Zestaw do smażenia naleśników francuskiej marki de Buyer.
W skład zestawu wchodzi stalowa patelnia do naleśników z serii B Element o średnicy 26 cm. Niski profil idealny do kuchni tradycyjnej i przygotowania chrupiących i puszystych naleśników. Wykonana ze stali wysokowęglowej pokrytej naturalnym woskiem pszczelim, bez dodatku substancji chemicznych i w przyjaznym dla środowiska procesie produkcyjnym. Stalowa patelnia szybko osiąga temperaturę co sprawia, że potrawy mogą być smażone krótko dla zachowania witamin i składników odżywczych.
Niezwykle przydatnym gadżetem jest drewniana łopatka do wygodnego przewracania i zdejmowania z patelni naleśników. Wykonana w całości z drewna.
Trzeci element zestawu to wygodny, silikonowy pędzelek do rozprowadzania tłuszczu na patelni.
Całość zapakowana w opakowanie kartonowe.
Dla uzyskania efektu nieprzywierającej powierzchni, należy patelnię sezonować. Sezonowanie polega na zalaniu powierzchni patelni warstwą oleju, następnie smażeniu oleju, aż do pojawienia się dymu. Następnie należy patelnię zdjąć ze źródła ciepła i wytrzeć do sucha ręcznikiem. Regularne sezonowanie powoduje, że powierzchnia patelni zyskuje coraz lepsze właściwości non-stick. Czym czarniejsza powierzchnia, tym lepsze właściwości nieprzywieralne.
Wymiary patelni:
Użytkowanie:
Uwaga!
Nigdy nie namaczaj patelni. Jeśli są na niej resztki potrawy użyj niezbyt ostrej gąbeczki. Nigdy nie myj patelni w zmywarce. Gotowanie potraw zawierających kwasy - pomidory, białe wino, cytrynę mogą spowodować występowanie na powierzchni patelni białych plam. Jeśli to nastąpi należy ponownie powtórzyć czynność jak przed pierwszym użyciem patelni. Jeśli w trakcie używania patelni pojawią się ponownie ślady pszczelego wosku, należy je usunąć papierowym ręcznikiem w momencie gdy powierzchnia patelni jest gorąca.
Francuska marka de Buyer to ponad 180 lat tradycji i 95 krajów, do których eksportowane są jej produkty. Na długo zanim pojawiły się współczesne kuchenki elektryczne i indukcyjne, projektanci garnków i patelni szukali materiałów i technik produkcji, które zapewnią równomierne nagrzewanie dna oraz ścian naczynia. Dzięki temu potrawy nie przypalają się tak łatwo, a proces ich przygotowania trwa znacznie krócej.