Dobór kieliszków do wina wcale nie jest taki trudny
Wybór odpowiedniego szkła do wina należy nie tylko do sfery savoir-vivre. Właściwe kieliszki do określonego typu wina pozwolą wydobyć najlepiej wszystkie jego zalety. Zarówno podstawowe rodzaje – czerwone, białe, różowe, jak i szczególnie bogate w nuty aromatyczne, wyraziste odmiany potrzebują odpowiedniego kształtu kieliszka, aby pokazać to, co w nich najlepsze.
Wybór kieliszków do wina – podstawy
Każdy z nas wie, jak wyglądają typowe kieliszki do szampana, a także spotkał się z różnymi kieliszkami ustawionymi na stole w eleganckiej restauracji czy podczas przyjęcia. Na czym polega ta magia i jak wybrać kieliszki do wina, aby w domu móc należycie podać ulubione trunki? Podstawowe zasady nie są wcale skomplikowane. Niezależnie od kształtu szkła do danego typu i charakteru wina, najlepiej wybrać kryształowe szkło bezołowiowe. A przed podaniem – przepłukać i wytrzeć kieliszek, aby smaku wina nie zepsuł kurz z kredensu ani pozostałości środków do zmywania.
Kieliszki do czerwonego wina
Kieliszki do wina czerwonego powinny być najszersze. Pękata czasza oraz szerokie ujście pozwalają na duży kontakt trunku z powietrzem. Czerwone odmiany wtedy najpełniej rozwijają swoje aromaty i głębię smaku. Delikatne zwężenie kieliszka ku górze, w każdym przypadku, pozwala na skoncentrowanie lotnych aromatów, aby dotarły one do nas podczas degustacji najpełniej. Kieliszki do wina czerwonego mogą mieć zarówno klasyczną, krągłą postać, jak i wyrazistsze linie. Bardziej zaawansowani koneserzy dobiorą różne kieliszki do konkretnych gatunków wina, na przykład szerokie do burgundów, węższe do bordeaux, chianti czy shiraz, a bardzo mocno pękate i zwężane ku górze do czerwonych win hiszpańskich. Ogólna zasada wskazuje, aby wina cięższe i o mocniejszych aromatach miały kieliszki węższe niż lżejsze gatunki.
Kieliszki do białego wina
Trunek ten jest lżejszy od wina czerwonego, a więc aromaty są mniej skoncentrowane i szybciej się z niego ulatniają – serwując wino nie chcemy, aby straciło je zbyt szybko. Równie ważne jest zachowanie odpowiedniej, niskiej temperatury. Dlatego kieliszki do wina białego są węższe niż te do czerwonego. Dojrzewające w dębowych beczkach białe trunki, jak te produkowane w Burgundii, np. cenione montrachet, pić można w szerszych nieco kieliszkach, które wydobędą mocniejszą, określaną jako oleistą, strukturę wina. By podać aromatyczne, ale mocno orzeźwiające trunki – np. rieslingi – najlepiej sprawdzą się kieliszki węższe.
Kieliszki do różowego wina, do win musujących i wzmacnianych
Różowe wina potrafią być bardzo różnorodne, od ciężkich i słodkich, po lekkie i orzeźwiające. W jakim szkle je pić? Odpowiednie będą zarówno węższe kieliszki do wina czerwonego, jak i szersze do białego. Szczególnie polecane są wszystkie kieliszki o niewielkiej czaszy, bardzo nieznacznie zwężającej się ku górze.
Problemu w doborze zazwyczaj nie sprawiają zazwyczaj kieliszki do szampana. Wąski kształt sprawia, że kieliszki do win musujących, do których prócz szampana zaliczamy hiszpańską cavę, włoskie lambrusco i prosecco czy niemiecki sekt, spowalniają wytracanie bąbelków i utrzymują temperaturę schłodzonego trunku.
Wina wzmacniane, które są ciężkie, słodkie i o wysokiej zawartości alkoholu – do najsłynniejszych należą porto, sherry i madera – do serwowania można stosować kryształowe kieliszki do likieru. Bardzo charakterystyczne są również kieliszki do martini, w których podamy zarówno drink z ginu i wermutu, jak i czyste wino tego rodzaju.
Karafki i dekantery do wina
Każdy koneser wie, że aby docenić walory różnych odmian trunku, zwłaszcza tych dojrzewających w beczkach, warto mieć również dekanter do wina. Przelanie trunku do szklanego naczynia ma na celu nie tylko jego ciekawe podanie na stół. Przede wszystkim pozwala na „oddychanie” wina, w czasie którego w kontakcie z powietrzem uwalnia ono wszystkie swoje aromaty. A my, pijąc, możemy rozkoszować się ich pełnym bukietem. Jeżeli będziemy pić wino do kolacji w niezbyt szybkim tempie, jego nadmiernemu zwietrzeniu zapobiegnie karafka z korkiem. Jeśli wykorzystamy podczas jednego wieczoru tylko część wina z butelki, to zamiast dekantera w klasycznej postaci wykorzystać można lejek dekantacyjny, który pozwala napowietrzyć wino w trakcie nalewania do kieliszka.
Komentarze (1)
napisz komentarzDziękuję za artykuł. Świeta robota!