Co to jest Pakkawood?

Co to jest Pakkawood?

Jeśli jesteś kimś, kto uwielbia kupować narzędzia kuchenne, to Pakkawood jest słowem, o którym prawdopodobnie słyszałeś lub czytałeś kilka razy. Większość z was przyjmie, że pochodzi z drzewa Pakka. Jednak słowo to nie pochodzi od nazwy drzewa, nawet jeśli technicznie nazywa się go drewnem.

Jeśli chcesz wiedzieć, czym jest Pakkawood, mamy Twoje wsparcie! Czytaj dalej i wyciągaj wnioski ze spostrzeżeń, którymi będziemy się dzielić w tym krótkim artykule.

Co oznacza słowo Pakkawood?

Nazywa, która pojawia się również między innymi to staminawood, colorwood i dymonwood, Pakkawood to inżynierski kompozyt drewno-żywica. Jak wspomniano we wstępie, nie jest to prawdziwe drewno. Jest to drewno syntetyczne, ale wielu je uwielbia, ponieważ jest gęstsze i trwalsze w porównaniu z prawdziwym drewnem. Wygląda jak zwykłe drewno i jest również dostępne w szerokiej gamie kolorów.

Obecnie najpopularniejszym zastosowaniem Pakkawood są uchwyty noży kuchennych. Jest znany ze swojej sprężystości, więc możesz oczekiwać, że twój nóż będzie służył Ci bardzo długo.

Japoński nóż kuchenny Santoku Satake Kotori 15cm

Skład Pakkawood

Pakkawood nie jest w 100% drewnem, ale to nie znaczy, że nie zawiera drewna. Podstawowym materiałem jest fornir z twardego drewna. Następnie jest nasycany fenolową żywicą termoutwardzalną. Często drewno jest również barwione na jasne kolory. Wprowadzanie barwnika do materiału odbywa się w procesie próżniowym. Dodawanie żywicy odbywa się za pomocą procedury wysokociśnieniowej. Kawałki forniru są układane w stos i prasowane. Powstałe bloki sklejki będą miały około 10 kawałków drewna na centymetr.

Jak wygląda Pakkawood?

Teraz, gdy już wiemy jaki skład ma Pakkawood, omówmy pokrótce jego wygląd fizyczny, który ułatwi identyfikację. Jak wspomniano wcześniej, wygląda bardzo podobnie do prawdziwego drewna. Jest to oczekiwane, biorąc pod uwagę, że jest to drewno kompozytowe. Główną różnicą w stosunku do prawdziwego drewna jest to, że jest dostępne w szerszej gamie kolorów.

Wygląd drewna Pakka będzie przypominał wygląd orzecha, kasztana, dębu, a nawet drewna zebrawood, które jest egzotycznym rodzajem drewna. Możesz to zobaczyć w wielu kolorach i wzorach. Są nawet jasne odcienie, takie jak fuksja... dla odważnych.

Nóż kuchenny Deba Satake Nashiji Black Pakka 15,5cm

Japoński Nóż kuchenny Santoku Satake Unique Clad mahoń 17cm

Nóż japoński kuchenny Santoku Satake Kotori 17cm

Właściwości Pakkawood

Nie bez powodu Pakkawood to jeden z najpopularniejszych materiałów, które znajdziecie w nożach kuchennych - jest wytrzymały. To jeden z tych materiałów, który może wytrzymać wiele lat użytkowania bez utraty jakości. Ma gęstą konstrukcję, przez co nie jest łatwo podatny na pękanie i wypaczanie, w przeciwieństwie do prawdziwego drewna. Oprócz długowieczności, kolejną imponującą właściwością Pakkawood jest wodoodporność. To sprawia, że ​​jest to świetna opcja w kuchni. Nawet jeśli masz mokrą dłoń lub czyścisz ją pod bieżącą wodą, nie musisz się martwić.

Jak użytkować Pakkawood?

