Jak samodzielnie przygotować filet z łososia?

Jak samodzielnie przygotować filet z łososia?

Łosoś to ryba morska o szarawym kolorze z różowymi lub pomarańczowymi odcieniami. Ma wysoką zawartość białka i jest naładowana zdrowymi kwasami tłuszczowymi omega-3, które są świetne dla naszego zdrowia, układu krążenia i poziomu cholesterolu. Łosoś jest bardzo zdrowy i każdy może go jeść codziennie, jeśli tylko ma na to ochotę. Łosoś jest uważany za żywność wręcz luksusową ze względu na wysoką cenę w niektórych regionach świata. Ma charakterystyczny, bogaty smak i może być łączony z wieloma, różnymi potrawami. Jeśli kupisz go w całości, niezbędna będzie umiejętność odpowiedniego przygotowania do późniejszej obróbki termicznej.

Łopatka kuchenna do smażenia łososia

Załóż rękawiczki i naostrz nóż do filetowania łososia, ponieważ pokażemy Ci instrukcję krok po kroku i wszystko, co musisz wiedzieć, aby prawidłowo wyczyścić całego, surowego łososia. Prawidłowe czyszczenie łososia to ważny krok podczas przygotowywania go jako posiłku. Dowiedz się, jak w kilku prostych krokach czyścić łososia bez utraty dużej ilości mięsa. Możesz wiedzieć, co robić, a czego nie robić, gdy czyścisz świeżo kupionego lub złowionego łososia. Łosoś to nie tylko przysmak, ale także bardzo pożywne źródło kwasów omega-3. Istnieje wiele różnych rodzajów łososia, a ze względu na swoją popularność jest dostępny prawie na całym świecie. Łososia można przygotowywać na różne sposoby, a proces czyszczenia jest ważnym etapem. Wyjaśnimy, jak prawidłowo czyścić łososia.

Sposób czyszczenia łososia będzie zależeć od tego, jak łosoś wygląda w momencie zakupu i czy zamierzasz go zjeść smażony czy surowy. Skupiamy się głównie na scenariuszu, w którym łosoś został świeżo złowiony lub kupiony w sklepie jako cała ryba ze skórą, łuskami, płetwami i ogonem. Jeśli chcesz jeść surowego łososia, istnieją pewne środki ostrożności, które mogą nie być konieczne, jeśli chcesz go usmażyć. Jeśli użyjesz odpowiednich narzędzi i metod, czyszczenie łososia jest łatwe i szybkie. Możesz dowiedzieć się, jak skutecznie czyścić łososia, który w każdym przepisie jest bezpieczny i pyszny.

Czyszczenie i filetowanie łososia krok po kroku:

