Trójfazowa ostrzałka ceramiczna do ostrzenia noży, zaprojektowana specjalnie dla marki Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Zbudowana jest z trzech ceramicznych kółek o różnych ziarnach - żółte kółko: ziarno drobne; niebieskie kółko: ziarno grube; brązowe kółko: ziarno średnie. Dzięki użyciu wody podczas ostrzenia, proces ten przebiega szybciej i dokładniej, a fabrycznie ustawione otwory - prowadnice, ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Gumowy uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.
Wskazówki dotyczące użytkowania:
Ostrzałki MinoSharp zostały przetestowane i zaaprobowane przez instytut badawczy CATRA - czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield.
ostrzałka przetestowana i jestem z niej zadowolony
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.