Jest wiele sposobów używania Pakkawood, ale najpopularniejszy jest prawdopodobnie w nożach kuchennych. Ten materiał kompozytowy jest preferowany w nożach kuchennych. Sam fakt, że jest wodoodporny, jest głównym powodem, dla którego jest doskonałym wyborem do noży kuchennych. Nie pęka ani nie plami nawet po latach użytkowania. Nawet jeśli umyjesz go wodą podczas czyszczenia noża, nie musisz się martwić, że zamoczenie wpłynie na jego właściwości fizyczne. Woda nie przyspieszy zużycia.

Powszechnie znajdziesz również drewno Pakkawood używane w nożach taktycznych. To dobry materiał ze względu na swoją trwałość. Nawet w nożach wojskowych Pakkawood jest popularny.

Ale także pozostałe akcesoria kuchenne takie jak łyżki kuchenne i szpatułki są również powszechnie wykonane z Pakkawood. Logika jest taka sama, jak wspomniano wcześniej. To nasycone żywicą drewno nie wypacza się ani nie pęka. Nie ulega zniszczeniu przez wodę, dzięki czemu będzie świetnym materiałem na każde narzędzie kuchenne. Jest również świetną alternatywą dla stali, ponieważ nie porysuje patelni, szczególnie tych z powłoką nieprzywierającą.

Jeśli grasz w bilard, dobrze jest wiedzieć, że Pakkawood jest również powszechnym materiałem używanym w kijach do bilarda czy snookera. Jeśli chcesz mieć kij, który jest trudny do złamania, a jednocześnie wygląda dobrze, trudno jest nie wybrać tego z Pakkawood.

Pielęgnacja i konserwacja Pakkawood

Tak, Pakkawood to wytrzymały materiał. Nie oznacza to jednak, że możesz zignorować pielęgnację i konserwację. Niezależnie od tego, czy chodzi o japońskie noże kuchenne Satake, czy inne narzędzia kuchenne, musisz aktywnie dbać o ten materiał.

  • Pakkawood jest wodoodporny, ale zanurzanie tego materiału w wodzie przez długi czas nie jest dobrą praktyką. Takie postępowanie spowoduje nieodwracalne szkody. Niezależnie od tego, czy jest to materiał trwały, to drewno ma swoje ograniczenia.
  • Zamiast namaczać, szybko spłucz drewno. Zachowaj ostrożność podczas używania detergentów. Używaj tylko łagodnego mydła, aby zachować jakość materiału.
  • Stosowanie oleju mineralnego to kolejny łatwy sposób na utrzymanie jego jakości przez długi czas. Użyj oleju mineralnego, osusz i wypoleruj miękką szmatką. To dobra technika renowacji, szczególnie w przypadku starego materiału. Możesz również użyć bardzo drobnego papieru ściernego do przywrócenia powierzchni materiału i nadania mu odświeżonego wyglądu.

Zwróć uwagę, że Pakkawood nie nadaje się do mycia w zmywarce. Najlepiej dokładnie wyczyścić go ręcznie.

Wniosek

W tym miejscu mamy nadzieję, że już wiesz, czym jest Pakkawood i co sprawia, że ​​jest popularny. Jak wspomniano powyżej, jest to wykonane przez człowieka drewno nasycone żywicą fenolową. Został poddany wysokiemu ciśnieniu, aby uzyskać doskonałe połączenie materiału. Wygląda jak tradycyjne drewno, ale jest dostępny w wielu kolorach, w tym w jasnych odcieniach. Jest też trwalszy niż drewno, a także wiele innych materiałów używanych do produkcji rękojeści noży kuchennych. W przeciwieństwie do prawdziwego drewna nie jest łatwo podatne na wypaczanie i pękanie oraz inne uszkodzenia. Jest to powszechnie stosowany materiał w nożach, akcesoriach i narzędziach kuchennych.

Komentarze (0)

napisz komentarz