Ostrzałki do noży kuchennych

Niezbędne akcesoria dla utrzymania właściwej ostrości noży kuchennych. Każdy nóż wymaga regulanego ostrzenia, dlatego też kupując noże, kup ostrzałkę, aby cieszyć się ich znakomitą jakością. Ostry nóż zapewni Ci radość i bezpieczeństwo użytkowania.

Rozwiń
Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do
Stalka diamentowa do ostrzenia noży Edgecraft ChefsChoice
189,00 zł
do koszyka
Ostrzałka ceramiczna, wodna, podwójna Global stalowo-czarna
249,00 zł
do koszyka
Ostrzałka ceramiczna, wodna, podwójna Global czarna
249,00 zł
do koszyka
Noże kuchenne z ostrzałką Slice Sharpen Joseph Joseph 2 sztuki
249,00 zł
do koszyka
Ostrzałka do noży kieszonkowa 2 stopniowa 476 ChefsChoice
59,00 zł
do koszyka
Ostrzałka ręczna do noży 20 stopni DiamondHone 464 ChefsChoice Pronto
189,00 zł
do koszyka
Ostrzałka do noży 15 stopni ręczna DiamondHone 463 ChefsChoice Pronto
189,00 zł
do koszyka
Ostrzałka elektryczna do noży japońskich DiamondHone 316 ChefsChoice CC-316
Wysyłka gratis
Ostrzałka elektryczna do noży japońskich DiamondHone 316 ChefsChoice
709,00 zł
do koszyka
Ostrzałka elektryczna do noży Professional UltraHone 320 ChefsChoice CC-320
Wysyłka gratis
Ostrzałka elektryczna do noży Professional UltraHone 320 ChefsChoice
769,00 zł
do koszyka
Ostrzałka elektryczna do noży Diamond UltraHone 312 ChefsChoice CC-312
Wysyłka gratis
Ostrzałka elektryczna do noży Diamond UltraHone 312 ChefsChoice
659,00 zł
do koszyka
Profesjonalna ostrzałka do noży elektryczna Model 120 ChefsChoice CC-120
Wysyłka gratis
Profesjonalna ostrzałka do noży elektryczna Model 120 ChefsChoice
1 049,00 zł
do koszyka
Elektryczna ostrzałka do noży z wyborem kąta ostrzenia 1520 ChefsChoice CC-1520
Wysyłka gratis
Elektryczna ostrzałka do noży z wyborem kąta ostrzenia 1520 ChefsChoice
1 109,00 zł
do koszyka
Ostrzałka do noży elektryczna 130 Professional ChefsChoice CC-130
Wysyłka gratis
Ostrzałka do noży elektryczna 130 Professional ChefsChoice
1 109,00 zł
do koszyka
Diamentowy musak do ostrzenia noży kuchennych Global 25,5cm G-75
Wysyłka gratis
Diamentowy musak do ostrzenia noży kuchennych Global 25,5cm
499,00 zł
do koszyka
Nóż szefa kuchni G-2 i ostrzałka MinoSharp Global G-2220GB
Wysyłka gratis
Nóż szefa kuchni G-2 i ostrzałka MinoSharp Global
559,00 zł
do koszyka
Ceramiczny musak do ostrzenia noży kuchennych Global 22cm G-74
Wysyłka gratis
Ceramiczny musak do ostrzenia noży kuchennych Global 22cm
329,00 zł
do koszyka
Zestaw trzech kamieni do ostrzałek MinoSharp 550
139,00 zł
do koszyka
Ceramiczna ostrzałka wodna MinoSharp Plus 440 Global szaro-czarna
239,00 zł
do koszyka
Zestaw kamieni do ostrzałek MinoSharp Global - 2 sztuki
89,00 zł
do koszyka
Ceramiczna ostrzałka wodna do noży Global czarno-czerwona
189,00 zł
do koszyka
Ceramiczna ostrzałka wodna do ostrzenia noży MinoSharp 220 Global szaro-czarna
189,00 zł
do koszyka
Stalka diamentowa do ostrzenia noży kuchennych 26 cm Wusthof W-4481
Wysyłka gratis
Stalka diamentowa do ostrzenia noży kuchennych 26 cm Wusthof
329,00 zł
produkt niedostępny
Nóż szefa kuchni Global G-2 i ceramiczna ostrzałka wodna do noży G-291/SB
Wysyłka gratis
Nóż szefa kuchni Global G-2 i ceramiczna ostrzałka wodna do noży
599,00 zł
produkt niedostępny
Ostrzałka ręczna do noży 2 stopniowa DiamondHone 445 ChefsChoice
109,00 zł
produkt niedostępny
Ostrzałka do noży ręczna DiamondHone 4623 ChefsChoice
169,00 zł
produkt niedostępny
Ostrzałka do noży elektryczno-manualna Hybrid 270 DiamondHone ChefsChoice CC-270
Wysyłka gratis
Ostrzałka do noży elektryczno-manualna Hybrid 270 DiamondHone ChefsChoice
519,00 zł
produkt niedostępny
Ostrzałka wodna potrójna MinoSharp Plus 550 czarno-czerwona
289,00 zł
produkt niedostępny
Ostrzałka wodna potrójna MinoSharp Plus 550 szaro-czarna
289,00 zł
produkt niedostępny

