Riess to rodzinna firma, która do dziewięciu pokoleń tworzy naczynia kuchenne w Ybbsitz w regionie Dolviertel w Dolnej Austrii. Początki sięgają 1550 roku. Od 1922 roku specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości naczyń emaliowanych. Zalety emalii porcelanowej używanej do zdrowego gotowania i pieczenia zrobiły na nas wrażenie bardziej niż cokolwiek innego.
Firma Riess została założona w 1922 roku w Austrii i z powodzeniem produkowała naczynia kuchenne powlekane porcelanową powłoką. W 2001 roku przejęła firmę Kelomat i w chwili obecnej Riess Kelomat oferuje szeroką gamę garnków, patelni oraz szybkowarów ze stali szlachetnej i emalii porcelanowej. To właśnie emalia porcelanowa oraz ciekawe wzornictwo sprawiły, że firma osiągnęła sukces na całym świecie.
Dobre powody, aby używać emalii porcelanowej RIESS:
Od końca XIX wieku, emalia porcelanowa jest cennym materiałem do produkcji przyborów kuchennych, dzięki jej nierdzewnemu pokryciu powierzchni, wysokiej czystości i łatwości czyszczenia. Wtedy dokonano przełomu technologicznego, który pozwolił na ścisłe związanie elementów szkła i żelaza.
Emalia porcelanowa to starożytny materiał - pierwsze kawałki emalii porcelanowej zakopane w Mykenach mają 3500 lat.
Emalia porcelanowa jest popularna w wielu kulturach do tworzenia biżuterii, sztuki i rzemiosła. Carl Peter Fabergé użył porcelanowej emalii do udekorowania swoich słynnych jaj, które zrobił z cennych materiałów dla rosyjskich carów w latach 1885-1917.
Emalia porcelanowa jest niczym innym jak żelazem, które zostało stopione ze szkłem krzemionkowym w temperaturze 850°C. Powierzchnia jest bardzo gładka i nieporowata. W ten sposób jedzenie pozostaje czyste i ma czysty smak. Patelnia emaliowana jest nie tylko pierwszym wyborem dla każdego z alergią na nikiel, ale także najbardziej ekologicznym sposobem gotowania ...
Wyłącznie naturalne minerały, takie jak żelazo, kwarc, glina, boraks, soda i potas, a także bardzo małe ilości tlenków metali są wykorzystywane do jej produkcji. Nie ma żadnych sztucznych elementów, co oznacza, że emalia porcelanowa nadaje się w 100% do recyklingu jako złom.
Proces wypalania nadaje emalii porcelanowej wspaniałe, jasne kolory, a także twardą, nieporowatą i odporną na zarysowania i przecięcia powierzchnię.
Patelnia do omletu różni się w swoich instrukcjach użytkowania od innych patelni Riess.
Zawartość będzie się nieznacznie przywierać, ponieważ patelnie Riess nie mają nieprzywierającej powłoki. To staromodny sposób smażenia. Zawartość będzie mniej przylegać do rondla, gdy będziesz postępować zgodnie z tymi instrukcjami, które są szczególnie odpowiednie dla patelni do omletów. Najpierw podgrzej patelnię z wysokim płomieniem, aby olej lub masło się rozgrzały. Intensywne ciepło spali lub przypali powierzchnię. Teraz dodaj jajko i natychmiast obróć je w dół.
Szklana powierzchnia szkliwa nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale jest również bardzo łatwa do czyszczenia. Naczynia Riess nadają się do zmywarki - w programie delikatnego szkła, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Zalecamy jednak mycie ręczne, aby uzyskać promienny blask trwający przez następne pokolenie.
Mycie ręczne
Po gotowaniu i opróżnianiu napełnij naczynie wodą jeszcze ciepłą. Po krótkim czasie, zmiękczone resztki jedzenia można z łatwością usunąć. Wyjątkowo przyklejone lub przypalone resztki żywności można oczyścić przez krótkie gotowanie z wodą i płynem do mycia naczyń, a następnie czyszczenie gładką stroną gąbki czyszczącej lub miękkiej szczotki.
Mycie w zmywarce
Przed umieszczeniem w zmywarce do naczyń usuń resztki jedzenia, a następnie spłucz je ciepłą wodą. Użyj delikatnego programu do mycia szkła.
Przewodzenie ciepła przez naczynia emaliowane Riess jest niezwykle szybkie. Należy przestrzegać poniższych instrukcji, aby naczynia i jedzenie nie przegrzewały się, dzięki czemu nawet ciężkie podstawy garnków i patelni mogą się wyginać.