  1. Upewnij się, że masz odpowiednie narzędzia.
    • Do czyszczenia łososia, będziesz potrzebować kilku podstawowych narzędzi, które sprawią, że praca będzie szybsza i łatwiejsza. Z pewnością przydadzą się:
  2. Usuń płetwy.
    • Zanim zaczniesz cokolwiek innego, musisz odciąć płetwy odbytu. Płetwy odbytowe to pary płetw znajdujących się w pobliżu dna ciała ryby. Jeśli najpierw nie usuniesz tych płetw, będą one przeszkadzać, gdy będziesz usuwać łuski.
    • Zrób małe nacięcie za płetwami i przesuń nóż do przodu, aby je odciąć. Wyrzuć płetwy do wiadra lub kosza, którego używasz.
  3. Usuń łuski.
    • Usunięcie łusek będzie znacznie łatwiejsze, gdy płetwy tylne są usunięte. Łosoś na ogół nie ma grubych, twardych łusek, więc proces skalowania nie będzie trudny do wykonania. Nie zawsze musisz usuwać łuski, ale jeśli chcesz podawać łososia ze skórą, usunięcie łusek jest niezbędnym krokiem.
    • Usunięcie łusek ułatwia również czyszczenie filetów i ich smażenie.
    • Aby to zrobić, umieść tępy nóż do filetowania lub specjalny nożyk żeliwny do usuwania rybich łusek w końcowej części ryby, gdzie znajdują się płetwy ogonowe i trzymając go pod lekko skośnym kątem, przesuń w dół, przesuwając się w dół, w kierunku głowy. Jeśli nóż, którego używasz, jest bardzo ostry, uważaj, aby nie wbić się w rybę. Gdy skończysz z jedną stroną ryby, odwróć ją i zrób to samo z drugiej strony, aż wszystkie łuski zostaną usunięte.
  4. Przekrój łososia w środku i usuń ikrę/mleko oraz wnętrzności.
    • Zanim zaczniesz kroić łososia na kawałki, musisz usunąć wnętrzności trzewne. Aby to zrobić, umieść rybę na grzbiecie i zacznij od umieszczenia noża w otworze odbytu ryby (który stworzyłeś po usunięciu płetw odbytowych). Za pomocą zakrzywionego noża do filetowania przekrój w dół, w kierunku otworu gębowego.
    • Otwórz rybę i usuń ikrę/mleko, a następnie przystąp do usuwania wnętrzności.
  5. Usuń głowę i ogon.
    • Po pozbyciu się wnętrzności, musisz wykonać jeszcze jeden krok, zanim zaczniesz wykrawać filety.
    • Usuń głowę ryby, następnie przejdź do odcięcia ogona. Wyrzuć te części do kosza.
    • Teraz jesteś gotowy na trudniejszą część – filetowanie łososia.
  6. Filety z łososia.
    • Filetowanie łososia to umiejętność, której nauka może zająć lata, zanim będziesz ją wykonywać w 100% prawidłowo. Jednak sposób, w jaki to opisujemy, będzie pomocny dla początkujących i nie sprawi, że zmarnujesz dużo rybiego mięsa.
    • Zacznij od położenia ryby na boku. Na górze zlokalizuj kręgosłup ryby i umieść nóż na końcu, w miejscu, gdzie odciąłeś głowę. Gdy poczujesz kręgosłup, przesuń nóż poziomo, tnąc w górę i w dół ruchem przypominającym piłę, wzdłuż boku ryby, aż dotrzesz do końca, gdzie znajdował się ogon.
    • Podczas tej czynności będziesz również przecinał żebra. Trzymaj nóż lekko pochylony, gdy dojdziesz do końca, ponieważ kręgosłup również jest pochylony lekko w dół. Powtórz ten krok po drugiej stronie ryby, tnąc poziomo w dół, do końca ogona.
    • Powinieneś teraz mieć dwie połówki lub filety. Usuń kręgosłup i wyrzuć go.
  7. Usuń pozostałe żebra i ości z filetów.
    • Ponieważ przecinasz żebra, aby uzyskać dwa filety, następnym krokiem będzie usunięcie żeberek i małych ości, aby filety były czyste. (Możesz również usunąć ości po smażeniu, jeśli masz takie preferencje).
    • Aby usunąć żebra, umieść nóż obok żeber, ustawiony do nich równolegle. Jeśli zrobisz to poziomo, stracisz dużo filetu. Opuść nóż, aż wsunie się pod ość.
    • Przechyl nóż lekko do góry i usuń ości zamaszystym ruchem, starając się zgubić jak najmniej mięsa. Zrób to z obydwoma filetami i odpowiednio usuń żeberka.
    • Teraz, za pomocą szczypiec lub specjalnej pęsety do ości usuń pozostałe, małe szpilki z filetów.
  8. Usuń skórę (opcjonalnie).
    • Zdecydowanie zaleca się pozostawienie skóry podczas smażenia czy pieczenia łososia, ponieważ pomaga to uszczelnić wilgoć, także podczas grillowania łososia. Po obróbce termicznej łososia można z niego łatwo zdjąć skórę. Niektórzy lubią smażyć skórkę, aż będzie chrupiąca i cieszyć się nią razem z filetami.
    • Jeśli nie lubisz skórki i chcesz ją usunąć przed smażeniem, możesz przejść do tego kroku.
    • Posyp rybę solą, aby ją wysuszyć, aby nie była tak śliska, gdy chcesz usunąć skórę. Weź swój ostry nóż do filetowania i użyj go do oddzielenia skóry od fileta. Usuń skórę, powoli odcinając ją dokładnie nożem.
  9. Usuń pozostałe części, których nie wykorzystasz
    • Upewnij się, że owijasz resztki ryby szczelnie w worku na śmieci i postępuj zgodnie z zasadami określonymi w Twoim kraju lub regionie, aby się ich pozbyć. Resztki ryb mają bardzo silny zapach, a ich niewłaściwe wyrzucenie może przyciągnąć dzikie zwierzęta, które mogą chcieć przekopać się przez śmieci. Upewnij się, że przestrzegasz zasad obowiązujących w Twoim regionie, kiedy wyrzucasz szczątki ryb.
    • Jeśli po łowieniu wyczyściłeś łososia na łodzi, możesz wrzucić resztki z powrotem do wody, ponieważ posłużą jako pokarm dla zwierząt w wodzie i będzie to korzystne dla środowiska.

