Kiszenie warzyw w domu
Kiszenie warzyw w domu
Znaleźliśmy domowy sposób na zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu kiszenie. Kup zestaw do kiszenia domowego hiszpańskiej marki Lekue i ciesz się samodzielnie przygotowanym dodatkiem do kanapek. Jeśli uważasz, że kiszenie jest trudne, zajmuje dużo czasu i lepiej kupić w sklepie kiszone ogórki to z naszym zestawem zmienisz zdanie!
Kiszenie warzyw jest jednym z najstarszych sposobów ich konserwowania. Kiszone ogórki znane były mieszkańcom Ziemi już 2400 roku przed naszą erą. Jedzenie kiszonych warzyw – ogórków, kapusty czy pomidorów było powszechne w Polsce w minionych dekadach jednak dostępność w sklepach gotowych przetworów spowodowało, że straciło mocno na popularności. Należy jednak zwrócić uwagę, że wiele gotowych słoików zawiera dodatki, którymi producenci przyspieszają i utrwalają proces, a nie zawsze są to naturalne środki. Dlatego też, chcąc zachować kontrolę nad zdrową żywnością, przygotuj ją samodzielnie.
Najbardziej popularne w Polsce są kiszone ogórki oraz kapusta, jednak warto spojrzeć na to, czym zachwycają się nasi sąsiedzi z innych krajów europejskich. U nich często pojawia się czerwona cebula, kwaszone cytryny, pomidorki koktajlowe z bazylią, a także oliwki. Szwecja jest najbardziej ekstremalna pod tym względem kisząc…. śledzie. Historycznie jest to związane z brakiem dostępu do soli, którą można konserwować ryby.
Proces kiszenia krok po kroku.
Kiszenie często zamiennie nazywane kwaszeniem, polega na doprowadzeniu do procesu fermentacji, w którym główną rolę odgrywają bakterie mlekowe. Bakterie przemieniają cukry zawarte w produktach na kwas mlekowy. W ten sposób są zabezpieczane przed gniciem. W wstępnej fazie procesu kiszenia bakterii mlekowych jest niewiele, ale w sprzyjających warunkach namnażają się one i wypierają inne, niepożądane bakterie i grzyby, odpowiadające za procesy gnilne. Kiszenie jest procesem beztlenowym, dlatego też tak ważne jest, aby podczas przygotowywania przetworu usunąć z niego powietrze.
Uzyskanie dobrej jakości kiszonki uzależnione jest przede wszystkim od składników. Warzywa lub owoce, które chcemy ukisić powinny być świeże, zdrowe i dojrzałe. Rozważ, czy możesz uzyskać je z upraw ekologicznych. Coraz bardziej popularne są sklepy czy stoiska ekologiczne, dzięki czemu możemy kupić takie warzywa, które nie zawierają szkodliwych substancji takich jak pestycydy czy sztuczne nawozy.
Wcześniej umyte i pocięte na mniejsze kawałki warzywa zalewamy tzw. solanką - roztworem wody z solą. Możemy dodać także aromatyczne zioła i przyprawy takie jak koper, ziele angielskie albo jagody jałowca, uzupełniając kiszonki o wyrazisty i niepowtarzalny smak. Zawierają one także naturalne konserwanty działając prozdrowotnie na nasze organizmy. Podobnie jak czosnek, czy przyprawy takie jak chilli, pieprz lub imbir.
Przygotowanie kiszonych warzyw w domu wymaga od nas trochę wiedzy o procesie jaki powstaje w naczyniu, należy pamiętać, że bakterie mlekowe, które są odpowiedzialne za fermentację nie lubią powietrza. Kiszone warzywa będą udane jeśli delikatnie je ubijemy i ugnieciemy, usuwając z przestrzeni pomiędzy powietrze. Musisz także zwrócić uwagę, aby kiszone produkty były dokładnie zalane solanką – w ten sposób zapobiegniesz powstawaniu pleśni.
Ile czasu trwa kiszenie w domu?
Używając naszego zestawu do kiszenia łatwo kontrolować czas kiszenia. Aby uzyskać właściwy przebieg fermentacji należy przyjąć, że in dłużej kisimy tym intensywniejszy smak uzyskujemy.
Wpływ kiszonych warzyw na nasze zdrowie
Jedzenie poddane przetwarzaniu w naturalnych procesach jest najlepsze dla naszych organizmów, ponieważ nie zawiera dodatkowych, sztucznych np. konserwantów, i nie zostają zniszczone w naturalnych składnikach wartości odżywcze. W ten sposób nie tylko zachowujemy w takich pożywieniu mnóstwo cennych witamin, mikroelementów czy błonnika, ale zawierają także dodatkowe, zdrowe bakterie, uzupełniające i wzmacniające naszą florę bakteryjną. W ten sposób dbamy i wzmacniamy swoje zdrowie.