Ciekawostki o kawie, o których nie miałeś pojęcia
Kawa jest ulubioną i popularną używką w wielu krajach świata, a jej globalne spożycie ciągle rośnie. Nie wszyscy jednak, sięgając po nią codziennie, znają jej historię i różne sposoby parzenia. Oto ciekawostki o kawie, które każdy powinien znać.
Ciekawoski o włoskiej kawie - espresso i cappuccino
To Włochy słyną z najznakomitszej sztuki parzenia kawy, być może dlatego, że to oni kochają dobre jedzenie i trunki. A może powodem jest, że to właśnie z Wenecji, do której przywieziono ją z Półwyspu Arabskiego, kawa rozprzestrzeniła się na resztę Europy. Jednak kawowe zwyczaje są tam inne niż na północy kontynentu czy w Ameryce. Włosi kawę piją przez cały dzień, espresso często po południu i wieczorem. Kawę z mlekiem we Włoszech pije się do godziny 11:00, niekiedy zamiast śniadania. Po porcelanowe filiżanki do kawy wypełnione mleczną pianką w restauracjach sięgają zazwyczaj turyści.
Dwa rodzaje kawy
Każdy, kto ma w domu osobne filiżanki do espresso oraz szklanki do kawy latte i uważa się za znawcę, powinien znać różnice pomiędzy rodzajami kawy, które są dwie: arabika i robusta. Ta pierwsza uchodzi za bardziej szlachetną, o delikatniejszym i pełniejszym smaku. Drzewa robusty są mniej wymagające, a sama kawa bardziej gorzka i ciemniejsza, ma też więcej kofeiny. Robustę wykorzystuje się często do produkcji kaw rozpuszczalnych. Arabika może czasem wydawać się w smaku kwaśna, ale jej smak i aromat zależą od rejonu pochodzenia. Jeżeli nie odpowiada nam owocowa nuta danej kawy, warto poszukać innej, bardziej czekoladowej.
Kto rozpowszechnił kawę na świecie?
Za współczesną popularność kawy na całym świecie w dużej mierze odpowiadają Holendrzy. Zamorscy kupcy od razu pokochali napój za to, jak pobudza i wspomaga koncentrację. Dzbanki do parzenia kawy znalazły się w każdym zamożnym domu i zaczęły powstawać kawiarnie. Ziarna i sadzonki przywieziono do kolonii w dzisiejszej Indonezji. Także Holendrzy podarowali drzewo kawowca królowi Ludwikowi XIV, a za sprawą królewskiego ogrodnika, sadzonki kawy trafiły do zamorskich terytoriów Francji.
Kawa w… epopei narodowej - historia kawy w Polsce
Ten ciemny, aromatyczny napój zyskał popularność również w Polsce. Ręczne młynki do kawy oraz ziarna sprzedawano w sklepach kolonialnych, zamawiano i przywożono z podróży jako prezenty. Zwyczaj podawania kawy do śniadania został uwieczniony w „Panu Tadeuszu”. Według opisu, w porządnym staropolskim domu była służąca zajmująca się wyłącznie parzeniem kawy, która zaopatrywała dwór w najlepsze ziarna i znała wszystkie ich tajemnice. Doskonały napój miał „czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach moki i gęstość miodowego płynu”. Historia kawy w Polsce jest więc bardzo interesująca.
Kawa, nie tylko parzona
Kawa kojarzy się z panującą filiżanką. Jak mawiają koneserzy tego napoju, powinna być czarna jak noc i gorąca jak piekło. Dzisiaj jednak popularność zyskują alternatywne metody przyrządzania kawy. To nie tylko nowoczesne zaparzacze do kawy, takie jak aeropress i chemex. Wśród niebanalnych przepisów, można znaleźć również kawę na zimno. Zamiast gorącą wodą, zalewa się zmielone ziarna zimną, czystą wodą i zostawia na noc w lodówce, w zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu. Kawa stopniowo oddaje swój smak i aromat, w efekcie jest delikatniejsza niż tradycyjna. Cold brew, czyli zimny napój kawowy, można podawać z lodem, a nawet… z cytryną!