Po zakończeniu czyszczenia łososia możesz zdecydować, czy chcesz go natychmiast usmażyć, czy zamrozić. Zwykle po sprzątaniu, większość z nas chciałaby się nagrodzić smacznym posiłkiem. Więc wrzuć tę rybę na grilla, upiecz ją nad ogniskiem lub przygotuj pyszne danie z surowego sashimi z łososia… i ciesz się owocami swojej pracy!

Łopatka do smażenia łososia

Często zadawane pytania (FAQ)

Czy należy podjąć dodatkowe środki ostrożności, jeśli chcę zjeść surowego łososia?

Wysokie temperatury stosowane podczas smażenia mogą zabić wszelkie bakterie i pasożyty. Jeśli chcesz zjeść łososia na surowo, dobrze jest zamrozić go przez kilka dni w temperaturze -20°C lub niższej, ponieważ zamrożenie zabije pasożyty w rybach. Jeśli nie masz kilku dni, możesz zamrozić go do -35°C lub jeszcze mniej na około 15 godzin.

Czy powinienem umyć lub wypłukać łososia przed filetowaniem?

Nie zaleca się płukania surowego łososia. W ten sposób rozprzestrzenisz bakterie i pasożyty z ryb, na inne części ryby i otaczające powierzchnie, takie jak zlew. Smażenie lub zamrażanie ryb zabije niechciane bakterie i pasożyty.

Czy ocet może być używany do czyszczenia łososia i zabijania bakterii?

Spryskanie łososia octem lub moczenie go w occie sprawi, że Twoje ręce nie będą pachnieć rybą i poprawią konsystencję ryby podczas smażenia. Ocet nie zabije jednak żadnych szkodliwych bakterii ani pasożytów znajdujących się na rybach, jeśli takie występują.

Jak prawidłowo przechowywać łososia?

Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o przechowywaniu i przedłużeniu świeżości łososia dzięki różnym, skutecznym technikom i wskazówkom, które pomogą Ci w tym procesie. Łosoś jest bardzo zdrowy i świetnie nadaje się do każdej diety, szczególnie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Ważne jest, aby podczas zakupu upewnić się, że łosoś jest świeży i prawidłowo go przechowywać. Surowy łosoś można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 godziny, w lodówce przez dwa dni, a w zamrażarce przez trzy miesiące. Smażonego łososia można przechowywać w lodówce przez 3 do 4 dni, a w zamrażarce przez 6 miesięcy. Pakowane próżniowo, surowe ryby można przechowywać w zamrażarce do 8 miesięcy.

Odpowiednie przechowywanie łososia zapewnia, że ​​dłużej pozostanie świeży i będzie bezpieczny do spożycia. Świeży łosoś musi być jędrny, mieć żywy różowo-czerwony kolor i lśniący wygląd. Dotyczy to każdej zakupionej ryby; nie może mieć bardzo silnego rybiego zapachu, ponieważ może to oznaczać, że odpadł; zamiast tego powinien mieć zapach oceaniczny.

