Podwójny młynek ceramiczny do soli i pieprzu oraz przypraw marki Kyocera. Młynek wyposażony jest w dwa żarna ceramiczne, wykonane z wysokiej jakości ceramiki cyrkonowej o twadości zbliżonej do diamentu z płynną regulacją stopnia zmielenia ud drobnego pyłu do dużych ziarenek.
Mechanizm ceramiczny nie reaguje z przyprawami, dzięki czemu zachowają one swój aromat i smak. Umieszczenie dwóch żaren mielących w jednej obudowie sprawia, że oszczędzamy miejsce w kuchennej szufladzie oraz na stole. Młynek wyposażony jest w osłonki mechanizmów w formie nasadek, które spawiają, że przyprawy będą zawsze suche. Młynek może być stosowany zarówno do soli i pierzu jak i sezamu, siemienia lnianego, nasion gorczycy, suszonego oregano, nasion selera, wszelkich suszonych liści, czerwonych papryczek czy nawet kminku.
Obawiałam się trochę tego rozwiązania, ponieważ wydawało mi się nietypowe. Takie dwa w jednym nie zawsze się sprawdza, a już szczególnie jak jedna funkcja się zepsuje to produkt w połowie jest użyteczny i ten drugi jest obciążeniem ;-) ale.... kyocera sprawia wrażenie tak solidnego wykonania, że nie obawiam się póki co, że cokolwiek może się z nim w przyszłości stać. Wystawiam opinię pozytywną dla młynka do soli i pieprzu Kyocera.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.