Wok ze stali węglowej 28 cm de Buyer Mineral B. Wykonany ze stali węglowej pokrytej naturalnym woskiem pszczelim, bez dodatku substancji chemicznych i w przyjaznym dla środowiska procesie produkcyjnym. Stalowy wok szybko osiąga temperaturę co sprawia, że potrawy mogą być smażone krótko dla zachowania witamin i składników odżywczych. Idealny wok do zdrowego i szybkiego gotowania potraw, idealny do kuchni naturalnej i dietetycznej z niewielką zawartością tłuszczu. Nieodkształcalne, grube, bardzo stabilne dno. Doskonała karmelizacja potraw. Nagrzewa się szybko, równomierna dyfuzja ciepła, umożliwia reakcję Maillarda.
Dla uzyskania efektu nieprzywierającej powierzchni, należy patelnię sezonować. Sezonowanie polega na zalaniu powierzchni patelni warstwą oleju, następnie smażeniu oleju, aż do pojawienia się dymu. Następnie należy patelnię zdjąć ze źródła ciepła i wytrzeć do sucha ręcznikiem. Regularne sezonowanie powoduje, że powierzchnia patelni zyskuje coraz lepsze właściwości non-stick. Czym czarniejsza powierzchnia, tym lepsze właściwości nieprzywieralne.
Użytkowanie:
Uwaga!
Nigdy nie namaczaj patelni. Jeśli są na niej resztki potrawy użyj niezbyt ostrej gąbeczki. Nigdy nie myj patelni w zmywarce. Gotowanie potraw zawierających kwasy - pomidory, białe wino, cytrynę mogą spowodować występowanie na powierzchni patelni białych plam. Jeśli to nastąpi należy ponownie powtórzyć czynność jak przed pierwszym użyciem patelni. Jeśli w trakcie używania patelni pojawią się ponownie ślady pszczelego wosku, należy je usunąć papierowym ręcznikiem w momencie gdy powierzchnia patelni jest gorąca.
WOK najlepszy jaki miałam. Jestem mega zadowolona.
Wok super! Jakość dobra tak jak pozostałe serie de buyer.
Francuska marka de Buyer to ponad 180 lat tradycji i 95 krajów, do których eksportowane są jej produkty. Na długo zanim pojawiły się współczesne kuchenki elektryczne i indukcyjne, projektanci garnków i patelni szukali materiałów i technik produkcji, które zapewnią równomierne nagrzewanie dna oraz ścian naczynia. Dzięki temu potrawy nie przypalają się tak łatwo, a proces ich przygotowania trwa znacznie krócej.