Najlepszy sposób na przechowywanie łososia

Ważne jest, aby znać różne sposoby przechowywania łososia, aby wybrać ten, który będzie dla Ciebie najlepszy. Generalnie ryby są bardzo wrażliwe na temperaturę, dlatego przechowywanie ma kluczowe znaczenie. Jeśli wybierasz się do sklepu, zdecydowanie zaleca się jak najszybsze odwiezienie ryb do domu. Jeśli powrót do domu zajmie Ci więcej niż 30 minut, radzimy zabrać ze sobą torbę chłodzącą, poprosić sprzedawcę o zapakowanie ryb w lód lub w opakowanie do zamrażania, aby utrzymać łańcuch chłodniczy.

Jak długo można przechowywać łososia?

Pierwszą rzeczą, o której należy się upewnić, jest zakup świeżego łososia ze sklepu, aby przy prawidłowym przechowywaniu mieć pewność, że się nie zepsuje. Długość czasu, w którym można przechowywać łososia, zależy od tego, czy jest w temperaturze pokojowej, schłodzony czy zamrożony. Jak wiemy, łosoś wytrzyma najdłużej, gdy jest zamrożony. W temperaturze pokojowej nie utrzymasz go świeżego zbyt długo, ponieważ zaczynie się rozkładać; może to trwać około 2 godzin. Surowy łosoś może być przechowywany w lodówce przez dwa dni. Jeśli kupujesz łososia i trzymasz go w lodówce, najlepiej jest go poddać obróbce termicznej jak najszybciej.

Jeśli chcesz przedłużyć jego żywotność w lodówce, możesz zapakować go w lód; to jeszcze bardziej spowolni rozkład. Łosoś wędzony może przetrwać w lodówce do dwóch tygodni w nieotwartym opakowaniu; jeśli zostanie otwarty, możesz go przechowywać tydzień. Powodem, dla którego trwa dłużej, jest to, że wędzona żywność jest lekko konserwowana.

Jeśli chcesz przechowywać łososia, którego właśnie usmażyłeś i planujesz jeść w ciągu najbliższych kilku dni; możesz przechowywać go w lodówce przez 3 do 4 dni. Jak wiemy, żywność można zamrażać przez dłuższy czas; Łososia można przechowywać w zamrażarce przez około trzy miesiące.

Jak przechowywać łososia w lodówce?

Zamiast trzymać kupionego łososia w opakowaniu, chyba że jest szczelnie zamknięty, najlepiej go wyjąć i wypłukać pod zimną wodą. Po oczyszczeniu można go osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie zawinąć rybę w szczelną warstwę folii plastikowej, a następnie folię aluminiową. W razie potrzeby możesz dodać do łososia aromat, na przykład skórki cytryny. Po zapakowaniu umieść rybę w najzimniejszej części lodówki.

Jak przechowywać łososia w zamrażarce?

Jeśli kupiłeś łososia i nie planujesz go jeść w ciągu najbliższych dwóch dni, najlepiej go zamrozić. Aby przechowywać rybę w zamrażarce, postępuj zgodnie z powyższymi krokami, tak jak w przypadku przechowywania w lodówce, czyszcząc i owijając w folię z tworzywa i folię aluminiową. Możesz również umieścić go w hermetycznej torbie z zamkiem błyskawicznym lub pojemniku, jeśli nie masz folii.

Ryby muszą być odpowiednio zapakowane, aby zapobiec ekspozycji na powietrze, co prowadzi do ich psucia. Przed umieszczeniem ryb w zamrażarce upewnij się, że oznaczyłeś opakowanie datą, aby mieć pewność, że nie będą przechowywane dłużej niż trzy miesiące. Jeśli potrzebujesz przechowywać łososia przez dłuższy czas, możesz go zapakować próżniowo, wydłużając czas zamrażania do ośmiu miesięcy.

