Organizacja lodówki, czyli jak układać rzeczy

Organizacja lodówki, czyli jak układać rzeczy

Pytanie, co gdzie przechowywać w lodówce jest jednym z częstszych, jakie zadaje sobie wiele osób. Coś tam słyszymy, że owoce nie powinny leżeć koło warzyw, mleko stać na drzwiczkach lodówki, a jajka w plastikowym pojemniku… Rzeczywiście: na poziomie każdej półki panują inne temperatury, które sprzyjają przedłużeniu świeżości konkretnych produktów. W pierwszej części artykułu podpowiadamy, jak układać produkty w lodówce. W dalszych akapitach prezentujemy naczynia marki Kilner, które świetnie nadają się do przechowywania wędlin, serów, mleka czy posiłków dla niemowląt.

Jak układać rzeczy w lodówce

Im niższa półka w lodówce, tym jest na niej chłodniej – tą zasadą powinno się kierować organizując wnętrze tego urządzenia. Różne produkty spożywcze mają inne wymagania temperaturowe, a przechowywane niewłaściwie szybko się psują. Na której więc półce w lodówce co przechowywać?

• Górna półka – panuje tu najwyższa temperatura. Dobrze umieścić w tym miejscu produkty przeznaczone do szybkiego spożycia, takie jak: miękkie sery, domowe wypieki, otwarte konserwy, soki świeżo wyciskane, a także resztki ugotowanych potraw.

• Środkowe półki – panuje na nich średnia temperatura i jest to dobre miejsce na np.: wędliny, sery żółte, gotowe dania, jogurty, mleko czy jajka.

• Dolna półka – uznawana za najchłodniejszą świetnie sprawdzi się do przechowywania surowego mięsa oraz ryb.

• Szuflady – przeznaczone są na warzywa i owoce (należy pamiętać o tym, że nie wszystkie warzywa oraz owoce nadają się do lodówki, a także których nie kłaść obok siebie).

• Drzwi – ze względu na częste otwieranie lodówki, może na nich panować bardzo zmienna temperatura, która jednak nie zaszkodzi np. ketchupowi i musztardzie, majonezowi, sosom, alkoholom oraz sokom pasteryzowanym.

posprzątana lodówka - dobrze zorganizowana lodówka i poukładane rzeczy

Organizacja lodówki – w czym przechowywać żywność?

Właściwe rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce pozwala zachować ich świeżość przez dłuższy czas. Równie ważnym aspektem, co gdzie przechowywać jest sposób przechowywania produktów stałych. Wędliny, sery czy masło są sprzedawane w komercyjnych opakowaniach, które po otwarciu najczęściej nie chronią zawartości przed wysychaniem czy wilgocią. Dobrym rozwiązaniem jest więc przełożenie tych produktów do zastępczych naczyń. W tej roli świetnie sprawdzą się propozycje marki Kilner: pojemniki oraz słoiki. Są wykonane ze szkła, dzięki czemu dobrze chronią żywność, nie zmieniają jej smaku, a po użyciu łatwo je umyć.

Marka Kilner poleca do przechowywania żywności w lodówce:

• ceramiczna, stalowa lub szklana maselniczka - świetne na kostkę masła. Można myć je w zmywarce;

• pojemniki ze szkła borokrzemowego - mają szczelne pokrywki z klipsami. W pojemnikach można także mrozić żywność. Nadają się do przechowywania wędlin, serów i resztek potraw;

• słoiki Kilner czy Twist Top – wielofunkcyjne naczynia w wielu pojemnościach (od 43 ml do 3 l) sprawdzą się np. na dżem, jogurt, sos, a nawet sałatki. Różne modele posiadają odmienne pokrywki np. tradycyjne zakręcane lub typu “weck”;

• słoiki na lunch – śniadaniowe słoiki mogą pełnić funkcję śniadaniówki. Śniadaniówka lub lunchbox sprawdzą się idealnie do przechowywania (i zabierania) posiłków do pracy. Naczynia wyposażone są w stalową łyżkę, można myć je też w zmywarce;

• słoiczki Kids Jars – zestawy niewielkich naczyń (poj. 0,11 l lub 0,19 l) przeznaczonych specjalnie na posiłki dla dzieci. Można w nich przechowywać gęste zupki lub przeciery dla niemowląt. Nadają się do mycia w zmywarce i użytku w kuchence mikrofalowej.

Szklany słój z kranikiem Kilner 3l 3 słoiczki śniadaniówki Kids Jar Kilner idealne do lodówki Słoik śniadaniowy Kilner - szklany pojemnik do lodówki Szklana maselniczka Kilner

Organizacja lodówki – w czym przechowywać płyny?

Asortyment naszego sklepu obejmuje również naczynia idealne do przechowywania płynów – posiadają one szczelne korki lub zakrętki, które zabezpieczają zawartość. W szczególności polecamy markę Kilner. Butelki i słoiki wykonane są ze szkła, dzięki czemu napoje lub mleko nie zmieniają swojego smaku, a ścianki naczyń nie zabarwiają się np. od soku pomidorowego.

Do przechowywania płynów w lodówce warto wybrać propozycje Kilner:

• butelki zakręcane lub z korkami (np. serie Clip Top, Clip Top Square, Twist Top) – świetnie nadają się do soków, nalewek, resztek alkoholi, wody itp. Wąskie kształty umożliwiają umieszczenie ich na drzwiczkach lodówki. Butelki na wodę można myć w zmywarce;

• butelki na mleko – mają pojemność 0,568 l oraz 0,189 l i są przeznaczone na mleko (pojemności odpowiadają 1 pincie oraz ⅓ pinty);

• dystrybutory na napoje – marka Kilner posiada kilka modeli, a wśród nich naczynie o kwadratowym przekroju (0025.001), które mieści się między półkami lodówki. Nadaje się na napoje, wodę smakową lub alkohol np. wino;

• zestaw słoików do napojów mlecznych Nut Drink (0025.020) – w naczyniach można przygotować m.in. mleko owsiane czy kokosowe, a następnie przechowywać je w lodówce: w komplecie znajduje się dodatkowa zakrętka. Słoiki nadają się do mycia w zmywarce.

Pytania: co, gdzie i w czym przechowywać w lodówce po lekturze naszego artykułu nie powinny być już wyzwaniem. Pamiętając o różnicy temperatur na poszczególnych półkach chłodziarki łatwiej będzie prawidłowo rozmieścić w niej produkty.

Natomiast dzięki szerokiej gamie naczyń: słoików, butelek oraz pojemników marki Kilner pozostają one świeże przez dłuższy czas.

FAQ

Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Najzimniejszym miejscem, oscylującym w temperaturze 0 °C jest półka nad dolnymi pojemnikami, która idealnie nadaje się do przechowywania różnorodnego mięsa i ryb.

Gdzie w lodówce jest najcieplej?

Najcieplej jest na półkach, które umieszczone są bezpośrednio na drzwiczkach. Najlepiej przechowywać tam dżemy, sosy i napoje. 

Jaka powinna być prawidłowa temperatura w lodówce?

Szacuje się, że optymalna temperatura w lodówce to około od 4-8°C. Obniżenie temperatury o około 2 stopnie, sprawie, że zużyjesz nawet o kilkanaście procent więcej prądu. Warto pamiętać, że niska temperatura nie jest zresztą wymagana dla standardowo przechowywanej żywności.

Komentarze (0)

napisz komentarz