Czym naostrzyć noże kuchenne?

Zapewne każdy, kto często używa swojego ulubionego noża do krojenia, spotkał się z tym, że nóż staje się tępy. Pamiętaj, że nie ma noży, których nie ma potrzeby ostrzyć. Należy zatem regularnie ostrzyć noże za pomocą odpowiednich narzędzi. Do tego celu niezbędne są profesjonalne ostrzałki do noży, kamienie do ostrzenia noży lub musaki. Oferowane przez nas ostrzałki sprawiają, że ostrzenie noży stanie się niezwykle szybkie, proste i skuteczne. Skutecznność ich użycia zależy kilku czynników, m.in. granulacji, kąta ostrzenia, ilości cykli ostrzenia.

Czy tępy nóż jest bezpieczniejszy w użyciu niż ostry?

NIE! Tępy nóż może ześlizgnąć się z żywności i skaleczyć użytkownika. Nadmierna siła potrzebna do wykonania tępego cięcia nożem powoduje, że użytkownik traci kontrolę, tzn. nóż może zsunąć się z ciętego materiału i spowodować obrażenia. Ostry nóż wymaga niewielkiej siły, więc łatwiej jest go kontrolować i ciąć tam, gdzie jest to wymagane. Użytkownik ma większe szanse na ostrożne obchodzenie się z ostrym nożem.

Czy lepiej ostrzyć noże w domu czy profesjonalnym serwisie?

Jeśli profesjonalna usługa ostrzenia noży korzysta z ostrzałki, która przegrzewa ostrza i usuwa zbyt dużą ilości metalu, lepiej ostrzyć noże w domu za pomocą szeroko dostępnych, profesjonalnych ostrzałek diamentowych, które są bezpieczne dla noży wysokiej jakości. Wiele profesjonalnych usług ostrzenia noży korzysta z konwencjonalnych kamieni szlifierskich, które usuwają zbyt dużo metalu i zmniejszają (przegrzewają) krawędź noża. Jeśli ostrzałka wytworzy iskry, to uszkadza nóż. Osoba wykonująca ostrzenie może nie być odpowiednio przeszkolona. Odzyskanie ponownej, dobrej jakości i ostrości noży może zająć kilka dni lub tygodni. Dziś profesjonalne, domowe ostrzałki do noży niezawodnie tworzą ostrą jak brzytwa krawędź za każdym razem, gdy są używane.

Czy kamień jest lepszym sposobem na ostrzenie noży?

O ile użytkownik nie jest wysoce wykwalifikowany, krawędź utworzona na konwencjonalnym kamieniu do ostrzenia nie będzie tak ostra ani mocna jak krawędź utworzona przez profesjonalną ostrzałkę z wbudowanymi prowadnicami kątowymi. Aby zachować ostrość dłużej, ostrze noża musi być idealnie symetryczne. Tradycyjne kamienie nie zapewniają prowadnic kątowych, które pomagają stworzyć symetryczną krawędź. Są czasochłonne, wymagają dużo umiejętności, doświadczenia i wysiłku.

Czy gniazdo V w ostrzałkach działa tak samo jak wbudowana prowadnica?

Ostrzałki z rowkiem w kształcie litery V, takie jak jednostopniowe, elektryczne z nakładającymi się podkładkami - nie zapewniają precyzyjnej kontroli kąta i nie mogą niezawodnie wytworzyć ostrej, symetrycznej krawędzi. Jeśli nóż kołysze się z boku na bok podczas przeciągania przez szczelinę, krawędź nie będzie symetryczna. Tylko ostrzałki z precyzyjnymi prowadnicami, które utrzymują nóż pod dokładnie tym samym kątem na całej długości ostrza, tworzą symetryczne krawędzie.