Jeśli smażysz łososia przed zamrożeniem, można go przechowywać do 6 miesięcy; dotyczy to również łososia wędzonego. Pamiętaj, im dłużej pozostaje w zamrażarce, tym bardziej spada jego jakość.

Czy można ponownie zamrozić łososia?

Dobrą zasadą, której należy zawsze przestrzegać, jest nie zamrażać ponownie rozmrożonej żywności. Dzieje się tak, ponieważ istnieje duża szansa na rozwój bakterii, które mogą powodować choroby przenoszone przez żywność. Dlatego najbezpieczniej jest zawsze przestrzegać tej zasady; jednak można uniknąć ponownego zamrożenia łososia, jeśli jest rozmrażany w lodówce. Ważne jest, aby nigdy nie osiągnął temperatury pokojowej; jeśli tak, nawet nie myśl o ponownym zamrożeniu.

Jak przechowywać łososia bez lodówki lub zamrażarki?

Jeśli nie możesz przechowywać łososia w lodówce lub zamrażarce, ale musisz schłodzić przed smażeniem, możesz przechowywać go w lodzie. Możesz bezpiecznie przechowywać ryby w lodzie przez dwa dni, o ile lód się nie rozpuści. Łososia połóż na warstwie kruszonego lodu, a następnie połóż na nim kolejną warstwę kruszonego lodu. Gdy lód się topi, upewnij się, że pozbyłeś się wody i uzupełnij ją nowym lodem.

Jak rozmrażać i przechowywać łososia?

Najlepiej przechowywać łososia w lodówce podczas rozmrażania; pamiętaj, aby rozpocząć rozmrażanie w nocy, zanim planujesz go usmażyć; zapewni to pełne rozmrożenie. Po rozmrożeniu, łososia można przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni; im wcześniej go usmażysz, tym będzie świeższy.

Wykorzystaj do przygotowania potraw z łososia akcesoria z naszego sklepu:

Termometr cyfrowy do mięs grillowanych

Termometr elektroniczny z sondą do smażenia ryb

Patelnie stalowe do smażenia ryb

Patelnie stalowe do smażenia ryb

Nóż do plastrowania surowych ryb

Nóż do platrowania ryb

Ostrzałka elektryczna do noży

Ostrzałka elektryczna do ostrzenia noży

Łopatka szczelinowa do smażenia ryb

Stalowa łopatka szczelinowa do smażenia ryb

Patelnia ceramiczna do smażenia ryb

Owalna patelnia ceramiczna do smażenia ryb

Nóż do sashimi

Nóż do sashimi

Skrobak do ryb

Skrobak do ryb

Elastyczny nóż do filetowania

Nóż elastyczny do filetowania ryb

Gatunki łososia

Łososie są anadromiczne, co oznacza, że ​​żyją zarówno w wodzie słodkiej, jak i słonej. Rodzą się w słodkiej wodzie, żyją tam od kilku miesięcy do kilku lat, zanim wyruszą do oceanu, a następnie wracają do słodkiej wody, gdy nadejdzie czas na tarło. Są ulubionymi owocami morza, dlatego przyjrzymy się bliżej różnym gatunkom łososia, które można kupić i tym, co je od siebie różni.

Jakie są gatunki łososia?

Przed dokonaniem jakichkolwiek rozróżnień pomiędzy gatunkami łososia, które można kupić, ważne jest, aby pamiętać, że jako rozróżnienie podstawowe dla wszystkich rodzajów otrzymujesz łososia dzikiego lub hodowlanego. Wśród dzikich gatunków, można wyróżnić łososia pacyficznego i atlantyckiego. Istnieje pięć różnych rodzajów łososia pacyficznego, każdy znany pod różnymi nazwami, a także łososia atlantyckiego, który występuje tylko w jednym gatunku, ale może mieć wiele nazw.

