Blacha do pizzy alzackiej perforowana 32 cm Birkmann. Forma powleczona jest wyjątkowo trwałą warstwą nieprzywieralną, która ułatwia zdejmowanie pizzy z blachy oraz jej czyszczenie po zakończeniu pieczenia. Perforowane dno blachy zapewnia idealną cyrkulację powietrza, co zapewnia efekt chrupiącego ciasta. Przeznaczona jest do stosowania w piekarnikach w temperaturze maksymalnej 230oC.
Tarte flambée to alzacka wersja pizzy, na cienkim jak opłatek cieście (po alzacku flammekueche, a po niemiecku flammkuchen). Nazwa (w wolnym tłumaczeniu - płonąca tarta, płonące ciasto) odnosi się do sposobu jej pieczenia, w bardzo gorącym, opalanym drewnem piecu chlebowym. Tarta w tak wysokiej temperaturze rzeczywiście prawie płonie, a na pewno mocno podpalają się jej brzegi. Podobno dawniej piekarze sprawdzali czy piec chlebowy osiągnął właściwą temperaturę wkładając do niego na próbę właśnie jedno flammekueche.
Marka Birkmann to synonim niemieckiej solidności i perfekcji wykonania. Formy i akcesoria do pieczenia firmy Birkmann są od lat znane i cenione na całym świecie.