Czy ręczne ostrzałki do noży działają właściwie?

Niedawno opracowane, profesjonalne, ręczne ostrzałki do noży są niezwykle skuteczne, bezpieczne i łatwe w użyciu. Szukaj ostrzałek z wbudowanymi, precyzyjnymi prowadnicami kątowymi i 100-procentowymi, diamentowymi materiałami ściernymi. Diamenty nie uszkadzają noży, a precyzyjne prowadnice sprawiają, że kształtowanie krawędzi jest niezawodne.

Czy elektryczne ostrzałki do noży są dla nich szkodliwe?

Wiele lat temu to była prawda. Jednak nowa klasa elektrycznych ostrzałek do noży jest bezpieczna dla noży wysokiej jakości. Większość jednoetapowych, elektrycznych ostrzałek do noży uszkadza noże. Używają ostrych materiałów ściernych, które tworzą iskry, wskazujące na przegrzanie krawędzi, usuwają zbyt dużo metalu i mogą uszkodzić ostrze. Te ostrzałki nie zapewniają kontroli kąta i nie mogą wytworzyć silnej, symetrycznej krawędzi. Nowa klasa bezpiecznych ostrzałek wykorzystuje 100-procentowe, diamentowe materiały ścierne i wbudowane, precyzyjne prowadnice kątów ostrzenia, bezpiecznie tworząc mocniejszą krawędź w kształcie łuku, która jest odporna na matowienie dwa do trzech razy dłużej niż konwencjonalnie ostrzone krawędzie.

Czy prawidłowe ostrzenie przywraca oryginalną, fabryczną krawędź?

Większość oryginalnych krawędzi, dostarczanych z fabryki, ma słaby kształt litery V i faktycznie staje się znacznie mocniejsza po ponownym wyostrzeniu do kształtu łuku. Krawędzie fabryczne różnią się znacznie jakością; nawet te produkowane przez znane, europejskie firmy produkujące noże. Lepiej NIE przywracać oryginalnej krawędzi, ale stworzyć nową, bardziej trwałą krawędź w kształcie łuku.

Czy nie ma potrzeby ostrzenia noży?

Noże, których nigdy nie trzeba ostrzyć, są ząbkowane jak brzeszczot. Ząbkowany nóż staje się matowy, ponieważ zęby wyginają się i są wyrównywane. Ząbkowany nóż działa jak piła, która po pewnym czasie będzie nadal ciąć, nawet gdy będzie stosunkowo tępa. Jednak, gdy jest tępa, będzie raczej strzępić lub rozdzierać niż czysto kroić. Istnieje kilka rodzajów noży nigdy nie potrzebujących ostrzenia. Większość ząbkowanych krawędzi powstaje przez mechaniczne szlifowanie lub cięcie laserem. Obecnie istnieją ostrzałki, które szybko i łatwo ożywiają ząbkowane krawędzie, przywracając ich zdolność do płynnego cięcia. Jednak niektóre noże - nigdy nie wymagające ostrzenia - mają ostrza spryskane twardą, metaliczną powłoką, taką jak węglik wolframu. Krawędź z węglika wolframu jest bardzo krucha i w stosunkowo krótkim czasie (mniej niż kilka miesięcy w większości domowych kuchni) kawałki łamią się, a krawędź staje się poszarpana, tnąc w ten sam sposób co ząbkowaną krawędź. Ostrza te nie mogą być wystarczająco dobrze ostrzone przez domowe ostrzałki i muszą zostać zwrócone do fabryki w celu odnowienia.

Czy są domowe ostrzałki do noży ząbkowanych?

TAK! Istnieją elektryczne i ręczne ostrzałki do noży, które bezpiecznie ostrzą ząbkowane i te nigdy nie wymagające ostrzenia noże (które są również ząbkowane i wymagają ostrzenia). Te ostrzałki wykorzystują wbudowane, precyzyjne prowadnice kątowe i 100-procentowe, diamentowe materiały ścierne, aby wyrównać ząbkowane zęby noża i wyostrzyć każdy ząb, tak aby miał kształt małego noża lub mikro-ostrza.

Z naszego bloga:

> Jak wybrać ostrzałkę do noży do Twojej kuchni?

> Rodzaje ostrzałek do noży dostępnych w sprzedaży

NEWSLETTER
@