  • Łosoś Pacyficzny

Łosoś tzw. różowy, o jaśniejszym kolorze i różowym zabarwieniu, podczas gdy humbak pochodzi od charakterystycznego garbu, który te ryby dostają na plecach podczas tarła. Mały łosoś o łagodnym smaku i niskiej zawartości tłuszczu jest zwykle sprzedawany jako produkt w puszce. Jest to najpopularniejszy rodzaj łososia. Białe usta z ciemnymi dziąsłami, różowy odcień na ciele i owalne plamy na ogonie pomagają go rozpoznać.

  • Łosoś królewski - Chinook

Uważany przez wielu za najlepszego łososia, jakiego można kupić, ten naprawdę jest królem wszystkich łososi. Łososie tego gatunku są duże, osiągają do 150 cm długości, są bogate w smak i w tłuszcz. Ich miąższ może mieć barwę od białego do czerwonego i odcienie różu pomiędzy nimi. Odróżniają je całkowicie czarne dziąsła i wnętrze pyska, a także małe, okrągłe plamki na grzbiecie i ogonie.

  • Łosoś czerwony - Sockeye

Ten gatunek łososia znany jest z jasnoczerwono-pomarańczowego miąższu. (Ciekawostka: kiedy płyną pod prąd, aby odrodzić się, ich skóra również zmienia kolor na ciemnoczerwony). Łosoś Sockeye o bogatym smaku i silnym zapachu jest ulubieńcem szefów kuchni i często jest sprzedawany w postaci wędzonej. Bez plam i białych dziąseł i ust, te łososie można łatwo rozpoznać po jasnych, złotych oczach, które są większe niż u innych łososi.

  • Łosoś srebrny - Coho

Z jasną, srebrną skórką i subtelnym smakiem, podobnym do łososia Chinook, te małe łososie są często smażone w całości. Mają delikatną konsystencję, średnią zawartość tłuszczu i zazwyczaj można je znaleźć w wodach północnego Pacyfiku lub Alaski. Łosoś Coho ma podobne oznaczenia do łososia królewskiego, ale można go odróżnić dzięki białym dziąsłom i plamom znajdującym się tylko na górnej połowie ogona.

  • Łosoś Chum

Znany również jako łosoś Silverbrite, Keta lub Dog, jest to nieco mniejszy łosoś o jasnym lub średnim kolorze. Ryba ta, ma niższą zawartość tłuszczu i jest najczęściej sprzedawana jako łosoś mrożony lub w puszkach. Choć nie brzmi to zbyt imponująco, dużym plusem tego typu łososia jest jego ikra. Często używana jako kawior z łososia, łosoś Chum ma większą i bardziej aromatyczną ikrę niż inne odmiany. Niełatwy do odróżnienia, łosoś Chum ma subtelne, kolorowe paski na ciele i duże zęby. Jednak kiedy się odradzają, zmieniają kolor na zielony z fioletowymi znaczeniami na ciele i są bardzo łatwe do zauważenia.

  • Łosoś atlantycki

Czasami znane również jako łosoś jeziorny, ryby te są obecnie nieliczne w oceanie. Cały łosoś atlantycki, który jest dostępny komercyjnie, jest hodowany, ponieważ populacje nadal żyjące na wolności są małe i zagrożone. Ten rodzaj łososia jest zwykle większy niż jego odpowiedniki z Pacyfiku i ma łagodniejszy smak. Ponieważ jest hodowany, a zatem produkcja jest stosunkowo kontrolowana, łosoś ten jest zwykle tańszy niż łosoś dziki. Z ciemnymi plamami nad skrzelami i niezwykłymi plamami w kształcie X lub Y na górnej części ciała, te łososie najłatwiej odróżnić od innych ze względu na swoje położenie geograficzne! Jednak podczas tarła można je pomylić z pstrągiem potokowym, ponieważ zmieniają kolor na brązowy.

Jaki jest najpopularniejszy gatunek łososia?

