obaw siekać np. sałatę, gdyż nie utraci nic ze swoich wartości odżywczych. Warto mieć w kuchni jeden z niezwykle trwałych i twardych noży ceramicznych.
Niezawodne noże z wysokiej jakości stali
Niemieckie noże słyną z wysokiej jakości i precyzyjnego wykonania. Niezawodnie radzą sobie z cięciem każdego rodzaju produktów spożywczych. Nóż szefa kuchni Wusthof Epicure wyróżnia się perfekcyjnym wyważeniem, wygodą i bezpieczeństwem użytkowania. Jego rękojeść została wykonana z naturalnych włókien spojonych żywicą, dzięki czemu zyskała niebywałą odporność. Ostrze kute ze stali o specjalnie opracowanym stopie cechuje wyjątkowa precyzja i trwałość. Warto pamiętać, że noży wysokiej klasy nie powinno się myć w zmywarkach, gdyż skraca to ich żywotność.
Akcesoria do noży szefa kuchni
Jeśli posiadasz w swojej kuchni noże wysokiej klasy, niezbędne będą Ci odpowiednie akcesoria, jak np. ostrzałki i stojaki. Diamentowy musak do ostrzenia noży kuchennych zapewnia szybkie i precyzyjne ostrzenie. Fenomenalne efekty przynosi praca z ceramicznym kamieniem do polerowania ostrzy noży kuchennych Global. To wyjątkowo trwały i niezawodny produkt, z którego pomocą zachowasz niezawodność ostrzy Twoich noży. Listwa magnetyczna na noże jest najlepszym miejscem do ich przechowywania. Dzięki wyjątkowo silnemu magnesowi z łatwością utrzymuje nawet ciężkie narzędzia. Wybierając listwę unikniesz ryzyka uszkodzenia noża w czasie wkładania go do tradycyjnego stojaka.
Polecamy również artykuł: najpopularniejsze noże kuchenne.