Podczas, gdy różowy łosoś jest najczęściej spotykanym łososiem na wolności, łosoś atlantycki jest tym, co najczęściej znajdziesz w supermarkecie. Dzieje się tak dlatego, że jest hodowany i sprzedawany po nieco niższej cenie niż dziki łosoś.

Który gatunek łososia jest najlepszy?

Łosoś dziki i hodowlany mają różne składy odżywcze. Chociaż oba są doskonałym źródłem kwasów omega-3, dziki łosoś ma zazwyczaj wyższą zawartość minerałów, podczas gdy łosoś hodowlany ma więcej tłuszczów nasyconych i witaminy C, ponieważ jest karmiony dietą wysokotłuszczową i wysokobiałkową w celu rozmnażania większych ryb. W związku z tym łosoś hodowlany ma zwykle wyższą zawartość kalorii niż łosoś dziki. Łosoś hodowlany może zawierać więcej zanieczyszczeń, więc dziki łosoś, choć zwykle ma nieco wyższą cenę niż łosoś hodowlany, jest często zdrowszy.

Jeśli wolisz jeść dzikiego łososia, najlepiej wybrać łososia pacyficznego, ponieważ jest go więcej. Łososia atlantyckiego jest trudniej znaleźć na wolności, więc wszystko, co znajdziemy w sklepach, jest obecnie hodowane. Sprawia to również, że jest mniej dobry pod względem oceny zrównoważonego rozwoju, ale praktyki hodowlane ulegają poprawie i zawsze dobrze jest sprawdzić źródło swoich ryb, szczególnie jeśli kupujesz łososia atlantyckiego.

Jak widzimy, różne gatunki łososia mają różną zawartość tłuszczu, ale jak bardzo są zdrowe, zależy również od tego, jak przygotowujesz ryby, więc nie ma na to jednej, ostatecznej odpowiedzi, poza dzikim łososiem pacyficznym.

Jak łosoś jest wykorzystywany w kuchni?

Łosoś to ryba zimnowodna. Są niezwykle wszechstronne w przygotowaniu i są używane w potrawach na całym świecie, od USA po Norwegię i Japonię. Łosoś jedzony na surowo w sushi, gotowany jako filety, konserwowany i dodawany do sałatek i innych potraw lub wędzony i używany do wszystkiego, od śniadania po główne dania obiadowe, łosoś jest bardzo popularną rybą. Ryby te łowione zarówno przez rybaków komercyjnych, jak i prywatnych w rzekach i jeziorach, a także oceanach, cieszą się dużą popularnością i są szeroko dostępne. Ikra łososia lub kawior to przysmak w wielu kulturach, pozyskiwany z jajników samicy łososia. Te słone, wyglądające jak bąbelki jajka, używane zarówno ozdobnie, jak i do nadania smaku, są cennym artykułem spożywczym.

Na co zwrócić uwagę kupując łososia?

Jeśli kupujesz łososia atlantyckiego, sprawdź, skąd pochodzi i w jaki sposób jest hodowany. Poznanie łańcucha dostaw Twoich produktów jest ważne we wspieraniu dobrych praktyk. Wilgotny łosoś jest lepszy niż suchy łosoś! Jest to wskaźnik tego, jak jest świeży i jak dobrze się z nim obchodzono. Jeśli skóra ma brązowe plamy lub zwija się na brzegach, nie jest to dobry znak. Mrożony łosoś może czasami być świeższy niż świeży łosoś i nie należy go unikać z obawy przed gorszą jakością. W zależności od tego, gdzie jesteś i jak blisko źródła łososia, świeży łosoś może być gorszej jakości, jeśli musiał być transportowany na duże odległości. Z kolei mrożony łosoś jest zamrażany od razu po złapaniu i nie ma szans, by się zepsuł. Kupowanie całego łososia jest często tańsze niż kupowanie niektórych części, a także jest bardziej zrównoważone. Możesz nauczyć się samodzielnie przygotowywać łososia i upewnić się, że nic się nie zmarnuje.

Komentarze (0)

napisz komentarz